Hardware

ASUS dobio prvi A sertifikat za kompjutere na svetu

Asus N80Dodeljivanje EU Flower sertifikata laptopovima N serije svedoči o neprekidnoj posvećenosti ASUS-a očuvanju životne sredine

ASUS, kompanija koja je podjednako posvećena zaštiti životne sredine kao i inovacijama i kvalitetu, juče je dobila priznanje za svoje neprekidne napore – prvu EU Flower Eco nagradu za kompjutere na svetu, za svoje N50, N80, N20, i N10 laptopove. Ovo dostignuće potvrđuje ekološku prilagođenosti ASUS-ovih laptopova N serije, koji su već dobili prestižnu EPEAT (Alatka za procenu uticaja na životnu sredinu elektronskih proizvoda) zlatnu medalju u oktobru ove godine. Na širem polju, to je takođe odraz rastuće ASUS-ove kampanje zaštite sredine—Zeleni ASUS—koja je počela 2000. godine.

“ASUS teži da stvori bolji svet za svakoga kroz vrhunske, ekološke 3C proizvode. Sa Zelenim ASUS-om se nadamo da ćemo spojiti tehnologiju, inovaciju i zaštitu sredine u cilju ostvarenja čistije, zelenije planete za sve nas,” rekao je Džoni Ših, Predsednik ASUSTeK Computer Inc. Ceremonija dodele EU Flower nagrade je održana u Pragu 20.11. 2008. godine

ASUS laptopovi: Prvi kompjuteri sa sertifikatom EU Flower na svetu

Dodeljivanjem sertifikata EU Flower N50, N80, N20, i N10 laptopovima, ASUS laptopovi su osigurali mesto u istoriji kao prvi kompjuteri na svetu koji su dobili ovu prestižnu nagradu. Podvlaćeći mnoštvo dostignuća, činjenica je da se 15,000,000 kompjutera proda u Evropi svake godine, a laptopovi ASUS N serije su prvi koji su dobili sertifikat EU Flower. Nagrada EU Flower koristi jedan od najviše ocenjenih i najstrožijih standarda za zelene kompjutere širom sveta, i stvorena je prema Eco Label šemi iz 1992 od strane Evropske unije. EU Flower je priznat i u zemljama EU, kao i zemljama izvan Unije kao što su Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn. Eco Label šema je napravljena prema novom Propisu EC1980/2000 in 2000, i proširila je opseg proizvoda na sve proizvode široke potrošnje i sektor usluga, sa ukupno 23 kategorije proizvoda. EU Eco-label daje evropski Odbor za dodelu Eco-label (EUEB).

Proizvodi su procenjivani na osnovu sledećih kriterijuma:

* Ušteda energije
* Prisustvo štetnih materija
* Dizajn proizvoda
* Korisnička uputstva
* Pakovanje
* Obeležavanje
* Buka
* Trajanje tokom celog veka upotrebe
* Zadržavanje

Zeleni ASUS: Ekološki laptopovi od koncepta do kraja upotrebe

ASUS primenjuje Zeleni ASUS “Četiri zelena home run-a” u dizajnu i proizvodnji svakog laptopa, a to su Zeleni dizajn, Zelena nabavka, Zelena proizvodnja i Zelena usluga i marketing. Od smanjenja i eliminacije supstanci opasnih po okolinu do obezbeđivanja lakog sklapanja laptopova, njihovog recikliranja i ponovne upotrebe, Zeleni ASUS obezbeđuje disciplinovanu primenu ekoloških principa u svakom koraku koncepcije laptopa. Dodeljivanje EU Flower sertifikata laptopovima ASUS N50, N80, N20 i N10 je posledica ove beskompromisne posvećenosti ekologiji. Uspeh Zelenog ASUS-a je takođe zabeležen i u činjenici da je više od 50 ASUS laptopova sada kvalifikovano od strane Energy Star i da je devet EPEAT zlatnih medalja dodeljeno ASUS laptopovima u oktobru 2008. godine.

Leave a Reply