Hardware

AMD objavio licenciranje 64-bitne ARM arhitekture jezgara i buduće “K12” ARM-bazirano jezgro

AMD  je danas objavio planove za bliska i srednjoročna računarska rešenja koja iskorištavaju najbolje karakteristike i x86 i ARM® ekosistema, sa nazvom “dvostrano računarstvo ”. Kamen temeljac ovih planova predstavlja AMD-ovo licenciranje 64-bitne ARM arhitekture za razvoj visoko-performansnih jezgara za brzo-rastuća tržišta. Današnje saopštenje takođe pruža uvid u AMD-ove planove razvoja pružanja istinski nenadmašnog obostranog računarstva i grafičkih performansi korišćenjem deljene, fleksibilne infrastrukture kako bi se njihovi kupci stavili na blistav put inovacija na ugradnom, serverskom i klijentskom tržištu kao iz za polu-specijalizovana rešenja.

 „Do danas, AMD je bio jedina kompanija na svetu koja je pružala visoko-performansne i nisko-potrošne x86 procesore sa vodećom grafikom. AMD sada čini hrabar korak napred i postaje jedina kompanija koja je u mogućnosti da pruži visoko-performansna 64-bitna ARM i x86 CPU jezgra uparena sa grafikom svetskog nivoa,“ kaže Rori Rid (Rory Read), AMD-ov predsednik i CEO. „Naša inovativna sposobnost dvostranog dizajna, u kombinaciji sa našim portfoliom Intelektualne Svojine i stručnosti u domenu visoko-performansnih SoC-a, što znači da AMD namerava da pruži dvostrano rešenje koje omogućava našim kupcima da promene svet na efikasniji i snažniji način.“

amd apu

Očekuje se da će do 2017 tržište za ARM- i x86-bazirane procesore narasti na više od $85 milijardi[1].  AMD je na jedinstven način pozicioniran kao jedina kompanija koja pruža jedinstvena rešenja sposobna da obuhvate širinu ovog tržišta. Ovo je prvi put da je veliki proizvođač procesora kreirao put Intelektualne Svojine koji drugima omogućava da se oslone na inovacije i u ARM i u x86 ekosistemima.

 

AMD-ovi planovi dvostranog računarstva uključuju:

  • „Projekat SkyBridge“ – Ovaj dizajnerski okvir, koji će biti dostupan od 2015., će sadržati novu familiju 20-nanometarskih APU-ova i SoC-eva za koje se očekuje da će biti prvi na svetu pin-kompatibilni ARM i x86 procesori. 64-bitna ARM verzija „Projekat SkyBridge“ procesora će biti bazirana na ARM Cortex®-A57 jezgru i to je prva AMD-ova Heterogene Sistemske Arhitekture („HSA“) platforma za Android; a x86 varijanta će sadržati „Punma+“ CPU jezgra. „Projekat SkyBridge“ familija će posedovati punu SoC integraciju, AMD Graphics Core Next tehnologiju, HSA i AMD Secure Tehnologiju putem specijalnog Procesora Platformske Sigurnosti (PSP).
  • „K12“ – Novo visoko-performansno, nisko-potrošno ARM-bazirano jezgro koje na dubok način koristi prednosti AMD-ove licence ARM arhitekture, opsežne stručnosti u dizajniranju 64-bitnih procesora i osnovnog razvojnog tima pod vođstvom arhitekte procesora Džima Kilera (Jim Keller).  Prvi proizvodi bazirani na „K12“ su planirani za predstavljanje tokom 2016.

 

„Mi u ARM-u smo posvećeni saradnji sa partnerima koji donose revoluciju i transformišu iskustvo na svim poljima od senzora do servera,” kaže Sajmon Sigers (Simon Segars), CEO ARM-a. “AMD-ov tržišni doseg i dokazano iskustvo u liderstvu industrije kroz tranziciju na 64-bitno računarstvo u klijentskim i serverskim okruženjima, u kombinaciji sa ARM-ovom stručnošću u niskoj-potrošnji i standardom serverski bazirane sistemske arhitekture (SBSA), će pružiti nove sposobnosti i pokretaće inovacije širom velikog broja brzo rastućih tržišta.“

Takođe AMD je danas po prvi put javno demonstrirao svoj 64-bitni ARM-bazirani AMD Opteron™ A-Serije procesor, kodnog naziva “Seattle,”koji pokreće  Linux okruženje od strane Fedora Projekta. Fedora Projekat je Red Hat sponzorisana Linux distribucija razvijana od strane Linux zajednice, koja IT administratorima i programerima širom sveta pruža poznato okruženje najviše klase.  Ovo Fedora Projekat-bazirano Linux okruženje omogućava kompanijama da pređu na ARM-bazirane servere bez potrebe za integracijom potpuno novih alata i softverskih platformi u njihova IT okruženja. Ova demonstracija predstavlja značajan korak napred u proširenju prisutnosti ultra-efikasnih 64-bitnih ARM procesora u data centrima.

Današnja vest je otkrivena na konferenciji za medije u Ritc-Karltonu u San Francisku i na njenom Internet prenosu.  Repriza Internet prenosa će biti dostupna sutra negde oko 18h po Srednje Evropskom Vremenuna ir.amd.com adresi.

 

[1] Bazirano na AMD-ovim internim procenama.

Leave a Reply