Hardware

ASUS X99 serija matičnih ploča

Kompanija ASUS danas predstavlja X99-Deluxe, X99-Pro i X99-A, tri nove matične ploče u ATX formatu, bazirane na Intel® X99 skupu čipova koje su opremljene ekskluzivnim ASUS tehnologijama, uključujući i OC Socket i petostruku (5-Way) optimizaciju, sa čime su zagarantovane ultimativne performanse sa najnovijim Intel® LGA 2011-v3 Core i7 procesorima.

X99-Deluxe je vodeći model, opremljen sa ASUS Hyper M.2 x4 proširenjem koji obezbeđuje ultra brz transfer podataka na SSD diskovima do 32Gbit/s; integrisanim 3×3 (3T3R) 802.11ac adapterom koji obezbeđuje brzine protoka na Wi-Fi mreži i do 1,300Mbit/s; kao i ASUS Fan Extension karticom za fleksibilnije i lakše postavljanje i kontrolu dodatnog hlađenja računara. Svojim modernim, aerodinamičnim izgledom, koji ističe široki, jarko beli štitnik, X99-Deluxe i X99-Pro takođe pružaju futuristički stil i jake performanse koji zahteva svaki PC entuzijasta.

Sve nove X99 matične ploče takođe poseduju i Cristal Sound 2 zadužen za besprekoran zvuk u radu; Turbo LAN tehnologiju za online igranje bez laga; i svima već poznat UEFI BIOS za intuitivno podešavanje i kontrolu računara.

 

OC Socket i petostruka (5-Way) optimizacija za maksimalne overkloking performanse

X99 serija matičnih ploča je opremljena potpuno novom ASUS tehnologijom – ASUS patentiranim OC Socket-om. Ovo jedinstveno ležište za processor poseduje dodatne pinove koji povezuju posebnu elektroniku na dodatne kontakte na podnožju novih novim Haswell-E procesora , a  100 % je kompatibilno sa novim Intel LGA 2011 V3 (Hasvell-E) procesorima . U kombinaciji sa ASUS UEFI BIOS -om, OC Socket omogućava veću brzinu DDR4 memorije, manju latenciju i povećanu stabilnost prilikom overklokovanja, čak i prilikom primene ekstremnih parametara overklokovanja i hlađenja tečnim azotom (LN2). Korisnici takođe mogu da podignu takt memorijske magistrale i do 3200MHz pa čak i više, čak i u slučaju da je popunjeno svih osam ležišta za memoriju.

PC entuzijasti takođe imaju koristi od ekskluzivne petostruke (5-Way ) optimizacije, tehnologije koja dinamički optimizuje brzinu na X99-Deluxe matičnoj ploči jednim korakom. Tu je i Turbo Processor Unit (TPU), koji nudi preciznu kontrolu napona i napredno praćenje i procesora i grafičke kartice. Zatim, tu je Energy Processing Unit (EPU)  koja obezbeđuje uštedu u energiji celog računara i kontroliše se jednostavnim prekidačem na ploči ili AI Suite 3 alatom .

Petostruka optimizacija takođe uključuje i Digi + modul za kontrolu napona (VRM) koji doprinosi poboljšanju performansi, povećanju efikasnosti i pouzdanosti; Fan Xpert 3 je alat bez premca za kontrolu rada ventilatora i hlađenja. Poslednji stub u osnovi petostruke optimizacije je Turbo App intuitivni alat, panel za podešavanje i praćenje svih parametara računara i njihovo prilagođavanje specifičnim potrebama igara ili aplikacija.

Opremljeni ekstremnim hardverom za ekstremne zahteve

X99-Deluxe je high-end matična ploča opremljena neverovatnom opremom za najzahtevnije računarske korisnike. Uključeni Hyper M.2 x4 kontroler daje korisnicima mogućnost da opreme svoje sisteme sa do dva M.2 uređaja i da uživaju u brzinama prenosa do 32Gbit / s. Hyper M.2 x4 podržava M.2 uređaje od najmanjih dimenzija 30mm ( 2230) do pune dužine kartice od 110mm ( 221100 ).

Isporučena ASUS Fan Extension Card kartica omogućava fleksibilno dodatno hlađenje obezbeđujući  tri 4-pinska/3-pinska priključka za ventilatore. Sa hardverskom kontrolo PWM/DC, Fan Extension Card pruža izuzetnu kontrolu i idealna je za sisteme visokih performansi sa vodenim hlađenjem ili sa hlađenjem sa velikim protokom vazduha.

X99-Deluxe takođe poseduje i izuzetno brzi 802.11ac adapter na matičnoj ploči. 3×3 antena (3x predajnik i 3x prijemnik) omogućava brzine do 1,300Mbit / s .

Kao i ostale X99 matične ploče X99-Deluxe podržava ASUS ThunderboltEX II karticu .Ona omogućava korisnicima povezivanje sa drugim uređajima putem  Thunderbolt 2  protokola i brzine transfera do 20Gbit/s  – četiri puta više od USB 3.0 standarda.

 

 

Kompletna X99 linija

X99-Pro i  X99-A zaokružuju ponudu ASUS X99 matičnih ploča. Obe ploče će se pojaviti na tržištu nakon X99-Deluxe modela i posedovaće mnoge tehnologije ovog modela.

Leave a Reply