Hardware · Notebook-Netbook

Acer Aspire P3-171 tablet na Windows platformi

Niste sigurni da li vam je potreban ultrabook ili tablet, ili pak smatrate da su vam potrebna oba? Možda je za vas baš Acer Aspire P3-171 – hibridni Windows 8.1 uređaj…

Acer-Aspire-P3-171_1

 

Spakovan u aluminijumsko unibody kućište, sa anodizovanim finišom (proces farbanja u kome je površina koja se farba anoda, a sam izvor farbe – katoda) koji prosto sprečava pojavu otiska prsta, Aspire P3-171 oduševljava na prvi dodir. Acer Aspire P3-171 je, baš kao i dobar broj laptopova, baziran na različitim konfiguracijama. Mi smo testirali verziju sa Intel Core i3, ali postoje i verzije sa Core i5 procesorima. Aspire P3-171 ima i SSD kapaciteta od 60GB, kao i odličan S-IPS ekran rezolucije 1366 x 768 piksela. Manji je od standardnog ultrabook računara sa ekranom dijagonale od 13 inča, jer je baziran, odnosno izrađen oko ekrana od 11.6 inča, oko kog nema preterano širokog okvira. Tastatura koja čini da uređaj izgleda kao nekakav mali ultrabook, zapravo je odvojiva od kućišta, odnosno tablet dela računara, u kome je i sav hardver, kao kod, recimo iPad-a, osim što je Aspire P3-171 nešto veći i masivniji. Pošto se radi o uređaju koji je ipak bliži klasičnom laptopu nego tabletu, prisutan je i priličan broj proširenja. Tako se odmah uočava i USB 3.0 konektor, zatim micro-HDMI i konektor na koji se spaja docking – tastatura. Klasična klackalica za kontrolu jačine zvuka, audio priključak i mikrofon, napajanje i taster za “sleep” odnosno isključivanje, takođe su prisutni.

Acer Aspire P3 171 2 Acer Aspire P3 171: totalno cool tablet

Tastatura je izuzetno kvalitetna pa je dugo kucanje tekstova jednako ugodno kao i na kvalitetnom laptopu, odnosno nekom dobrom ultrabook-u. Tasteri su mehanički i svaki ima svoj aktuator (chiclet tip). Podaci se mogu unositi i putem touch-senzora koji u svakom trenutku prepoznaje čak deset prstiju (odnosno input informacije) i prilično je brz i precizan. Prednja kamera je ograničena na video pozive i nije nekog kvaliteta, jer podržava tek 640 x 480 piksela, dok je druga kamera namenjena za fotografisanje i bazirana je na CMOS čipu od 5 MP i BSI tipu konstrukcije (back-side illumination). Sam ekran je proizveo AUOptronics i ima odličan LED pozadinski set za osvetljenje (rezultuje sa izmerenih 420 “kandela”), ali je rezolucija u kojoj radi tek HD Ready (1366 x 768 piksela). Ipak, IPS tehnologija čini da ekran ima izuzetne vidljive uglove i odličnu dinamiku, kao i prirodne boje. Ambijentalni senzor optimizuje radne parametre ekrana prema osvetljenju u kom se uređaj nalazi.

Hardver se u test modelu oslanja na štedljivi Intel Core i3-3229Y koji ima dva jezgra radne frekvencije od 1.4 GHz, a koji troši svega 13W. Unutar procesora je smešten i DDR3 memorijski kontroler i HD Graphics 4000 DirectX 11 3D akcelerator. Mala potrošnja (tipična se kreće od 4 do 9W) i enormno velika baterija za ovako tanak i štedljiv uređaj (5280 mAh) rezultuju odličnom autonomijom koja se kreće od 3 do 4 puna radna dana (pod predpostavkom da se tokom dana tablet koristi oko 3-5 sati). Korisnici koji samo sporadično koriste ovaj uređaj moći će čak da ga pune na svakih nedelju dana. Uštedu u energiji svakako potpomaže i 60GB SSD drajv. Uređaj podržava Wireless N-draft komunikaciju sa drugim bežičnim uređajima (tu je podrška za DLNA), što je prilično intuitivno rešeno u novom Windows 8.1 okruženju (na uređaj je instalirana 64-bitna verzija). Napomenućemo i da je veoma popularna i druga Aspire P3-171 konfiguracija, koja podrazumeva Core i5-3339Y procesor koji ima veću L1, L2 i L3 keš memoriju i brža jezgra na 1.5 GHz, više RAM memorije i brži SSD drajv sa 120 GB skladišnog prostora.

Acer Aspire P3 171 3 Acer Aspire P3 171: totalno cool tablet

Mali stereo zvučnici smešteni kod docking konektora (2x 1.2W) nisu spektakularni, ali su dovoljno jaki i pružaju jasan zvuk za video konferencije. Ipak, tokom slušanja muzike je bolje osloniti se na neke slušalice, a bilo nam je i nejasno zbog čega je Acer uz uređaj isporučio napajanje odnosno AC adapter od 65W kada je maksimalna potrošnja celog uređaja samo 25W, dok je tipična negde između 17 i 22W, ali je to iskorišteno za brzo dopunjavanje izuzetno velike baterije, koja se od nule do 100% napuni za 2.5 sata, dok se do 80% napuni za svega 45 minuta. Drugim rečima, korisnici će veoma malo vremena provesti sa uređajem koji je povezan za strujnu mrežu.

Acer Aspire P3-171 je namenjen onima koji žele i tablet i ultrabook, ali ne vole ili ne žele da imaju ogroman broj uređaja. Ako se vaš stil života i dnevna rutina i dinamika uklapaju u koncept hibridnog računara koji je jednako dobar i u ulozi tableta i laptopa, P3-171 bar u nekoj od konfiguracija u kojima može da se poruči, svakako će odgovarati svim tim potrebama…

Cena: 116.166 dinara

Leave a Reply