Hardware

3D tehnologije osvajaju svet

Iznenadna popularnost filmova snimljenih u trodimenzionalnoj, skraćeno 3D tehnici, podstiče velike proizvođače kućne elektronike da investiraju velika sredstva u razvoj takvih uređaja. Iako predviđaju da će potražnja postati masovna tek kroz 5 do 10 godina, kompanije u Sjedinjenim Državama, Japanu i širom sveta nastoje da na vreme osvoje to tržište.

U najnovijem 3D filmu pirane, krvožedne preistorijske ribe prividno proždiru bioskopske gledaoce. S obzirom da su potrošači spremni da za filmove u 3D tehnici plaćaju ulaznice 15 do 20 dolara, kompanije računaju da bi oni takve filmove rado gledali i kod kuće. U Kalifornijskoj silikonskoj dolini, firma NVIDIA razvija trodimenzionalnu tehnologiju za kućne kompjutere. Šef 3D odeljenja, Phil Eisler, kaže da njihove naočare dočaravju sliku visoke rezolucije: “NVIDIA razvija aktivne, elektronske naočare koje 60 puta u sekundi naizmenično propuštaju svetlo kroz levo i desno staklo. Kada kroz njih posmatrate sliku na ovakvom laptop kompjuteru možete da vidite istinsku stereoskopsku sliku, u punoj rezoluciji i prirodnim bojama.

Iako kompanije eksperimentišu sa raznim metodama projektovanja 3D slike, marketinški ekspert John Peddie kaže da sistem NVIDIA radi i sa kompjuterskim igricama koje nisu napisane za 3D: “Pisac igre ne mora ništa da uradi, dovoljno je da napiše program za nju. U njoj možete da uživate na starom 2D monitoru, ili da dodate NVIDIA stereo sistem sa 3D naočarama i da uživate u stereoskopskoj slici.”

Ali neke kompanije idu i dalje od toga. Sony i Toshiba razvijaju konkurentnu tehnologiju za koju naočare nisu potrebne. Potpredsednik Sonija, Yoshihisa Ishida, rekao je da se kompanija nada da će biti prva u tome, ali da datum lansiranja još nije određen: “Čim svi tehnički elementi budu spremni, 3D televizori moći će da se gledati bez naočara. Kada budemo rešili ta tehnička pitanja, razmotrićemo kada bi ovi televizori mogli da se nađu u prodaji.”

Kućni 3D uređaji nisu jeftini. Dograđivanje kompjutera sistemom NVIDIA košta oko 600 dolara, a par naočara 200 dolara. Cene 3D televizora kreću se od 3 do 5 hiljada dolara. Televizori za koje naočare nisu potrebne svakako će koštati još više.

Leave a Reply