Hardware

BenQ grupa je pokupila 15 nagrada na Red Dot takmičenju

MonitorFilozofija dizajna je dobila pohvale od strane Internacionalne zajednice za dizajn
Uokvireni sa širokom ponudom proizvoda, BenQ-ov centar za dizajniranje načina života i Qisda-ev centar za kreativno dizajniranje, dva glavna tima za dizajniranje u BenQ grupi, zajedno su pokupili 15 nagrada na prestižnom takmičenju za dizajn “red dot” u 2009. godini, čineći BenQ grupu glavnim pobednikom među svim kompanijama iz Tajvana druge godine zaredom. Prošle godine je grupa zgrabila 11 nagrada na “red dot” takmičenju za dizajn.

Nosioci nagrada ove godine od strane BenQ korp. obuhvataju: BenQ-ov Joybook modela R47 (koji kombinuje modernu tehnologiju i klasičan umetnički rad), BenQ-ov Joybook modela P53 (koji nudi ugodno krstarenje Internetom sa dizajnom inspirisanim sofom), BenQ-ov sve-u-jedan lični računar (za celu porodicu), BenQ-ova digitalna kamera modela C850 (koja se razmeće dugotrajnošću i profesionalizmom), kao i BenQ-ov LCD monitor modela E2400HD (monitor modernog izražaja rafiniranog ukusa).

Ostale 10 nagrade pripadaju inovacijama od strane Qisda korporacije. Ovi proizvodi čine pet instalacije LED osvetljenja, komunikacioni uređaj za ličnu negu, digitalni skener za fotografije, mobilan Internet uređaj, Bluetooth mobilni telefon i digitalni okvir za fotografije.

Pet LED proizvoda koji su dobili nagrade su prvi proizvodi korporacije Qisda kao takvi dok je korporacija vršila pohod na tržištu LED osvetljenja. Qisda je druga po redu sa najviše dobijenih nagrada u globalnom takmičenju i prva među Azijskim kompanijama u kategoriji osvetljenja i lampi na “red dot” takmičenju.

Ove nagrade označavaju da je Centar za dizajn u Nordrajn Vestfalenu (Nordrhein Westfalen) – internacionalno telo za dizajn proizvoda, koncepata i komunikacije koje organizuje nagrade “red dot” – ukazao visoko priznanje za odličnu kreativnost u dizajniranju BenQ-ovog centra za dizajn načina života i Qisda-ev centar za kreativno dizajniranje. Zajedno su oba centra za dizajn pokupili više preko 200 internacionalnih nagrada za dizajn od 2002. godine, što je jasan dokaz za njihovu veštinu u dizajniranju proizvoda.

Ove “red dot” nagrade pokazuju da su naša filozofija i naši pravci u dizajniranju visoko priznati od strane internacionalne zajednice za dizajniranje,” izjavljuje Manfred Vang (Manfred Wang), načelnik odeljenja za dizajniranje koji upravlja sa oba tima za dizajniranje.

Po rečima Vanga (Wang), grupa ima filozofiju dizajniranja koja je usmerena ka tome da nadmaši zapadne i istočne kulture i da spoji racionalnost i osećajnost radi kreiranja iskustva koje je naklonjeno korisniku. Sam dizajn sada više obraća pažnju na način života i potrebe potrošača da bi se smućkao proizvod koji udovoljava njihovim praktičnim potrebama sa elementom estetike. Puko fokusiranje na komplikovanu tehnologiju ili još jačim specifikacijama proizvoda neće kompaniju odvesti daleko, izjavljuje on.

“Red dot” je bez sumnje nagrada za kojom se žudi u internaiconalnoj zajednici za dizajniranje, po rečima Vanga (Wang). Renomirani dizajneri i stručnjaci za dizajn iz celog sveta se sakupljaju kao grupa članova žirija, koji vrše pregled prijavljenih proizvoda zasnovano na kriterijumu kao što je stepen inovacije, estetike, utrživost, praktičnost, funkcionalnost, ergonomičnost i naklonjenost životnoj sredini.

BenQ grupa će prikazati 15 nagrađenih proizvoda internacionalnoj publici u muzeju za dizajn “red dot” u Cehe Colverein (Zeche Zollverein), u UNESCO-ovom Centru za svetsku kulturnu baštinu u Nemačkoj, od 7 januara do 30 juna 2010. godine.

BenQ-ov Joybook modela R47 Joybook modela R47 koristi modernu tehnologiju da bi ponovo stvorio lepotu tradicionalne veštine protkane kože iz Italije. Korišćena je tehnologija livenje ubrizgavanjem da bi se kreirao 3D izgled protkane kože a naknadni proces graviranja stvara finu teksturu kože. Nakon toga je primenjeno specijalno oblaganje da bi se stvorio gibak osećaj kože koji se proteže od spoljašnosti do unutrašnjosti gde se oslanja dlan. Indikatori su integrisani u senzorskoj pločici da bi laptopu dali elegantniji i čistiji izgled. Joybook modela R47 nudi način života usredsređen na informatičku tehnologiju i jedan dodir klasnog života sa lepotom majstorskog umetničkog rada.

Leave a Reply