Hardware

AMD Radeon R9 270X

Video i 3D akcelerator više klase sa najboljim odnosom cene, performansi i mogućnosti na tržištu…

Radeon video kartice nekadašnje kanadske kompanije ATI, sada u vlasništvu velikog AMD-a, već deceniju i po zadaju glavobolju čelnicima kompanije NVIDIA, tvorcima GeForce akceleratora.

Radeoni su poznati po tome da nude inovativna rešenja i izuzetne performanse, ali je za konkurenciju najveći problem kada se kontekst ovih kvaliteta postavi u jednačinu sa tržišnom cenom ovih proizvoda, jer je odnos uloženog i dobijenog gotovo tradicionalno na strani AMD-a.

Kada je pre godinu dana AMD najavio, a ubrzo i predstavio tada novu, a sada već neko vreme aktuelnu generaciju grafičkih karti, kupci su smatrali da “na zapadu nema ništa novo”, jer se radi o rebrandiranim i malo poboljšanim rešenjima koje su već poznati pod imenima Radeon HD 7870 i HD 7970 GHz Edition, a koji su sa novim, znatno nižim cenama poznati kao Radeon R9 270X i Radeon R9 280X. Oni su sada iz najviše klase premešteni u niži i centralni deo srednjeg, najpopularnijeg segmenta, pa sada koštaju od 140 do 200 evra.

Ako znamo da su ove kartice do skoro koštale gotovo dva puta više, a sada rade i brže i bolje, jasno je da će svakom igraču zaigrati srce – osim ako već ne poseduje neku od ovih kartica u “starim izdanjima”. A i ako poseduje, uvek može da dokupi još jednu i postavi ih u Crossfire Dual GPU režim rada… Jeftiniji model, Radeon R9 270X se pozicionira na istu cenovnu poziciju koju je ranije zauzimao model Radeon HD 7870.

Ove dve karte su toliko slične da može da se kaže da AMD ništa nije ni promenio u hardverskom smislu. Osnovu čini čip kodnog naziva Curacao, izrađen u 28-nanometarskoj litografiji i ima 1280 Streaming processor jedinica (ALU). Uz njih raspolaže sa čak 80 teksturnih i 32 ROP jedinice.

Kao što smo već rekli, ovo su identične specifikacije Pitcairn GPU-a, ali je AMD kod novog modela povećao rekvenciju, kako bi makar donekle imao prednost u odnosu na raniji model, pa je umesto 1000 sada referentna učestanost od 1050 MHz.

Od samog grafičkog procesora, dakle, ne možemo očekivati povećanje u pogledu performansi, ali ne može se reći ni da Radeon HD7870 predstavlja išta drugo nego veoma brz grafički akcelerator, čak i danas, gotovo dve godine nakon što je predstavljen. Ipak, Radeon R9 270X jeste dorađen, jer je u odnosu na model HD7870, memorijski podsistem primetno poboljšan. Upotrebljena je GDDR5 memorija zajedno sa 256-bitnom magistralom. Iako je to važilo i za HD 7870, AMD se odlučio da upotrebi znatno brže čipove. Sa efektivnih 5,6 GHz, oni osiguravaju bandwidth od oko 180 GB/s, dok je HD 7870 mogao da se pohvali sa svega 153 GB/s. Veći memorijski protok svakako donosi dovoljan napredak u performansama u odnosu na prethodnika, koji je sada smešten i u nešto niži cenovni rang.

Dizajn kartice, odnosno štampane ploče i raspored komponenti na njoj je veoma sličan ranijim generacijama, pa je i ovog puta odluka pala na mat crno-crveni oklop izrađen od plastike, ispod kog se krije prilično masivan hladnjak. Turbina je povećana u odnosu na ranije referentno rešenje kako bi se redukovala buka. Sam rashladni profil sastoji se od aluminijumskih rebara, ali kroz njega prolaze tri bakarna heatpipea. Baza kulera je takođe izrađena od bakra, koji je daleko bolji toplotni provodnik od aluminijuma. Iako nećemo viđati mnogo modela sa referentnim kulerom, moramo priznati da je AMD odradio dobar posao. Temperature su relativno niske, a isto važi i za količinu generisane buke. Ukratko rečeno, Radeon R9 270X je prilično funkcionalna grafička karta koja ima odličnu “kulturu rada”. Dok se GPU nije zagrevao preko 70 stepeni, tokom dugih perioda opterećenja ventilator je umeo da se ubrza i postane malo glasniji, ali znamo da je to karakteristika svakog kulera sa turbinom, pa to svakako ne možemo uzeti kao zamerku.

Kako je reč o karti više srednje klase, tu je i potreba za dodatnim napajanjem u vidu dva šestopinska molex konektora. Razlog za to je činjenica da ova karta nije previše štedljiva i njena tipična potrošnja tokom opterećenja je oko 180 W. Za video-izlaze nismo nimalo brinuli, jer AMD u tom pogledu nikad ne štedi, čak ni na nižim klasama. Kod testiranog modela, korisnicima su na raspolaganju DisplayPort, HDMI i dva DVI-a.

Posle višenedeljnog igranja sa ovom veoma brzom karticom koja košta tek nešto više od 150 evra, dolazimo do logičnog zaključka da je Radeon R9 270X solidno jeftinija i u isto vreme nešto brža verzija popularnog modela Radeon HD 7870. Uz sve to, novi drajveri donose boljitke iz meseca u mesec, a sve više igara podržava AMD-ov “nativni” Mantle režim rada. Uz nižu cenu dobija se izuzetan proizvod koji predstavlja i veoma logičanizbor u klasi. AMD je napravio dobar potez obarajući cene, gde su cenovno konkurentni modeli NVIDIA GeForce GTX 660 ostavljeni u prašini kad su performanse u pitanju. U pitanju je sasvim logičan izbor, a na vama je samo da odaberete koji bi vam model Radeon R9 270X akceleratora najviše odgovarao…

Leave a Reply