Hardware

AMD Radeon R7 260X – odlična, a pristupačna grafička kartica

Za korisnike koji traže povoljnu, a vrhunsku grafičku karticu, odnosno grafičku karticu koja cenovno nije previše skupa, a može mnogo da ponudi kompanija AMD je dizajnirala model Radeon R7 260X. Ova grafička kartica se konkretno nalazi u cenovnom rangu do 150 e i spada u tiša rešenja i veoma efikasno odgovara na sve zahteve koji se postave ispred nje.

 

AMD Radeon R7 260X je kreiran oko revizije čipa koji je korišten i kod modela HD 7790, ali su neke funkcije kod revizije tek sada otključane. Nove funkcije su prisutne i kod jačih modela Radeon R9 280(X) i 290(X). Od novih funkcija u odnosu na prethodnu generaciju, “Bonaire” (kako glasi “kodno ime” ovog grafičkog čipa) ima poboljšane Streaming Processors jedinice, pa je tako svaki od njih efikasniji u odnosu na ove ALU jedinice kod, recimo, Radeon R7 250X modela. Osim toga, dodat je TrueAudio DSP (digital signal processor), a uvedena su i poboljšanja kod vezivanja kartica na više od dva monitora.

AMD-Radeon-R7-260X

Radeon R7 260X je baziran na grafičkom čipu koji ima 896 Stream Processors jedinica. U pitanju su programabilne shader aritmetičko logičke jedinice, i one su unapređene u odnosu na SP jedinice kod Radeon R7 250X modela, koji ih ima 640, odnosno za 256 jedinica manje. Radeon R7 260X GPU tako ima 896 SP jedinica, baš kao i prethodnik, Radeon HD 7790, a isti je i broj procesora za rad sa teksturama (Texture Management Units) – 56, što je za 16 TMU-a više u odnosu na R7 250X.

 

Ova kartica koristi GDDR5 memoriju, koja daje optimalan memorijski “bandwidth” za performanse ovog (gore pomenutog) čipa. Radna frekvencija Radeon R7 260X grafičkog čipa je 1.1 GHz (model R7 260 je podešen na 1 GHz), ali kao i u slučaju prethodnika, Radeon HD 7790, najveći broj vendora se odlučio za više početne radne frekvencije, najpre zbog odličnog overclocking potencijala i sjajnih termalnih karakteristika “Bonaire” GPU-a.

 

Sve prethodno navedeno omogućilo je Radeon R7 260X grafičkoj kartici da ponudi značajno bolje radne karakteristike u odnosu na Radeon R7 250X i to za svega desetak do 15 eura više, što je realno zanemarljivo. Sa ovom grafičkom karticom prosečan korisnik sasvim komforno može da uživa u većini popularnih igrica i na malo višem nivou obrađuje grafiku i video sadržaj, ali sa druge strane od Radeon R7 260X kartice ipak ne treba ni očekivati neko čudo jer se ona ipak nalazi među najpristupačnijim rešenjima novije generacije kartica. U svakom slučaju topla preporuka za korisnike sa skromnim budžetom koji traže ok grafičku karticu za dobru zabavu.

 

Cena (sa PDV-om): 11.500,00 dinara

Više informacija na: www.facebook.com/amdadria

Leave a Reply