Hardware · Notebook-Netbook

Apple MacBook Air

Ako je neko za poslednjih deset godina u više navrata menjao tokove IT industrije, onda je to zasigurno bio Apple. Sve je počelo sa moćnim MacBook Pro računarima, koji su za noć osvojili svet, donoseći najtanje i najlaganije prenosnike do tada viđene, ali ne na uštrb performansi, šta više ulaskom u saradnju sa Intel-om, Apple je dobio na preko potrebnoj procesorskoj snazi.

Potom je usledila iPhone revolucija – mislimo da je suvišno pričati o najsavršenijem telefonu današnjice, koji se na žalost još zvanično nije pojavio u Srbiji (mada prema informacijama koje imamo to je pitanje dana!). Kao šlag na tortu došao je MacBook Air – najlaganiji, najtanji i najelegantniji notebook računar na svetu, koji je reč mobilnost podigao na jednu lestvicu više. E, upravo o njemu vam danas pričamo i to o njegovoj drugoj iteraciji, koja je donela brojna poboljšanja u odnosu na prvu generaciju…

Zver u elegantnom telu

Mnogo krvi je “proteklo” dok se rađao novi MacBook Air računar – sa dimenzijama od 32.5 x 22.7 cm, težinom od svega 1.36 kg i visinom ispod 2 cm, pravo je remek delo Apple-ovih inženjera. Pored malih gabarita opremljen je odličnim TFT LED backlit ekranom dijagonale 13″ i rezolucije 1280 x 800 dpi, uprkos spekulacijama da će novo rešenje posedovati manji displej (od 12 inča). Mnogo će se još raspravljati o tehničkim rešenjima na ovim računarima, koji u svojoj novoj reviziji donose nekoliko bitnih stavki, među kojima je svakako najbitnija procesorska snaga. Kada smo kod te stavke rećićemo da aktuelni MacBook Air računari i dalje koriste Intel-ova Core 2 Duo rešenja na radnim taktovima od 1.6 do 2.13 GHz – blaža, ali značajna unapređenja.

Sa druge strane memorijski resurs nije “diran”, što znači da se kompletna Air paleta isporučuje sa 2GB RAM-a, koji doduše sada operiše na radnim frekvencijama od 1066 MHz (umesto 667 MHz). Inače, sama memorija je integrisana na ploči i to je bila neminovnost, kako bi se postigla male dimenzije računara. HDD podsistem se bazira na diskovima kapaciteta od 80 do 120GB, a opciono se mogu poručiti i rešenja sa SSD drajvovima u rasponu kapaciteta od 64 do 128GB, ali takav potez znatno poskupljuje mašinu. Ovo je odličan potez kompanije prvenstveno zbog činjenice da se polako izbacuju stari dobri HDD-ovi, koji su već duži niz godina usko grlo računara.

U prethodnim idanjima MacBook Air računara za grafičke performanse bila je zadužena GMA X3100 GPU familija rešenja, koja je u zavisnosti od potreba korisnika šerovala i do 144MB RAM-a za svoje potrebe. Sada je situacija poprilično drugačija i po prvi put u Air porodici zatičemo NVIDIA GPU podsistem zasnovana na 9400M čipu, koji je ujedno i kompletna logistička podrška.

O ovom čipu smo dosta pisali kada smo vam predstavljali novu MacBook seriju mašina, pa ćemo vas ovoga puta podsetiti samo na neke ključne odlike, poput toga da koristi sopstveni memorijski resurs (do 512MB) i da donosi zavidne 3D performanse. Upravo zbog nje je sada bilo moguće implementirati mini DisplayPort na Air notebook-ove, pa tako vlasnici ovih mašina sada mogu bez većih problema sliku baciti i na neki od Apple CinemaLED displeja i maksimalno uživati u svojim omiljenim multimedijalnim sadržajima.

“Vazdušni“ MacBook u bežičnom svetu

Od ostalih bitnih karaktristika posebno ističemo prisustvo svih ozbiljnijih Apple dodataka. Tako su tu Wireless 802.11n i Bluetooth 2.1 adapteri, kao i iSight Web kamerica poznata po sjajnim performansama. Po prvi put na Air računarima koji ne spadaju u Pro klasu zatičemo backlit tastaturu, kao i perfektan MultiTouch trackpad sa mogućnostu scroll-a sa dva prsta, rotacijom. zumiranjem i ostalim naprednim MultiTouch karakteristikama. Kako smo i očekivali broj portova je sveden na minimum, pa je i u svim novim verzijama Air računara prisutan samo jedan USB 2.0 ulaz i jedan analogni audio izlaz (minijack).

Oni su zajedno sa mini DisplayPortom skriveni na pokretnom bočnom panelu, koji kod naših servisera već izaziva nemir i glavobolje zbog svog položaja. Ugrađeni zvučnik je mono tipa, dok je mikrofon omnidirekcioni. Da bi princip “ja tu ne bi ništa dir’o” bio potpun, u pratećoj ambalaži su USB Ethernet adapter ukoliko je vaša hotelska soba opremljena Ethernet kablom za mogućnost izlaska na mrežu, komplet instalacionih DVD diskova i specijalna krpa za čišćenje.

Ima li nedostataka? Pa recimo da je optički drajv je opet izostao! Opciono se može dokupiti Apple MacBook Air SuperDrive (za 11.090,00 dinara), a možete koristi i neki eksterni optički drajv drugog proizođača optimizovan za rad pod Mac platformom. Ako se odlučite za kupovinu Air SuperDrive-a nije na odmet znati da on teži samo 300 grama, što će dodatno opteretiti “torbu” o kojoj smo pisali na početku ovog teksta. Ono što je ipak velika prednost jeste što pomenuti SuperDrive nema ni jedan dodatni kabl osim USB-a. Baš zbog ovakve postavke stvari stiče se utisak da je ovaj računar pravljen za tržišta koja imaju razvijenu internet infrastrukturu, posebno bežičnu, što kod nas na žalost možda i nije čest slučaj. Samim tim će naši korisnici ponekad otežano koristiti glavne prednosti MacBook Air mašina, pre svega one koje se odnose na bežične opcije, za koje smo već konstatovali da su osnova ovog računara.

Dok se stvari u našoj zemlji ne poprave, neophodno je nabaviti AirPort baznu stanicu ili novu Time Capsule-u, kako bi bar kod kuće ili na poslu koristili sve prednosti ovih sjajnih “vazdušnih” mašina. Ukoliko na to niste spremni, ostaje vam jeftinije rešenje u vidu MacBook mašina koje su kompatibilnije sa našim uslovima, ali znatno teže i manje praktične za upotrebu. U svakom slučaju nova MacBook Air familija prenosnika je nešto posebno na tržištu i revolucionarno u svakom pogledu. Novi dizajn, značajno ubrzanje i odlične grafičke performanse svakako su razlog više da razmislite o nekom Air modelu. (IT market)

Leave a Reply