Hardware

BenQ grupa prima dvanaestu 2010 Red Dot nagradu za superioran dizajn proizvoda

Dizajnerski timovi BenQ grupacije su postigli zvezdani uspeh na konkursu nagrade za dizajn “red dot” za 2010. godinu i ponovo su pokazali izvanredne sposobnosti za industrijski dizajn, koji čini srž njihove kompetentnosti.

U upravo objavljenim rezultatima, na ovogodišnjem konkursu prestižne nagrade za industrijski dizajn, BenQ centar za dizajn životnog stila i Qisda centar za kreativni dizajn, dva najveća dizajnerska tima grupacije, osvojili su ukupno 12 nagrada, što je najviše kako u Tajvanu tako i među konkurentima u kategoriji nagrada C3. To je još jedno značajno dostignuće grupacije u oblasti međunarodnog industrijskog dizajna, posle osvajanja 18 velikih 2010 iF nagrada za dizajn.

Nagrađeni proizvodi BenQ centra za dizajn životnog stila obuhvataju V2400 monitor sa ekonomičnim LED pozadinskim osvetljenjem, nScreen ekran osetljiv na dodir kod All-in-One računara, sa dizajnom za svakog člana u domaćinstvu, kao i za lako skladištenje, Joybook U103, prenosni računar pojačan tankim kućištem i ekološkim dizajnom i B2210HD (ili BL2201T) široki 22-inčni LCD monitor za komercijalnu upotrebu, takođe – i zeleni proizvod zahvaljujući komforu dugoročne upotrebe.

Qisda centar za kreativni dizajn je nagrađen za proizvode kao što su QCM-330 – pametan mobilni telefon, osvajač zlatne medalje na 2010 iF, kao i četiri druga proizvoda koja su takođe osvojila 2010 iF, uključujući skener QPS-210, lagan i jednostavan za rad, digitalni foto ram QDF-103, proizvod inspirisan orijentalnom umetnošću sklapanja papira, digitalni audio-vizuelni proizvod QIR-103, opremljen digitalnim radijom i drugim funkcijama, 21-inčni grafički senzorski ekran za crtanje QTD-101. Za manje od dve godine rada, Qisda dizajnerski tim je osvojio toliko nagrada u kategoriji rasvete da se sada rangira kao drugi na svetu i drugi u Aziji po broju osvojenih nagrada, a nagrađeni proizvodi obuhvataju Piano LED stonu lampu, Piano LED podnu lampu i Coral LED stonu lampu.

Manfred Wang, direktor za dizajn grupacije, koji vodi ova dva dizajnerska tima, izjavio je da su ova dva tima do sada osvojila priznanja na 279 međunarodnih konkursa, dodajući da su osvojili i najviše nagrada u kategoriji 3C „red dot“, a sve zahvaljujući svom neprekidnom zalaganju da naprave proboj. U skladu sa filozofijom dizajna koja naglašava digitalni životni stil i inovativnu zrelost, timovi će nastaviti da donose nove proizvode u različitim oblastima. Wang je primetio da ovim timovima nije baš lako da osvajaju nagrade i u kategoriji 3C i u kategoriji rasvete “red dot” koje na drugačiji način ističu dizajn vezan za životni stil i robu široke potrošnje u odnosu na iF koji se bavi industrijskim dizajnom.

Nemačke nagrade „red dot“ i iF zajedno sa američkom nagradom IDEA i japanskom nagradom G-mark predstavljaju četiri najveće svetske nagrade za industrijski dizajn. Tajvan je osvojio rekordan broj “red dot” nagrada za 2010. godinu, jer je nagrade osvojilo ukupno šezdesetsedam tajvanskih proizvoda, što predstavlja drugo mesto, posle zemlje domaćina, Nemačke. Svečana dodela nagrada sa preko 1.000 gostiju održaće se u esenškoj operi Aalto-Theater 5. jula 2010. godine. U Esenu, Nemačka, koji je Evropska prestonica kulture 2010., proizvod će zatim biti predstavljen na četvoronedeljnoj, specijalnoj izložbi muzeja “red dot” dizajna u prostorijama rudarskog kompleksa “Zollverein”.

Leave a Reply