apple
Hardware

Apple u Evropi posluje bez zarade

Evropska finansijska kriza utiče i na poslovanje američkih kompanija u ovom delu sveta i njome su pogođeni najveći brendovi SAD-a u Evropi: Whirlpool, Ford, General Motors, Starbucks i naravno Apple, piše Washington Post.

List opisuje Appleovu prodavnicu u centru Madrida koja je, kao i njene ostale u svetu – moderna, lepo dizajnirana, sa novim MacBook računarima, Iphone telefonima i iPad tabletima. Nedostaje samo jedna stvar – kupci. General Motors je u drugom tromesečju ove godine poslovao sa gubitkom od 361 milion dolara u Evropi.

“Samo šačica ljudi ulazi u prodavnicu i to samo da bi razgledali”, opisuje Post i prenosi reči tamošnjeg državnog službenika koji kaže da mu se sviđaju Appleovi proizvodi, ali da nema novca da ih kupi. On je jedan od onih kojima je Vlada, kao zaposlenom u javnom sektoru, nedavno smanjila platu za 7 posto.

Loša prodaja Appleovih proizvoda u Evropi dovela je do toga da je u tom delu sveta poslovao bez prihoda.

Najšokantniji su podaci za Apple, kompaniju koja na globalnom nivou beleži fenomenalne rezultate. Apple je čak pokušao da u dogovoru sa bankama i mobilnim operaterima, ponudi besplatne iPhone telefone, uz ostavljanje depozita i potpisivanje ugovora na 18 meseci, ali su rezultati za sada slabašni.

Leave a Reply