Hardware

Antimonopolsko telo EU kažnjava velike proizvođače eletronike

Antimonopolsko telo EU kaznilo Filips, LG, Samsung, Tošibu, Panasonik i Tehnikolor sa 1,47 milijardi evra zbog “dvodecenijskog štelovanja cena” komponenti za televizore

Filips će morati da plati 313,4 miliona evra, LG 295,6, Panasonik 157,5, Samsung 150,8, Tošiba 28, a francuski Tehnikolor 38,6.

“Ovi karteli su formirani zbog proizvodnje i prodaje katodnih cevi i primer su kartelskog ponašanja za udžbenike. Bavili su se svim najgorim vrstama ponašanja nelojalne konkurencije, strogo zabranjenim u EU”, piše u saopštenju.

Predstavnik ovog tela EU Hoakin Almunija je naveo da će uskoro biti objavljeno više detalja, a da je akcija ispitivanja poslovanja započeta još 2007. godine.

Obuhvaćen je period do 2006. godine, a reč je o nameštanju cena, podeli tržista i ograničavanja proizvodnje katodnih cevi radi ostvarivanja dobiti na štetu potrošača. Katodne cevi su pre modernih tehnologija i “ravnih ekrana”, bile glavna komponenta TV uređaja i kompjuterskih monitora.

Inače, kažnjene su još dve ćerke firme Panasonika, a “uzbunu” je podigla tajvanska kompanija “Čungva pikčr tjubs”, koja je tako i izbegla kaznu.

Leave a Reply