Hardware

AMD Radeon R9 280X – najbolja kartica koju možete kupiti za 200 evra

Kada je pre godinu dana AMD najavio, a ubrzo i predstavio tada novu, a sada već neko vreme aktuelnu generaciju grafičkih karti, kupci su smatrali da “na zapadu nema ništa novo”, jer se radi o rebrandiranim i malo poboljšanim rešenjima koje su već poznati pod imenima Radeon HD 7870 i HD 7970 GHz Edition, a koji su sa novim, znatno nižim cenama poznati kao Radeon R9 270X i Radeon R9 280X. Oni su sada iz najviše klase premešteni u niži i centralni deo srednjeg, najpopularnijeg segmenta, pa sada koštaju od 140 do 200 evra. Pored rebrendiranih modela, o kojima smo već pisali (Radeon R7 260X) i novog čipa, još slabijeg Radeon R7 250, tu su i dva potpuno stara-nova modela viših klasa – Radeon R9 270X i R9 280X.

Pošto smo i o modelu R9 270X već pisali, ostaje da se posvetimo jačem i znatno zanimljivijem pripadniku nove linije Radeon akceleratora – modelu Radeon R9 280X. Iako se radi o blizancu popularnog Radeona HD 7970, mnogo toga vezanog za preimenovani model je zaista posebno. Njegova cena je, za početak, niža za gotovo 100 evra, pa sada pripada dve ili tri klase nižem cenovnom rangu od onog koji je zauzimao Radeon HD 7970. Sa cenom od 220 do 240 evra, odnos cene i performansi prelazi u gotovo svakom scenariju na stranu AMD-a, čak i kada je ranije bio u “dvorištu” dobro poznatog konkurenta. Umesto dosadašnje mrtve trke koju je vodio sa GeForce GTX 770, R9 280X dobija daleko lakšeg protivnika. Reč je o karti GTX 760 koja se sada nalazi u veoma nezavidnoj poziciji.

Radeon R9 280X je tako naterao konkurenciju na drastične mere, a to nikad nije prijatno – osim ako ste korisnik, naravno. Upotrebljena je revizija poznatog Tahiti grafičkog čipa. Irađen u 28 nanometara, ovaj GPU ima 2048 Stream procesora, kao i 128 teksturnih i 32 ROP jedinice. Radne učestanosti su podešene u zavisnosti od vendora i kreću se od 1.1 do 1.15 GHz. Tahiti je veoma snažan grafički i video čip, a uparen sa 3 GB GDDR5 memorije raspoređene na 384-bitnu magistralu, pruža sjajne performanse. Sama karta je i na prvi pogled impresivna, dugačka i masivna, sa kulerom koji budi strahopoštovanje. Testirali smo Sapphire verziju kartice koju krasi narandžasto-crni hladnjak (odnosno ukras za isti, pošto je glavni deo rashladnog sistema ispod ovog poklopca), potpomognut sa čak tri ventilatora velikih dimenzija kriju ispod sebe masivni rashladni profil. Gusto nabijena rebra stvaraju dva odvojena tela koja su spojena sa četiri heatpipea velikog prečnika. Na kraju, tu je i sama baza koja predstavlja vapor chamber (komoru za isparavanje), koji se ponaša kao heatpipe velike površine, a oslanja se na kretanje materije pri promeni agregatnog stanja. Uklanjanjem kulera otkrili smo veoma kompleksnu štampanu ploču koja uglavnom odgovara i referentnom rešenju iz AMD-a, ali se čini da je još za nijansu pedantnije i kvalitetnije izrađen.

Tu prvenstveno mislimo na naponsku jedinicu koja je odrađena perfektno: osam faza filtriranja napona, uz kvalitetne oklopljene zavojnice sa feritnim jezgrom. Memorija je zajedno sa GPU-om prekrivena hladnjakom, a ispod su se krili čipovi koje je potpisala kompanija Samsung. Jasno je da se Sapphire odlučio na maksimalan kvalitet bez ikakvih kompromisa. Sa tako visokim radnim učestanostima masivni kuler se vrlo lako bori, što smo i očekivali. Velika masa i čak tri ventilatora garantuju da će Toxic biti tih i hladan, čak i ukoliko se odlučite da se dodatno pozabavite overklokom. Ipak, ne zaboravite da obezbedite dva osmopinska molex konektora, kao i kvalitetno napajanje – oko 250 W potrošnje koja je deklarisana na fabričkim taktovima, možemo očekivati da model iz Sapphirea zahteva i do 300 W u određenim trenucima, pogotovo ako se igrate sa overkloking-om. Video-izlazi su standardno odlični pa su “na spisku” dva DVI-a, HDMI i još dva mini DisplayPorta. Kako proizvođač obezbeđuje odgovarajuće konvertore u paketu, smatramo da neće biti korisnika koji bi mogao da se požali.

Radeoni su poznati po tome da nude inovativna rešenja i izuzetne performanse, ali je za konkurenciju najveći problem kada se kontekst ovih kvaliteta postavi u jednačinu sa tržišnom cenom ovih proizvoda, jer je odnos uloženog i dobijenog gotovo tradicionalno na strani AMD-a. Nakon dosta igranja sa Radeon R9 270X i R9 280X nema nimalo sumnje da su ove kartice sa razlogom omiljeni modeli entuzijasta i naprednih korisnika, odnosno okorelih igrača. Za krajnje razumnu količinu novca koja tek malo prevazilazi 200 evra, dobija se doskorašnji high-end koji i danas obezbeđuje glatko igranje u svim rezolucijama, uključujući i 1440p, odnosno 1600p. AMD-u je uspelo da sa video 3D akceleratorima uradi ono što je učinio i sa sistemskim procesorima, a to je da vrhunske tehnologije i performanse ponudi po izuzetno atraktivnim cenama, što će ih na našem tržištu učiniti najpopularnijim izborom. Od nas, Radeon R9 280X dobija apsolutnu preporuku!

Leave a Reply