Hardware

Asus Blitz Formula

Specijalno “Blitz Formula” izdanje ploče iz Republic of Gamers (RoG) serije, sa jedinstvenim rasporedom slotova, ekskluzivnim mogućnostima za ATI Crossfire konfiguracije, specifičnim sistemom hlađenja…

Intel P35 čipset je dizajniran da u konfiguracijama sa 2 grafičke kartice (ATI), prvu grafičku karticu koristi pri punoj brzini (16x), a da drugu grafičku karticu koristi na četvrtini brzine (4x). Pri tome se ne iskorišćava najoptimalnije kapacitet dve grafičke kartice.

Između PEG slotova je par univerzalnih PCI Express slotova, a tu je i specijalni čip (IDT 89HA0324) koji omogućava da ATI grafičke kartice imaju na raspolaganju po 8 PCI Express linija za komunikaciju sa sistemom (CrossLinx Technology) kada rade u Crossfire konfiguraciji. Ovakvo rešenje se u praksi pokazalo boljim od originalnog Intelovog (16+4), a korišćeno je i kod P5W64 WS vrhunske matične ploče.

Ploča je jedinstvena i po Fusion Block System sistemu hlađenja koji je na njoj implementiran. Pored toplotnih cevi koje povezuju južni most, Crosslinx čip, severni most i jedan red naponskih regulatora (sa “oduškom” izvan kućišta), na severnom mostu je implementiran i vodeni blok za hlađenje pomoću nekog od standardnih sistema vodenog hlađenja. Osim toga u kompletu se dobijaju i dva opciona ventilatora za hladnjake naponskih regulatora. Glavni naponski modul ploče je realizovan kao 8-fazni digitalni. Kod ove ploče primenjeno je i specifično rešenje za napajanje DDR2 modula (radi u 2 faze), kojim se garantuju bolje performanse i veći afinitet memorijskih modula za overkloking.
Ploča je izuzetno dobro opremljena, pa umesto standardnog integrisanog, donosi 8-kanalni zvuk na posebnoj PCI Expess kartici. Iako je to zapravo vrsta integrisanog zvuka (oslanja se na podršku čipseta), pohvalno je to što je realizovan u formi zasebne PCI-Express kartice (crni PCIe slot), pa se može nadograditi, a ne zauzima prostor na poleđini ploče gde su inače svi drugi konektori integrisanih komponenata.

Blitz Formula poseduje svetlosnu indikaciju napona na određenim kritičnim tačkama na ploči (Voltminder LED), a ima LCD poster eksterni ekrančić (prijavljuje greške pri podizanju sistema).

Čipset P35 ovde je uparen sa ICH9R verzijom južnog mosta koja implementira RAID funkcionalnost za SATA diskove, a na raspolaganju su 2 eSATA porta preko konektora integrisanih na ploči. Na ploči se koriste isključivo čvrsti (polimerski) kondenzatori.
Čipset Intel P35 se može pohvaliti podrškom za takt magistrale od 1333 MHz, kao i nezvaničnom podrškom za DDR2 memoriju na 1066 MHz (već je dostupna).
Memorija se sa 1066 MHz može ubrzati na 1400 MHz, a prilikom ubrzavanja ploča garantuje 30% bolju stabilnost napona (O.C. King opcija).

Standardno podržane opcije: ATI Crossfire; PCI Express; Intel Fast Memory Access; Intel® HD Audio; četiri ležišta za Dual Channel DDR2 memoriju; Daual Gigabit LAN; Green Computing (RoHS).

Od opcija specifičnih za Asus izdvajamo Super Memspeed Technology, koja omogućava fleksibilnije podešavanje odnosa memorijskog takta i takta procesora pri overklokingu, a funkcioniše sa DDR2 1066 memorijama.

ProcesorLGA775 (Core 2 Extreme Quad-Core / Core 2 Duo)
CipsetIntel P35 + ICH9R
Memorija8 GB max, dvokanalni DDR2 (1066) / 800 / 667, 4 slota
Skladištenje podataka6 x SATA 3 Gb/s (6 eSATA); 1 x ATA 133 (Jmicron JMB368)
FireWire2 x IEEE1394a, 1 je interni
AudioADI AD1988B, 8 kanala, Optical S/PDIF, ASUS Noise Filter (Supreme FX II)
FormatATX

Leave a Reply