Hardware

AMD predstavio treću generaciju mobilnih APU procesora

2014 mejnstrim i nisko-potrošni procesori donose najmoderniji sigurnosni sistem i dvocifreno povećanje performansi po vatu.

AMD  je danas predstavio svoju treću generaciju mejnstrim i nisko-potrošnih mobilnih Akcelerisanih Procesorskih Jedinica (APU-ova), dizajniranih da pruže najbolje korisničko iskustvo na najpopularnijim i najinovativnijim PC računarima. Kombinacija vodećih računarskih performansi, u svojoj kategorija sa jedinstvenim sposobnostima i bogatim korisničkim interesima, 2014 AMD mejnstrim i nisko-potrošni APU-ovi (prethodno poznatih pod kodnim nazivima “Beema” i “Mullins,”) su idealan izbor za potrošačke i komercijalne uređaje.

amd apu

Ovi novi mobilni APU-ovi sadrže i do četiri novo-dizajnirana x86 CPU jezgra sa unapređenim industrijski vodećom AMD Radeon™ grafikom i sigurnosnim sistemom na hardverskom nivou baziranom na ARM® Cortex®-A5 jezgru, sve na jednom veoma štedljivom sistem-na-čipu (SoC). Uređaji bazirani na ovim novim APU-ovima su već najavljeni od strane Lonovo-a i Samsung-a, a očekuje se da će još mnogo njih biti dostupno na policama u vreme ovogodišnje kupovne sezone pred povratak u školu.

“Prilikom dizajniranja naših 2014 mejnstrim i nisko-potrošnih APU-ova, bili smo odlučni da još jednom podignemo standarde u grafičkim i ukupnim performansama u kategoriji računara bez ventilatora – i to smo baš i postigli,” kaže Bernd Lajengard (Bernd Lienhard), AMD-ov korporativni potpredsednik i generalni menadžer Klijentskih Proizvoda. “Ovi procesori u svojim jezgrima sadrže najnovije tehnologije – uključujući i po prvi put ikad ARM-bazirano sigurnosno rešenje na x86 procesoru – sa korisničkim iskustvima koja će podjednako oduševiti potrošačke i komercijalne kupce, u pakovanjima sa impresivnom energetskom efikasnošću.”

Novi akcelerisani procesori dolaze opremljeni sa najnovijim hardverskim sposobnostima, impresivnim povećanjem performansi i  omogućavaju nova softverska iskustva za prirodniji korisnički interfejs, najbelje u klasi iskustvo u reprodukciji videa i punim Android iskustvom na Windows-baziranim PC uređajima, putem BlueStacks softvera optimizovanog za AMD.

 

Nenadmašan Set Sposobnosti

2014 AMD mejnstrim i nisko-potrošni APU-ovi su dizajnirani za potrošačke i komercijalne mobilne uređaje svih oblika i veličina, od tableta bez ventilatora i 2-u-1 nalik rasklopivih konvertibilnih notbukova, pa do laptopova sa malim ekranom i ultratankih laptopova. Ovi APU-ovi poseduju i do četiri x86 “Puma+” CPU jezgra i AMD Radeon™ R Serije grafiku baziranu na Graphics Core Next (GCN) arhitekturi, što omogućava brze performanse, izvanredan kvalitet slike i nisku potrošnju energije. Dodatne sposobnosti za upravljanje potrošnjom integrisane u ove APU-ove uključuju:

y  AMD Enduro™ tehnologiju3 koja omogućava duže trajanje baterije;

y  AMD Start Now tehnologiju3 za brzo pokretanje i nastavak rada iz stanja uspavanosti;

y  AMD Turbo Core tehnologiju3 za detektovanje kada računarski zadaci zahtevaju veće performanse.

 

Unapređena Sigurnost

2014 AMD mejnstrim i nisko-potrošni APU-ovi poseduju platformski sigurnosni procesor (PSP) baziran na ARM Cortex-A5 jezgru koje sadrži ARM TrustZone® tehnologiju za unapređenu sigurnost podataka, što predstavlja prvu AMD-ovu implementaciju ARM –bazirane tehnologije u procesore dizajnirane za potrošačke i komercijalne klijentske uređaje. Ovo su prvi i jedini dostupni x86 procesori koji sadrže ARM jezgra za sigurnost. Integrisani PSP se oslanja na ARM TrustZone ekosistem baziran na otvorenim standardima i deli nove procesore na dva “virtualna CPU-a” –  “siguran svet” i “normalan svet” u skladu sa tipom podataka koji se obrađuje, i obezbeđuje sigurno skladištenje i obradu osetljivih podataka i rad poverljivih aplikacija uključujući internet plaćanje, upravljanje digitalnim pravima i poslovnim i veb baziranim servisima.

 

Vodeće Performanse u Kategoriji

2014 AMD mejnstrim i nisko-potrošni APU-ovi pružaju vodeće računarske performanse u kategoriji i najbolje u klasi igračko iskustvo. Kroz robustan niz sposobnosti ovih novih APU-ova i inženjersko junaštvo, oni prikazuju impresivno unapređenje performansi u poređenju sa prethodnom generacijom i u poređenju sa konkurencijom.

 

2014 AMD mejnstrim APU-ovi:

y  I do 100% bolje grafičke performanse u poređenju sa prethodnom generacijom (“Kabini”)4

y  I do 20% manja potrošnja energije u poređenju sa prethodnom generacijom (“Kabini”)5

y  Povećana podrška za memoriju u poređenju sa prethodnom generacijom na DDR3-1866

y  I do 50% bolje grafičke perfomanse6 i, i do 7x veće računarske performanse1 naspram Intel® Pentium® (“Haswell U”)

y  I do 3x bolje grafičke perfomanse7 i preko 35% bolje sistemske performanse 8 nego Intel® Pentium® (“Bay Trail M”)

 

2014 AMD nisko-potrošni APU-ovi:

y  Preko 2x više grafičke performanse po vatu9 i blizu 2x bolje produktivne performanse po vatu10 naspram prethodne generacije (prethodno poznate pod kodnim nazivom “Temash”)

y  Bolje grafičke performanse nego Intel® Core™ i311

y  Tri puta bolje performanse nego Intel’s Atom™ procesori2

 

Drugačije Korisničko Iskustvo

Pored niza hardverski sposobnosti i unapređenja performansi, ovi novi procesori takođe imaju i nekoliko jedinstvenih softverskih sposobnosti za pomoć potrošačima i poslovnim korisnicima u boljem iskorišćavanju njihovih PC-a:

y  AMD Kontrola Pokretoml3 – omogućava kontrolu popularnih aplikacija bez dodira, korišćenjem samo pokreta ruke

y  AMD Prijava Licem3 – koristi prepoznavanje lica korisnika za prijavljivanje na popularne Internet sajtove

y  Premium BlueStacks optimizovan za AMD – donosi puno, besprekorno Android iskustvo na Windows PC-je

y  AMD Quick Stream Tehnologja3 – omogućava gotovo besprekidan striming videa

y  AMD Savršena Slika5 – automatski uvećava kvalitet slike unapređenjem bolja, kontrasta i rezolucije

y  AMD Steady Video tehnologija3 – pomaže ispravljanje drhtavih, skakutavih videa samo jednim klikom

 

Očekuje se da će se tokom sredine 2014. ovim APU-ovima pridružiti i najnapredniji u klasi “Kaveri” mobilni APU-ovi.

Leave a Reply