Hardware

AMD FirePro S9150 – najmoćniji serverski GPU

AMD  je danas lansirao AMD FirePro™ S9150 serversku karticu – najsnažniju na svetu serversku Grafičku Procesorsku Jedinicu (GPU) namenjenu Računarstvu Visokih Performansi (High Performance Computing  – HPC)1.

Baziran na AMD Graphics Core Next (GCN) arhitekturi, prvoj AMD arhitekturi dizajniranoj sa posebnom pažnjom na rad sa računarski intenzivnim poslovima, AMD FirePro S9150 serverska kartica je prva serverska kartica koja podržava unapređenu duplu preciznost i koja je probila granicu od 2.0 TFLOPS-a u duploj preciznosti1,2.

Sa 16GB GDDR5 memorije  – 33 posto više nego što nudi konkurencija3 –  i maksimalnom potrošnjom od 235 vati, AMD FirePro S9150 serverski GPU-ovi super-računarima pružaju masivne računarske performanse i maksimalnu energetsku efikasnost.

“Radi ostvarivanja viših performansi današnji super-računari sadrže sve veći miks GPU-ova, CPU-ova i ko-procesora, i mnogi od njih se implementiraju na načine koji je dobar za životnu okolinu, kao bi se smanjila potrošnja električne energije i vode,” kaže Dejvid Kjumings (David Cummings), viši direktor i generalni menadžer, profesionalne grafike, u AMD-u. “Dizajnirana za multi-GPU podršku velikih razmera i nenadmašne računarske performanse, AMD FirePro S9150 otvara vrata nove ere super-računarstva. Njena konfiguracija memorije, računarske sposobnosti i performanse-po-vatu su nenadmašne u njenoj klasi, te podiže super-računarstvo na novi nivo performansi i energetske efikasnosti.”

AMD FirePro S9150 serverska kartica je podržana snažnim softverskim ekosistemom, koji proizvođačima softvera omogućava bolje iskorišćenje njenih računarskih performansi. Pored AMD-ove podrške za OpenCL™, uključujući i podršku za OpenCL™ 2.0 koja je planirana za ovu godinu4, AMD danas objavljuje i saradnju sa Pathscale-om na podršci za OpenMP 4.0 na AMD FirePro S9150 serverskoj kartici i na  drugim odabranim AMD FirePro grafičkim karticama.

“Pathscale-ov ENZO kompajler sa podrškom za OpenMP 4.0 i podrškom za C, C++, i Fortran, koriste klijenti iz HPC segmenta Istraživanja Nafte i Gasa, Računarskim Naukama, Računarski Potpomognutom Inženjerstvu, i mnogim drugim,” kaže Kristofer Bergstrom (Christopher Bergstrom), CTO, Pathscale-a. “Naša podrška za AMD FirePro S9150 će ovim klijentima omogućiti da iskoriste ogromne računarske performanse AMD-ovog novog serverskog GPU-a uz oslanjanje na njihove dosadašnje investicije u OpenMP softver.”

“Za kreiranje super-računara koji je trenutno na drugom mestu Green500 liste bile su potrebne izuzetne računarske performanse i energetska efikasnost – to ne bismo moguli postići bez AMD FirePro S-Serije serverskih GPU-ova,” kaže Profesor Dr. Folker Lindenšut (Volker Lindenstruth), sa Frankfurtskog Instituta za Napredna Istraživanja, Gete Univerziteta u Frankfurtu. “Mi smo stavljali AMD FirePro S9150 na probu i prosto smo oduvani njenim performansama-po-vatu. Bilo koji super-računar koji se oslanja na masivnu računarsku snagu AMD FirePro S9150 serverskih kartica i koji se nalazi u vrhu Green500 liste ima veoma dobre šanse za uspeh.”

“Mi trenutno testiramo AMD FirePro™ S9150 serversku karticu i bez premca to je najbrži HPC GPU akcelerator koji smo ikad testirali. Još smo više uzbuđeni potencijalom kombinovanja njenih sirovih računarskih performansi sa OpenCL 2.0,  čija podrška se očekuje kasnije ove godine,” kaže Sajmon Mekintoš-Smit (Simon McIntosh-Smith), vođa Istraživačke Grupe za Mikroelektroniku na Univerzitetu u Bristolu. “Naša istraživanja imaju veliku korist od otvorenih i besplatnih API-a, i mi smo za akceleraciju naših računara posvećeni OpenCL™-u. Pozdravljamo AMD-ovu planiranu podršku za OpenCL 2.0. Nove sposobnosti kao što su Deljena Virtuelna Memorija i Ugnježdeni Paralelizam će nam omogućiti još bolju iskorišćenost GPU-ova za uvećanje performansi i efikasnosti.”

”Supermicro nudi u industriji najširu ponudu GPU serverskih rešenja optimizovanih za HPC i super-računare u 1U, 2U, 3U, 4U SuperServer i 7U SuperBlade platformama,” kaže Don Kleg (Don Clegg), Potpredsednik Marketinga i Razvoja Poslovanja u Supermicro-u. “Supermicro Green Computing rešenja, sadrže najnovije AMD FirePro S9150 AMD FirePro S9050 GPU-ove, što omogućava ekstremnu računarsku gustinu sa podrškom za i do 6 GPU-ova po čvoru u 4U dvo-čvornim, dvo-procesorskim konfiguracijama, i maksimalne performanse po-vatu, po-dolaru, po-kvadratnom metru.”

