Hardware · PC računari

AMD konkurencija Atomu

AMD radi na novom, ultra štedljivom procesoru koji će biti konkurent Intel Atomu i VIA Nano procesorioma, namenjenim za ugradnju u ultra prenosne računare niže klaseIntel Atom je sasvim novi konstruisani procesor, sa ciljem što veće uštede energije te niske cene. VIA Nano je nešto brža, unazad je pin kompatibilna sa starijim C7 VIA procesorima, i direktan je konkurent Atomu, a oba konkurentska procesora za sada imaju samo jedno jezgro.

Uskoro će im se priključiti i AMD sa još nepoznatim imenom procesora, koji će biti zasnovan na K8 arhitekturi (Athlon X2), sa radnim taktom oko 1,2 GHz. Biće izrađen u 65 nm proizvodnom procesu, podržavaće AMD64 instrukcijski set za ubrzanje multimedije, i imaće integrisan memorijski kontroler na čipu (baš kao i desktop verzija Athlona), te 64 KB L1 i 256 KB L2 cache memorije. Deklarisana potrošnja biće 8 W TDP za procesor i Northbridge, a koristiće se BGA pakovanje, sa 812 pinova. Ceo paket biće malih dimenzija od 27 x 27 mm.

Ukoliko se ove najave pokažu tačnim, u prkos nižoj radnoj frekvenciji od Atoma i Nano procesora (koji idu do 1,8 GHz), novi AMD-ov procesor biće osetno brži.

Leave a Reply