Hardware

Apple prelazi na ARM tehnologiju?

Poslednje Apple glasine dolaze sa stranica SemiAccurate, a govore o kompanijskom opredeljenju za prelazak na ARM arhitekturu. Prelazak se u ovom slučaju ne odnosi na mobilne uređaje već laptop računare, barem u početku.

SemiAccurate, naravno, informacije dobija iz neimenovanog izvora, a ovakva odluka je navodno već donesena. Appleovi laptop računari se prema ovim glasinama na tržištu ne bi trebali pojaviti pre sredine 2013. godine – tada se očekuje dostupnost čipova sa jezgrom ARM A15 (Eagle).

Navedeni procesori bi trebali biti prva 64-bitna izdanja ove arhitekture, što je nužno zbog mogućnosti pristupa većim količinama memorije. U priču se opet vraća i Nvidia, koja baš u to vreme planira da promoviše procesore iz projekta Denver, koji su zasnovani na ARM-u.

Iako je malo verovatno da bi se nešto ovakvo zasita moglo i desiti, glasina se zasniva na nekoliko čvrstih temelja. Za početak, Apple u poslednje vreme intenzivno traži druge proizvođače procesora (pored Samsunga), a Mac OS X (PPC/x86) i operativni sistem iOS (ARM) u osnovi su zasnovani na istom programskom kodu. SEEbiz / AG

Leave a Reply