Hardware

AMD predstavio novi unificirani SDK, alate i akceleratorske biblioteke

 AMD  je danas otvorio svoj 2013 Developer Samit (APU13), predstavljanjem novog unificiranog Softverskog Razvojnog Paketa (SDK), unapređenog CodeXL paketa alata sa novim sposobnostima i podrškom za najnoviji AMD-ov hardver, i  dodatom heterogenom akceleracijom popularnim bibliotekama Otvorenog Koda (Open Source). Zajedno, ovi alati pružaju značajan korak napred u produktivnosti i lakoći-korišćenja, programerima koji žele da iskoriste punu snagu modernih heterogenih platformi od servera preko PC računara pa do mobilnih uređaja.

“Programeri su od suštinskog značaja za našu misiju ostvarivanja punog potencijala modernih računarskih tehnologija,” kaže Madžu Hegd (Manju Hegde), korporativni potpredsednik, Heterogenih Rešenja, u AMD-u. “Unapređivanje programerskog iskustva upotrebom ovih tehnologija je kritičan deo AMD-ove misije povećanja upotrebe heterogenog računarstva od strane programera.”

AMD-Radeon-R9-270X

Kako bi ostvario ovu zajedničku misiju, AMD predstavlja unapređenja na četiri fronta:

  • ·         Unificirani SDK sadrži AMD APP SDK 2.9 koji je do sada najjednostavniji SDK za heterogeno računarstvo. Dodavanjem nekoliko novih komponenti novi unificirani SDK pruža važnu lakoću-korišćenja i veću produktivnost programera. Ovo je AMD-ov prvi korak ka pružanju programerima komponenti kompanijinih proizvoda. Neke od istaknutih sposobnosti su: Internet-bazirani pretraživač primera koji olakšava pronalaženje pravih primera za određenu temu; dodata podrška za CMake – popularni alat za dizajniranje, kreiranje i testiranje; unapređeno editovanje OpenCL™ izvornog koda sa plaginom za Visual Studio; i dodato je još nekoliko primera koji ističu korišćenje optimizovanih biblioteka Otvorenog Koda (OpenCV, Bolt) za postizanje akceleracije uz minimalni napor.
  • ·         Unificirani SDK takođe sadrži i beta izdanje Media SDK v1.0. Ovo je AMD-ovo prvo javno izdanje Media SDK, koji programerima omogućava iskorišćavanje AMD-ovih unikatnih multimedijalnih sposobnosti. Neke od ključnih Media SDK karakteristika su GPU-akceleracija biblioteka za video pre/post obradu za postizanje niskog kašnjenja u video enkodovanju.
  • ·         Unificirani SDK takođe promoviše optimizaciju heterogene akceleracije u nekoliko biblioteka otvorenog koda sa ciljem olakšavanja kreiranja akcelerisanih aplikacija. Ovo uključuje:  OpenCV (najpopularniju biblioteku za „computer vision“) sa mnogim OpenCL  akcelerisanim funkcijama; clMath sa akcelerisanim BLAS i FFT bibliotekama dostupnim za Fortran, C i C++; i Bolt, C++ šablon biblioteku koja omogućava prebacivanje posla na GPU za uobičajene paralelne algoritme za obradu podataka, sada i sa više-platformskom podrškom ko i unapređenje performansi i nove funkcionalnosti.
  • ·         Najnoviji CodeXL paket alata (verzije 1.3,), AMD-ov sveobuhvatni alat za heterogeno programiranje sada nudi i podršku za Java-u, najpopularniji programski jezik na svetu. Kako bi proširio AMD-ovo nastojanje da pruži najbolji integrisani paket alata, AMD je ugradio sposobnost statičke analize jezgra. Takođe u ovo izdanje je uključena i podrška za udaljeno ispravljanje bagova/ profilisanje kako bi se uključili i korisnici servera i ugradnih sistema kao i podrška za najnovije AMD-ove GPU proizvode (GCN-bazirane diskretne GPU-ove i APU-ove.)

“AMD nastavlja da pruža sjajne alate za heterogeno programiranje u OpenCL™ jeziku– industrijskom standardu za heterogeno programiranje,” kaže Bil Ričard (Bill Richard), potpredsednik za razvoj softvera, u Winzip-u. “ AMD-ovi alati imaju presudnu ulogu u našim naporima da našim klijentima pružimo značajna poboljšanja performansi aplikacijama.”

Ove nove verzije proizvoda predstavljaju korak unapred ka AMD-ovom cilju podrške više-platformskim rešenjima (na različitim Operativnim Sistemima i različitih proizvođača,) različitim programskim jezicima i nastavljanju doprinošenja programerskoj zajednici Otvorenog Koda. To je deo AMD-ove trajne posvećenosti donošenju heterogenog računarstva u mejnstrim.

Takođe danas na APU13, tokom prezentacije koju je održala Dr. Lisa Su viši potpredsednik i generalni menadžer Globalne Poslovne Jedinice u AMD-u, AMD je objavio i detalje o „Kaveri“-u, trećoj generaciji performansnih AMD APU-ova .

„Kaveri“ je prvi APU sa kombinacijom HSA sposobnosti, „AMD  TrueAudio“ tehnologije i AMD Mentle API-a koja donosi novi nivo grafike, računarstva i efikasnosti desktop računara (FM2+), notebukova, ugradnih APU-ova i servera. Isporuka FM2+ platforme kupcima je planirana za kraj 2013. sa inicijalnom dostupnošću u okviru ponuda partnerskih desktopova predviđanoj za 14. Januar 2014. Dodatni detalji će biti objavljeni na CES 2014.

Pored predstavljanja „Kaveri“-a, Dr. Su je istakla AMD-ovo liderstvo u APU tehnologijama i heterogenim računarskim sposobnostima, i govorila je o programerima-orijentisanoj budućnosti AMD tehnologija. Sa rastom rasprostranjenosti grafike, igranja, preferansnih mobilnih klijenata i ugradnih uređaja, AMD je u epicentru ove konvergencije, i opremljen je neophodnom Intelektualnom Svojinom za ostvarivanje uspeha po pitanju ovih prilika. Kako bi podstakli ovaj rastući ekosistem, Dr. Lisa Su je potvrdila nastavak AMD-ove posvećenosti podršci programerskim alatima i platformama kao što su Heterogena Sistemska Arhitektura (HSA), Mantle, OpenCL, C++ AMP i Microsoft DirectX®, koje su važne za programere aplikacija i igara.

Leave a Reply