Hardware

Apple optužen za zagađivanje životne okoline u Kini

Optužbe na račun Applea eskalirale su sredinom prošle nedelje kada je pet kineskih nevladinih organizacija objavilo izveštaj u kom navode da Apple sarađuje sa dobavljačima koji su još od pre javnosti bili poznati kao veliki zagađivači životne okoline.

Prema pomenutom izveštaju, u istočnom kineskom gradu Kunshan u kom su smeštene sve elektronske fabrike, inače Appleovi dobavljači, zagađenost vazduha je toliko visoka da meštani svoju decu šalju u školu van grada, a takođe je zabeležena veća stopa obolelih od raka u poslednje dve godine.

Iz tog razloga, ove organizacije su u proteklih godinu dana zatražile od ukupno 29 informatičkih i tehnoloških kompanija, uključujući i Apple da sarađuju sa njima u rešavanju problema zagađivanja životne okoline, ali Apple se na taj poziv oglušio.

Apple je u Kini i pre imao mnoge kontroverzne slučajeve vezane za svoje dobavljače. Tako je u maju ove godine, došlo do eksplozije u fabrici Foxconn u Chengduu koja je bila zadužena za proizvodnju iPada 2, u kojoj je poginulo troje ljudi, a više desetina ozleđeno.

Leave a Reply