Hardware · Notebook-Netbook

Absolute, Intel i Lenovo uvode unapređenu zaštitu od krađe kompjutera za poslovne korisnike

Lenovo će isporučivati prenosive računare sa podrškom za Intel® Anti-Theft PC Protection u kombinaciji sa Absolute* Computrace

Absolute Software korporacija, Intel korporacija i Lenovo uvode hardverski zasnovanu zaštitu od krađe i tehnologiju za odvraćanje od krađe kompjutera u prenosive računare za poslovne korisnike. Pojedini Lenovo* ThinkPad* T400 prenosivi računari biće među prvima koji će imati podršku za Intel® Anti-Theft PC Protection (Intelova zaštita od krađe računara) i ugrađenu tehnologiju Absolute* Computrace*. Nove opcione usluge će biti dostupne na tržištu početkom decembra.

Pojedini modeli Lenovo ThinkPad T400 prenosivih računara koji nude Intel® Centrino® 2 procesorsku tehnologiju uz Intel® vPro™ tehnologiju će se isporučivati sa oznakom Intel Anti-Theft PC Protection “Ready”, a ovu tehnologiju zaštite od krađe će moći da aktiviraju kompanijska odeljenja za informacione tehnologije. Absolute Computrace i Intel Anti-Theft PC Protection zajedno pružaju računarima inteligentne mehanizme za otkrivanje potencijalne krađe i reakciju u skladu sa unapred utvrđenom politikom odeljenja za informacione tehnologije. Kada se aktivira Computrace1, vodeće rešenje stručnjaka informacionih tehnologija u oblasti, korisnici su u prilici da dopune mogućnosti Absolute servisa, kroz novu, na hardveru baziranu Intelovu Anti Theft Pc zaštitu.

Na primer, ako ThinkPad T400 notebook nije preko interneta na Absolute Monitoring Centru u određenom roku, Anti-Theft PC zaštita koja radi kroz Computrace će automatski zaključati laptop, čineći ga neupotrebljivim za neautorizovane korisnike. Takođe, IT administrator može koristiti Computrace i Intel Anti-Theft PC zaštitu da bi napravio uređaj neupotrebljivim, u slučaju da je izgubljen ili ukraden. Sledeći put kada se sistem “prijavi”, podaci mogu biti izbrisani i kompjuter zaključan. Kada radi sam, Intel Anti-Theft može zaključati kompjuter ukoliko se desi da neko pokuša da ukuca netačne šifre više od prethodno dozvoljenog broja puta, ili ukoliko se prekorači interno uprogramiran način ponašanja po pitanju vremena za prijavljivnje. IT odeljenje može otključati kompjuter onda kada bude ponovo u rukama autorizovanog korisnika.

“U Absolutu smo uzbuđeni što radimo sa vodećim kompanijama u ovoj oblasti na popularisanju tehnologije protiv krađe – pružajući mogućnost Absolute, Intel i Lenovo korisnicima da sigurno i bezbedno koriste računar” kazao je Džon Livingston (John Livingston) Direktor Upravnog Odbora Absolute Software-a.

Ovo je još jedna tehnološka inovacija u ThinkPad notebookovima. Computrace je bio dostupan u BIOSu ThinkPad T43 noutbukova još 2005. godine, i imao je jedinstvenu samo-oporavljajuću opciju Computrace-a koji mu omogućava da ostane funkcionalan na računaru i kada je hard disk reformatiran ili zamenjen. Lenovo ovom opcijom samo nastavlja globalno vođstvo u uvođenju inovacija po pitanju sigurnosti za svoje ThinkPad notebookove. Opcija dopunjuje druge inovacije koje dolaze od Lenova, uključujući i prvi PC notebook sa ugrađenim sigurnosnim čipom i prvi PC notebook sa ugrađenim biometrijskim čitačem otiska prsta, kombinovano sa enkripcijom hard diska.

“Kombinacijom Intel Anti-Theft PC zaštite i Computrace podrške, naši kupci dobijaju najnovije tehnologije u zaštiti notebook računara,” izjavio je Bob Galuš, podpredsednik, grupe za marketing softwara i periferalnih uređaja, kompanije Lenovo. “Integracijom ove dve tehnologije sa izvanrednom izradom ThinkPad notebook računara, kupci mogu biti sigurni da su njihovi business notebook računari zaštićeni dodatnim nivoom sigurnosti.”

Takođe, tehnologija Intel vPro unapređuje postojeća Absolute rešenja omogućavajući daljinsko upravljanje koje nudi dodatni stepen zaštite za Absolute korisnike. Tehnologija Intel vPro omogućava IT profesionalcima da u gotovo svim uslovima obavljaju održavanje sistema i brigu o bezbednosti i u slučajevima kada je računar isključen, poseduje neoperativan BIOS ili hard disk ili se nalazi van korporativnog firewall.

“Notebook računar izgubljen na aerodromu ili ukraden iz automobila može predstavljati veliki problem,” izjavio je Džordž Tangadurai, direktor sektora strateškog planirnja i anti-theft programa u okviru Intel Mobile Platforms Group. “Saradnja sa kompanijama Absolute i Lenovo inicirana je sa ciljem iznalaženja rešenja ovog problema. Kombinovanje tehnologija daje viši nivo sigurnosti Lenovo ThinPad T400 notebook računarima.”

Dostupnost

Program Computrace sa Intel Anti-Theft PC zaštitnom podrškom biće na raspolaganju na pojedinim ThinkPad T400 notebook računarima preko sajta www.lenovo.com i poslovnih partnera od početka decembra.

Leave a Reply