Hardware · PC računari

AMD predstavlja ‘Istanbul’ six-core Opteron

AMD 64 Opteron45nm Istanbul poseduje šest jezgara u poređenju sa Shanghai koji ima četiri i 6 MB L3 cache. Novom procesoru odgovara Socket-F matična ploča kako bi se obezbedio lak upgrade za postojeće Socket-F sisteme bez potrebe za izmenom glavnih komponenata ili izvršenja softverskih izmena. Istambul podržava DDR2 RAM i može se koristiti u 2, 4 i 8-procesorskim konfiguracijama.

Istanbul procesori pružaju značajno poboljšanje performansi u odnosu na Shanghai pri istom clock rate-u. Na primer, Shanghai sistem konfigurisan sa 16-jezgara obezbeđuje propusnu moć u rangu od 25,000 MB/sec. dok 24-jezgarna Istanbul konfiguracija proizvodi oko 42,000 MB/sec. Ovaj pomak u performansama postignut je zahvaljujući optimiziranoj unutrašnjoj arhitekturi Istambula.

AMD trenutno planira kompletiranje linije šestojezgarnih Opterona baziranih na Istanbul platformi, uključujući low-power HE verziju i high-performance SE modele.

Šestojezgarni Istambul Opteron procesori biće raspoloživi za prodaju u drugoj polovini godine kroz Asbis eShop širom Evrope, Srednjeg Istoka i Afirke. Opteron Shanghai procesori su raspoloživi za prodaju.

Leave a Reply