Canon Europe osvojio je šest priznanja društva Technical Image Press Association (TIPA)

Canon EOS 2000D

Canon EOS 2000D

Canon Europe osvojio je šest priznanja društva Technical Image Press Association (TIPA). Predstavljajući 30 stručnih časopisa iz 15 država i sa pet kontinenata, ovo je jedno od vodećih svetskih novinarskih i fotografskih udruženja.

TIPA je prvi put izdvojila Canon 1991. godine, a 2018. je 24. godina da je ovaj proizvođač nagrađen za tehničke inovacije u fotografskoj branši. Prestižni panel stručnjaka sastaje se jednom godišnje i razmatra najnovije proizvode za snimanje, imajući u vidu niz kriterijuma, uključujući inovacije, korišćenje revolucionarnih tehnologija, dizajn i sveukupni kvalitet proizvoda, i tom prilikom biraju i nagrađuju samo najbolje proizvode u branši.

Četiri Canon fotoaparata, jedan objektiv i najbolji blic na svetu, prepoznati su ove godine kao najbolji u branši i ujedno posebno pohvaljeni, jer zadovoljavaju različite potrebe slikanja i videoprodukcije svih vrsta i tehničkih profila korisnika .

Sledeći proizvodi dobili su TIPA priznanje:

Najbolji DSLR za entuzijaste: Canon EOS 200D
Najbolji DSLR punog formata za profesionalce: Canon EOS 6D Mark II
Najbolji CSC bez ogledala za entuzijaste: Canon EOS M50
Najbolji profesionalni kompaktni fotoaparat: Canon PowerShot G1X Mark III
Najbolja fotografska inovacija: Canon Speedlite 470EX-AI
Najbolji DSLR objektiv sa fiksnom žižnom daljinom: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Lee Bonniface, direktor marketinga u Canon Europe, izjavio je: „Izuzetno smo ponosni što smo osvojili šest prestižnih TIPA nagrada. Ovo globalno priznanje svedoči o Canonovoj predanosti u stvaranju vodećih proizvoda u branši koje krasi najviši kvalitet, kako bismo ispunili očekivanja i interese korisnika i ujedno im ponudili tehničku izvrsnost. Stalno razvijamo nove i inovativne proizvode kojima naši korisnici, fotografi i snimatelji iz celog sveta, veruju i njima pripovedaju i snimaju nezaboravne priče.“

Obrazlažući svoj odabir Canonovih nagrađenih proizvoda, TIPA stručni žiri je izjavio sledeće:

Najbolji DSLR za entuzijaste: Canon EOS 200D

Canonov EOS 200D svideće se onima kojima je veličina odlučujuća u odabiru fotoaparata sa izmenjivim objektivom, jer ovaj model ni po čemu ne zaostaje za svojim konkurentima bez ogledala. Ovaj cenovno vrlo pristupačan i ultrakompaktan DSLR, dostupan u obliku kompleta sa objektivom EF-S 18-55 mm, sadrži i poboljšani APS-C CMOS senzor rezolucije 24,2 MP sa Dual Pixel CMOS automatskim fokusom. Sa optičkim tražilom i dodirnim LCD-om Vari-Angle dijagonale 7,6 cm EOS 200D nudi snimanje brzinom do 5 sličica u sekundi, sastav automatskog fokusiranja u devet tačaka, iskačući blic (sa hotshoe nosačem) i jednostavno deljenje na društvenim mrežama pomoću ugrađenih mogućnosti povezivanja Wi-Fi-jem, NFC-om i Bluetooth-om. Uz mogućnost fotografisanja u formatima JPEG i RAW, kao i snimanjem 1080/60p videozapisa, ovaj fotoaparat nudi celi niz načina automatskog fokusiranja, eksponiranja, scena i snimanja niza fotografija sa malim razlikama u podešavanjima.

Najbolji DSLR punog formata za eksperte: Canon EOS 6D Mark II

Ovaj DSLR punog formata i sa mnoštvom funkcija namenjen je entuzijastima, ali i profesionalcima koji traže drugi kompaktan i lagan model. EOS 6D Mark II punog pormata dolazi sa potpuno novim senzorom rezolucije 26,2 MP sa tehnologijom automatskog fokusiranja Dual Pixel CMOS, koja olakšava automatsko fokusiranje prilikom snimanja filmova i fotografisanja. Fotoaparat ima normalan ISO raspon 100 – 40 000, kao i maksimalno ISO 25 600 prilikom snimanja full HD 60p videozapisa. Može da snimi do 6,5 sličica u sekundi uz korišćenje optičkog tražila, i ujedno 4 sličice u sekundi pri radu s dodirnim LCD-om Vari-Angle dijagonale 7,6 cm koji se okreće u svim smerovima. EOS 6D Mark II sa Wi-Fi-jem, NFC-om i Bluetooth-om nudi nekoliko mogućnosti povezivanja, a tu je i ugrađeni GPS. Fokusiranje je brzo i pouzdano uz 45 tačke unakrsnog automatskog fokusiranja optičkog tražila.

