Hardware

AMD i SAD – 3,1 milion $ za istraživanje kritičnih tehnologija za računarstvo ekstremnih-razmera

AMD  je danas objavio da je odabran za sklapanje ugovora vrednog $3.1 miliona za istraživački projekat pod pokroviteljstvom „U.S. Department of Energy“ (DOE), vezanog za računarstvo ekstremnih-razmera, u okviru istraživačkog i razvojnog programa poznatog pod nazivom „DesignForward.“

Ovaj ugovor sa DOE je nastavak već započetog posla koji je otpočet kao deo drugog dvogodišnjeg programa u kojem je AMD učestvovao od 2012. a čiji je naziv „FastForward“. Svrha „FastForward“ program je ubrzavanje istraživanja i razvoja procesorskih i memorijskih tehnologija neophodnih za razvoj računarstva ekstremnih-razmera. „DesignForward“ program podstiče istraživanja i razvoj interkonekcijskih arhitektura i tehnologija potrebnih za prenos podataka u okruženjima računarstva ekstremnih-razmera.

amd

DesignForward“ je zajednički finansiran projekat od strane „DOE Office of Science“ i „U.S. National Nuclear Security Administration“ (NNSA) čiji je cilj ubrzavanje istraživanja i razvoja ključnih tehnologija potrebnih za računarstvo ekstremnih-razmera, kao osnove za „Exascale“ super-računare. Očekuje se da će „Exascale“ super-računari biti sposobni za obavljanje izračunavanja stotinama puta brže od današnjih najbržih računara, a sa samo malo većom potrošnjom električne energije. „Exascale“ super-računari su dizajnirani za prevazilaženje ograničenja današnjih super-računara dramatičnim smanjenjem dužine vremena potrebnog za obavljanje izračunavanja i unapređivanjem sposobnosti za izvršavanje detaljnih simulacija i analiza kompleksnih sistema.

Kako bi se postiglo ovo dramatično povećanje računarskih sposobnosti uz održavanje niske potrošnje električne energije, potrebno je da skokovi u istraživanju i razvoju budu postignuti u svim aspektima računarstva.

“Ovaj ugovor će pomoći AMD-u da nastavi važna istraživanja za ostvarivanje ogromnog potencijala računarstva ekstremnih-razmera,” kaže Alen Li (Alan Lee), AMD-ov korporativni potpredsednik Istraživanja i Naprednog Razvoja. “Mi verujemo da naša stručnost na polju procesora, memorija i interkonekcijskih tehnologija može biti od dodatne pomoći u ovom revolucionarnom istraživanju vezanom za sisteme velikih-razmera. Takođe, kao osnivački član Fondacije Heterogene Sistemske Arhitekture, mi nudimo mehanizme za razmenu naših otkrića u svrhu unapređenja industrijski-prihvaćenih standarda otvorenih sistema.”

Li nadgleda AMD-ov Istraživački tim koji sprovodi najnaprednija istraživanja i radi zajedno sa vladinim organizacijama, univerzitetima i poslovnim entitetima na saradnji u razvoju tehnologija naredne generacije. Za DOE, njihova istraživanja su fokusirana na razvoj efikasnijih i skalabilnijih sistema za računarstvo ekstremnih-razmera, sa ciljem minimizacije potrošnje električne energije.

DOE-ev strateški plan za cilj ima pronalaženje rešenja za najvažnije nacionalne naučne izazove tako što će se unaprediti na simulacijama bazirana naučna otkrića koja će biti moguća zahvaljujući najbržim na svetu „Exascale“ računarima. Među njihovim prioritetima su: unapređivanje medicinskih istraživanja, alternativni izvori energije i materijali za skladištenje energije, industrijski dizajn i precizniji modeli za klimatske i vremenske promene.

Leave a Reply