Categories
Tehno - Nauka

Gošću iz budućnosti polaće u Skolkovo

Ruski inovacioni grad Skolkovo dobio je nezvanični simbol. To je Alisa Seleznjova, junakinja dela poznatog pisca naučne fantastike Kira Buličeva. Već su započela snimanja serije u kojoj se deo radnje odvija 2023. u Skolkovu.

Ideja da se napravi takav crtani film pripada producentu Iljji Popovu i režiseru Timuru Bekmambetovu. Poslednji he poznat svetskoj publici po filmovima Noćna straža i Dnevna straža. Popov je poznat u Rusiji kao autor crtane serije Smešariki. Ona je startovala na domaćoj televiziji 2004. godine, a kasnije je zaintresovala i zapadne kanale. Što se tiče Alise Seleznjove, prvo su ruske filmadžije dobile ideju da naprave crtani na osnovu popularnih knjiga Kira Buličeva, a već u toku stvaralačkog procesa bilo je odlučeno da se crtani veže za Skolkovo, rekao je za Glas Rusije Iljja Popov.

Postoji izuzetna serija knjiga Kira Buličeva posvećena doživljajima Alise Seleznjove. Radnja se dešava u budućnosti. I ako se zamisli šta bi moglo da bude mesto radnje, verovatno bi Skolkovo bilo to mesto. Od ove ideje smo polazili kada smo razrađivali projekat. Kao što se zna, mnoge ideje svakog talentovanog pica naučne fantastike, koji stvara viziju budućnosti, neočekivano postaju deo stvarnosti. Računamo da prikažemo u seriji one inovacione ideje koje se tek rađaju, koje će postati deo svakodnevnog života budućih generacija.

Prvi gledaoci reklamnog spota za crtanu seriju bili su krajem aprila članovi Komisije za modernizaciju i predstavnici fonda Skolkovo. Kasnije se ovaj spot pojavio na Internetu i izazvao burne diskusije. Mišljenja blogara su bila dijametralno suprotna: od uzbuđenja do kritike. Ali najvažnije je da nije bilo ravnodušnih. To pokazuje da projekat Skolkovo zanima mnoge, smatra poslanik Državne dume Anton Beljakov.

Mnoge generacije prvo sovjetskih građana, zatim Rusa, navikle su se da postoji nekakva težnja napred, u budućnost. Sada je Skolkovo tačka gde je država uputila glavni udarac, gde postoji kretanje u stranu modernizacije, u stranu ispunjenja zemlje inovacionim tehnologijama, i kao posledica investicijama. Sasvim je logično da su ruski građani, posebno napredni korisnici Interneta, okoreli blogeri, ljudi kojima inovacije i savremene komunikacione tehnologije nikako nisu tuđe, zainteresovani za Skolkovo. Zato su se pojavili spotovi na Itnernetu, šale, vicevi o Skolkovu.

Da dodamo da crtana serija o Alisi Seleznjovoj u Skolkovu nije jedini projekat organizovan za popularizaciju ruskog naučnog grada. Na Internetu ima spotova u kojima učesnici i rukovodioci projekta objašnjavaju smisao istraživanja koja se vode u naučnom gradu i govore o tome kakve proboje mogu da daju ovi radovi. (GR)