Hardware

AMD postavlja nove granice u inovacijama x86 platforme

Danas na HOT ČIPS 22AMD će otkriti nove detalje o implementaciji i arhitekturi dva svoja procesorska jezgra sledeće-generacije, koji  uključuju AMD-ov jedinstveni pristup visoko-performansnom, multi-trednom računarstvu, kao i ispod-jedan-vat sposobnom nisko-potrošnom dizajnu.

Dva nova dizajna, kodnih imena “Bulldozer” zar visoko-performansne PC-je i serversko tržište, i “Bobcat” za nisko-potrošne notbukove i tržište desktopa male proizvodne-forme, su dizajnirani od početka da bi bili prilagođeni specifičnim korisničkim zahtevima i računarskim poslovima. Nova jezgra predstavljaju centar AMD-oveih budućih rodmapa, uključujući i AMD Fusion Akcelerisane Procesorske Jedinice (APU) i AMD-ove nove visoko-performansne serverske i klijentske CPU-ove.

“Po mom mišljenju, Bulldozer i Bobcat nisu samo dva najveća tehnološka dostignuća u AMD-ovoj bogatoj istoriji, već su to, takođe, dva procesorska jezgra od izuzetnog značaja za celu induetriju,” kaže Čekib Akrut, viši potpredsednik i generalni menadžer, AMD Tehnološkog Razvoja. “Sa CPU-ovima i APU-ovima kreiranim od ovih implementacija jezgara, očekujemo da naši partneri ponuditi novi talas inovativnih PC proizvodnih formi i visoko-performansno računarsko iskustvo.”

Na HOT ČIPS 22, Bred Burges, glavni arhitekta Bobcat-a i Majk Batler, glavni arhitekta Bulldozer-a, će održati prezentaciju na sesiji “Nove Procesorske Arhitekture”. x86 arhitektura predstavlja samo srceračunarstva i AMD konstantno evoluira i unapređuje dizajn svojih jezgara. Sa Bulldozer i Bobcat jezgrima nastavlja se taj put evoluiranja i dizajnirani su da promene korisnička iskustva putem krajnjih proizvoda.

“Obuhvatajući i visoko-performansna i nisko-potrošna tržišta istovremeno sa dve potpuno nove arhitekture je impresivno dostignuće, koje industriji služi za primer da je inovativnost veoma prisutna u okviru AMD-a,” uočava Nejtan Brukvud, istraživački saradnik u Insight 64.

Najznačajnije stavke novih jezgara uključuju:

Bulldozer

  • Inovativni pristup multitreadnim računarskim performansama kojim se balansira sa posvećenim i deljenim računarskim resursima, koji pruža visoko kompaktan dizajn, velikog broja jezgara koji se sa lakoćon prenosi na čip radi performansnog skaliranja
  • Podršku za novi set x86 instrukcija (SSE4.1, SSE4.2, AVX, i XOP uključujući i 4-operativne FMAC)
  • Napredne karakteristike menadžmenta potrošnje
  • Proizvodnja u naprednim 32nm proizvodnim tehnologijama

Bobcat

  • Rad u režimu ispod-jedan-vat potrošnje
  • Out-of-order instrukcisko izvršavanje radi boljih performansi
  • Očekivano je 90 procenata performansi današnjih PC-ja na duplo manjoj površini
  • Upravljanje strujom curenja u jezgru i optimizacija mikroarhitekture radi niske potrošnje
  • Visoko sintetizovativan dizajn koji se sa velikom lakoćom prenosi u okviru proizvodnih tehnologija

Leave a Reply