Najbolji CSC bez ogledala za entuzijaste: Canon EOS M50

4K videozapis snimljen fotoaparatom iz početnog segmenta kao prelaz sa korišćenja pametnog telefona na korišćenje pravih fotoaparata i svih mogućih kreativnih opcija koje to podrazumeva. Canon EOS M50 ima APS-C CMOS senzor rezolucije 24,1 MP sa poboljšanim Dual Pixel CMOS automatskim fokusiranjem i ugrađenim elektronskim tražilom. M50 snima kvalitetne fotografije u uslovima slabog osvjetljenja i može da snima 4K videozapise kao i HD pri 120p. Telo mu je malih dimenzija i lagano sa dodirnim LCD-om Vari-Angle. Kad se radi o deljenju i mogućnostima povezivanja, važan deo pridobijanja korisnika pametnih telefona da pređu na prave fotoaparate jeste što EOS M50 ima Wi-Fi, NFC i Bluetooth, plus mogućnost automatskog prenosa fotografija na pametni telefon odmah nakon njihovog snimanja.

Najbolji profesionalni kompaktni fotoaparat: Canon G1X Mark III

Profesionalci i napredni fotografi često trebaju „drugi aparat“ koji će zadovoljiti njihove potrebe za kvalitetom, ali i da bude lagan, prenosiv i savršen za putovanja. Ovo je takav kompaktni fotoaparat za profesionalce i entuzijaste. G1X Mark III zadovoljava prethodno navedene kriterijume svojim APS-C CMOS senzorom rezolucije 24,2 MP sa Dual Pixel CMOS automatskim fokusiranjem, dodirnim LDC-om Vari-Angle dijagonale 7,6 cm, OLED elektronskim tražilom sa 2,36 miliona tačaka, mogućnošću snimanja Full HD videozapisa, optičkom stabilizacijom slike i integrisanim objektivom od 2472 mm (ekvivalent). Fotoaparat može da snima brzinom od 7 sličica u sekundi, ISO raspon je 100 – 25 600, a ujedno je otporan na prašinu i vlagu. Mogućnost punjenja preko USB-a je još jedna praktična prednost za fotografe koji su stalno u pokretu.

Najbolja fotografska inovacija: Canon Speedlite 470EX-AI

Canon Speedlite 470EX-AI automatski se zaokreće radi postizanja optimalnog ugla odbijanja za portretnu fotografiju korišćenjem testnog blica za inicijalni proračun udaljenosti od blica do objekta, a zatim udaljenosti do plafona, da bi se na kraju ugao blica namestio u tačan položaj. Taj se pomak prilagođava vertikalnom ili horizontalnom položaju fotoaparata i uključuje pomoć pri automatskom fokusiranju uz pokrivanje žižnih daljina od 14 mm i 24 mm do 105 mm. Ukupno gledano, Speedlite je velik korak napred u pomaganju početnicima da dobiju bolje rezultate, a verovatno će ga prihvatiti i fotografi venčanja i događaja kao dodatni alat.

 

Najbolji DSLR objektiv sa fiksnom žižnom daljinom: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Brzi i svestrani profesionalni objektiv sa stabilizacijom slike, savršen za portrete u studiju i na lokaciji, spontane fotografije i fotografije prirode. EF 85mm f/1.4L Canonov je prvi 85-milimetarski objektiv iz linije L-Series sa fiksnom žižnom daljinom koji nudi do 4 faze kompenzacije i omogućava fotografiranje iz ruke u uslovima slabog osvetljenja. Taj objektiv otporan na vlagu i prašinu ima kružnu blendu sa 9 listova koja omogućava predivne efekte bokeha, posebno pri korišćenju minimalne žižne daljine od 0,85 m uz veliki otvor blende. Automatsko fokusiranje brzo je i responzivno zahvaljujući tehnologiji Ring USM i fokusiranju zadnje grupe. Objektiv se sastoji od 14 elemenata u 10 grupa i nudi oštrinu od ugla do ugla zahvaljujući asferičnom sočivu od livenog stakla i Canonovoj tehnologiji antirefleksnog premaza.

Svečanost dodele nagrada TIPA World Awards za 2018. godinu održaće se na Photokini u Kölnu u sredu, 26. septembra 2018.