Hardware

AMD FirePro nagrađena je prvim mestom na Green500 listi

AMD  pokretan L-CSC klaster u GSI istraživačkom centru nalazi se na prvom mestu super-računara sa Green500™ Liste, liste 500 energetski najefikasnijih super-računara na svetu. AMD je tako dokazan kao svetski lider energetski najefikasnijeg visoko performansnog GPU računarstva (HPL). L-CSC klaster je instaliran u GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH istraživačkom centru u Darmstadtu, Nemačka, i pokretan je AMD FirePro™ S9150 serverskim GPU-ovima.

„Naš cilj u AMD Računarstvu i Grafici je da našim kupcima svaki put pružimo proizvode svetske-klase,“ kaže Džon Bajrn (John Byrne), viši potpredsednik i generalni menadžer, poslovne jedinice Računarstva i Grafike u AMD-u. „Kao što je to dokazano pozicijom na Green500 Listi, naša AMD FirePro linija profesionalnih grafičkih rešenja svaki put ostvaruje ovaj cilj – apsolutne liderske performanse i izuzetna energetska efikasnosti omogućavaju izgradnju neverovatnih rešenja kao što je GSI L-CSC klaster.“

GSI L-CSC klaster sa 600 AMD FirePro S9150 serverskih GPU-ova performansama nadmašuje sve druge klastere na listi. Sa 5.27 GFLOPS po vatu, AMD FirePro S9150 serverski GPU-ovi unutar GSI L-CSC klastera pružaju 20 procenata bolju efikasnost nego najbolje rangirani klaster sa Green500 Liste iz Jun 2014. GSI L-CSC klaster omogućava računarsko istraživanje Rešetkaste Kvantne Hromo Dinamičnosti (Rešetkasti QCD) korišćenjem jedne od najbržih na svetu OpenCL™ implementacija za istraživanje.

„AMD je ponosan što je priznat kao svetski lider u energetskoj efikasnosti GPU računarstva time što se našao na prvoj poziciji Green500 Liste,“ kaže Dejvid Kjumings (David Cummings), viši direktor i generalni menadžer profesionalne grafike u AMD-u. „Ova jedinstvena pozicija može se postići samo putem konstantnim inovacijama u vodećim računarskim i procesorskim tehnologijama i dizajnu sistema. AMD nudi HPC GPU računarskim kupcima potpunu liniju AMD FirePro S-serije, od kartica osnovnog do kartica ultra-visokog nivoa sa podrškom za sposobnostima bogat ekosistem.“

„Super-računari su neizbežni u današnjim istraživanjima. Naučani izazovi zahtevaju što brže računare, ali na umu moramo imati troškove i potrošnju tih računara, kako bi smo naše dostupne resurse iskoristili na najbolji mogući način,” kaže Profesor Dr. Volker Lindenstruth, profesor na Gete Univerzitetu u Frankfurtu, vođa IT departmana u GSI, i člana upravnog odbora Frankfurtskog Instituta za Napredna Istraživanja. „Veliko nam je zadovoljstvo što smo dostigli prvu poziciju na Green500 Listi sa novim L-CSC super-računarom i zahvaljujemo se AMD-u i ASUS-u na izuzetnoj saradnji. L-CSC super-računar u GSI istraživačkom centru koristi ASUS ESC4000 G2S servere i AMD FirePro GPU-ove i pruža ogromne računarske sposobnosti neophodne za naša istraživanja.“

„ASUS je ponosan što je sarađivao sa AMD-om na GSI Istraživačkom super-računaru koji je nagrađen prvim mestom na Green500 Listi,“ kaže Tom Lin, generalni menadžer ASUS Serverske Poslovne Jedinice. „ASUS je veoma strastven u vezi HPC računarstva, na isti način na koji je i AMD posvećen pružanju GPU rešenja ekstremnih performansi.“

Kao jedino singl GPU-bazirano rešenje koje isporučuje dva teraflopsa DGEMM stalnih performansi u dvostrukoj preciznosti, AMD je uspeo da postigne prvo mesto na Green500 Listi. Sa vodećim na svetu performansama /vatu1, vodećim u industriji memorijskim konfiguracijama2, i podrškom za najnovije OpenCL™ standarde3, AMD FirePro S9150 Serverski GPU je nenadmašan u računarskim performansama.

AMD FirePro S9150 serverski GPU je najbrži i energetski najefikasniji singl GPU danas dostupan. Familija AMD FirePro S-serije proizvoda je dizajnirana da pouzdano podrži velike multi-GPU klastere za rad sa velikim računarski projektima. Prvo mesto na Green500 Listi je priznaje koje ističe AMD Profesionalne GPU-ove za njihovo pomeranje granica u inovacijama energetske efikasnosti i performansi po FLOP-su, uključujući i unapređenje ukupnih performansi sistema putem AMD-ove masivne paralelnosti GPU obrade.

Pored osvajanja prvog mesta na Green500 Listi, AMD Opteron™ serverski CPU postigao je drugo mesto na najnovijoj TOP500 Listi, listi 500 najmoćniji super-računara na svetu.

AMD izlaže AMD FirePro S9150 i AMD serverske tehnologije na SC ’14 u Nju Orleansu u Ernest Memorijalnom Konvencijsko Centru štand #839 od November 17 do 20.

Leave a Reply