Hardware

Budućnost iMac linije proizvoda

Ukoliko ste među onima koji su pročitali tekst koji se tiče kratke istorije razvoja desktop linije Macinstosh računara (a ukoliko niste, možete ga pronaći preko ovog linka), možda ste se na kraju teksta zapitali šta je to što nam kompanija Apple priprema kao sledeću generaciju iMac računara? Ono što je zanimljivo, a ispostavilo se kao prilično pouzdana informacija jeste to da svi proizvodi koji nam dolaze iz Apple-a imaju svoj tzv. “životni ciklus”.

Apple iMac at the Montreal Biosphere #4

Za nas, krajnje korisnike ovih uređaja to znači da možemo znati kada da očekujemo novu generaciju ili neku vrstu unapređenje postojećih modela, te da malo pričekamo sa kupovinom kako bi ostvarili maksimalnu dobit. Što se tiče iMac kompjutera taj životni ciklus je u poslednjih desetak godina iznosio od 7 do 8 meseci.

Najnovija generacija, koja se još uvek može naći u prodavnicama svoj život je započela početkom meseca marta 2009. godine. Tada je Apple odlučio da za cenu iMac-a dijagonale 20 inča ponudi iMac dijagonale čak 24 inča, da duplira RAM memoriju i memoriju Hard Diska, te naprednu integrisanu nVidia grafičku karticu, koja je u mnogome poboljšala grafičke performanse ovih modela.

Apple iMac - stripped

Najnovija predviđanja za sledeću generaciju iMac i Mac Mini računara dolaze nam iz raznih izvora koji su bliski proizvodjaču koji se nalazi na Tajvanu, a govore nam da sasvim sigurno možemo očekivati uvođenje čitača kartica u sve dostupne konfiguracije. Prema istim izvorima, iMac-ovi će i dalje posedovati procesore sa dva jezgra, a RAM memorija i Hard Drive bi trebali ostati ne promenjeni. Takođe, sve češće možemo videti i navode uvodjenja Blu-Ray čitača, koji bi trebao biti dostupan samo kod najnaprednijeg iMac modela.

Apple iMac

Takođe, ono što je jako izvesno jeste to da će iMac-ovi biti elegantije “spakovani”, odnosno da biti u još tanjem “oklopu” nego što je to sada slučaj, ali da će aluminijum i dalje biti materijal za finalnu izradu. Najnovija vest koja se proširila iz Apple radnji širom SAD-a jeste to da je u mnogim prodavnicama nestašica svih iMac modela i jefitinjeg modela Mac Mini računara, te dopis Apple-a ovim prodavnicama da više neće biti nadopunjivanja zaliha ovih modela. Izgleda da je pitanje dana kada će trenutna generacije iMac-a i Mac Minija biti ugašena, a nova, naprednije generacija puštena u prodaju.

Leave a Reply