“ASUS-u je drago što će koristiti AMD FirePro S9150 akceleratore za serverske radne stanice sa specijalizovanim i pouzdanim funkcionalnostima uparenim sa visokim performansama u izračunavanjima pokretnog zareza dvostruke preciznosti,” kaže Tom Lin, generalni menadžer, ASUS-a. “Mi smo fokusirani da našim kupcima ponudimo rešenja koja pružaju najviše moguće performanse i energetsku efikasnost, i performanse-po-vatu koje nudi AMD FirePro S9150 su dodatni bonus koji će naši kupci izuzetno ceniti.”

“AMD FirePro S9150 pruža izuzetne performanse u izračunavanjima pokretnog zareza dvostruke i jednostruke preciznosti. Za razliku od drugih GPU akceleratora, AMD FirePro S9150 poseduje unapređenu dvostruku preciznost, što eliminiše potrebu za kupovinom skupljih akceleratora za postizanje sličnih rezultata,” kaže Itaj Li (Etay Lee), generalni menadžer u GIGABYTE-ovoj Network & Communications Diviziji. “Sa AMD-om, naši proizvodi pružaju pravo rešenje za tržište i omogućavaju energetski efikasne performanse za rezultate super-računarske klase.”

“AMD FirePro S9150 GPU akceleratori će biti sjajan dodatak našoj liniji proizvoda, omogućavaju nam da našim kupcima ponudimo rešenja koja pružaju maksimalne performanse,” kaže Albert Mu, potpredsednik  MiTAC International Corp.-ove TYAN Poslovne Jedinice. “Tokom testiranja i evaluacije AMD FirePro S9150 akceleratora sa TYAN serverima, naš tim je bio impresioniran sirovom računarskom snagom. On daleko nadmašuje naša očekivanja i naši kupci će biti nestrpljivi da iskoriste tu snagu za akceleraciju njihovih računarski-intenzivnih poslova .”

AMD FirePro S9150 serverski GPU pruža:

 • 5.07 TFLOPS-a u izračunavanjima pokretnog zareza jednostruke preciznosti – i do 18 procenata više od konkurencije ¹
 • Maksimalne performanse u izračunavanjima pokretnog zareza dvostruke preciznosti čiji je rezultat 2.53 TFLOPS-a – polovinu performansi u izračunavanjima pokretnog zareza jednostruke preciznosti.
 • U industriji vodeću konfiguraciju memorije3 – 16GB GDDR5 memorije, 512-bitni memorijski interfejs sa i do 320 GB/s memorijskim protokom
 • 2,816 strim procesora (44 GCN računarske jedinice)
 • Error Correcting Code Memory podršku (eksternu)
 • Spreman za podršku OpenCL™ 2.0 API-a4
 • Maksimalnu potrošnju od 235W
 • AMD STREAM tehnologiju

 

Pored toga, AMD je predstavio i novi AMD FirePro™ S9050 serverski GPU sa 12GB ultra-brze GDDR5 memorije, podršku za ECC memoriju, i najnaprednije grafičke i računarske performanse. Novi serverski GPU pruža 3.23 TFLOPS-a performansi jednostruke preciznost, plus 806 GFLOPS performans u izračunavanju pokretnog zareza dvostruke preciznosti.

 

AMD FirePro S9050 server GPU pruža:

 • 12GB GDDR5 memorije, 384-bitni memorijski interfejs sa i do 264 GB/s memorijskim protokom
 • 1,792 strim procesora (28 GCN računarskih jedinica)
 • OpenCL 1.2 podršku
 • Podršku za Error Correcting Code Memory (internu i eksternu)
 • Maksimalnu potrošnju od 225W

 

Oba, AMD FirePro S9150 i S9050 serverska GPU-a poseduju PCIe x16, dual slot formu izrade i pasivno termalno rešenje koje je kompatibilnije sa serverskim okruženjima. Pored toga, obe kartice podržavaju AMD STREAM tehnologiju5 koja pokreće ekosistem koji omogućava AMD FirePro™ S-Serije serverskim GPU-ovima da budu upotrebljeni za računarski intenzivne poslove oslanjajući se na masivnu računarsku snagu AMD GPU-ova, i ubrzava mnoge aplikacije, ne samo grafičke.

“AMD sada nudi vodeća rešenja za profesionalne radne stanice i serversku grafiku,” dodaje Adrian Tomson (Adrian Thompson), VP marketinga za SAPPHIRE Technology, AMD-ovog Ekskluzivnog Partnera Globalne Distribucije za AMD FirePro profesionalnu grafiku. “Sa ovim novim familijama proizvoda, SAPPHIRE polako širi svoje prisustvo na novim tržištima i u novim okruženjima.”

Očekuje se da će AMD FirePro S9150 i S9050 biti dostupni za kupovinu u trećem kvartalu ove godine od strane AMD-ovog partnera globalne distribucije, SAPPHIRE Technology, takođe kompatibilni serveri i matične ploče za AMD FirePro S9150 će biti dostupni od strane proizvođača servera kao što su ASUS, GIGABYTE, Supermicro i TYAN.

Leave a Reply