Gadgets · Hardware

Canon EOS 450D

Kompanija Canon je pre par nedelja predstavila svoj najnoviji D-SLR foto-aparat, EOS 540D. Sa CMOS senzorom od 12,2 megapiksela, EOS integrisanim sistemom za čišćenje, LCD ekranom od 3,0″ sa funkcijom za pregled slike u realnom vremenu tokom snimanja i novim autofokusnim sistemom od 9 tačaka, ovaj model korisnicima nudi nenadmašan kvalitet slike i višestruku upotrebljivost bez konkurencije u ovom segmentu tržišta.

EOS 450D koristi proverene funkcije, karakteristične za Canon EOS-1 seriju foto-aparata, uključujući DIGIC III procesor za obradu slike i redizajnirani sistem menija koju pruža nove mogućnosti poput direktne kontrole Speedlite bliceva preko LCD ekrana na foto-aparatu. Izbor od 13 prilagodljivih funkcija dozvoljava korisniku da prilagodi aparat svojim potrebama i stilu snimanja.

“EOS 540D je plod više od dve decenije stalnog ulaganja u EOS seriju“, izjavio je Mogens Jensen, direktor kompanije Canon Consumer Imaging za Evropu. “Ovaj foto-aparat nastavlja poslovnu politiku kompanije Canon, okrenutu ka integraciji tehnologija primenjenih na profesionalnim uređajima i čineći ih dostupnim široj grupi fotografa-amatera.”

Osnovne karakteristike EOS 450D foto-aparata:

* CMOS senzor1 od 12,2 megapiksela
* Canon EOS integrisani sistem za čišćenje1
* 3,5 frejmova u sekundi
* LCD ekran od 3,0” LCD sa pregledom pri snimanju u realnom vremenu
* Širokougaoni AF sistem sa 9 tačaka i f/2.8 cross-type centralnom tačkom
* Parametri za obradu slike u okviru stilova slike (Picture Style)1

* DIGIC III procesor za obradu slike
* Digital Photo Professional RAW softver1 za obradu slika u RAW formatu
* Kompaktno, lagano kućište
* Puna podrška za sve Canon EF i EF-S objektive i Speedlite bliceve serije EX

Superiorni kvalitet EOS foto-aparata

Kompanija Canon samostalno je razvila i proizvodi sve osnovne komponente EOS foto-aparata nenadmašnog kvaliteta. EOS 450D integriše specijalno konstruisani senzor od 12,2 megapiksela, koji koristi Canon CMOS tehnologiju visoke osetljivosti bez šuma na slici, zaslužnu za slike bogate detaljima sa minimalnim prisustvom zrnaste strukture. DIGIC III procesor obezbeđuje superiornu obradu slike i brzi odziv, sa skoro trenutnim pokretanjem od 0,1 sekunde. Podaci o slici se obrađuju pri 14 bita radi postizanja brzine pri snimanju u nizu od 3,5 frejma u sekundi, pri čemu DIGIC III procesor koristi i pomoćnu (bafer) memoriju za obradu do 53 slike u JPEG, odnosno 6 slika u RAW formatu bez prekida.

Bolji sistem za bolje fotografije

EOS 450D je osmišljen tako da fotografisanje pretvori u prijatno iskustvo za korisnike različitih profila i interesovanja, sa različitim nivoom iskustva. Uz kompaktno kućište koje teži manje od 475 grama, unapređen, ergonomski dizajn foto-aparata omogućava držanje u prirodnom položaju. Veliko, svetlo tražilo obezbeđuje jasniji pregled slike pri kompoziciji snimka. Sistem menija, preuzet sa profesionalnih EOS foto-aparata, koristi pojednostavljenu strukturu kartica zahvaljujući kojoj je listanje (skrolovanje) nepotrebno. Sistem uključuje i podesivu karticu sa prilagođenim podešavanjima (My Meni) za trenutni pristup često korišćenim funkcijama.

Nekoliko prilagodljivih funkcija namenjeno je poboljšanju kvaliteta slika urađenih u različitim uslovima snimanja. Funkcija za prioritet isticanja nijansi omogućava bolje razlikovanje nijansi povećavanjem dinamičkog raspona u cilju postizanja boljeg detalja boja kod svetlih predmeta i površina poput venčanica, oblačnog neba i sl. Nova funkcija za automatsku optimizaciju osvetljenosti vrši korekciju osvetljenosti i kontrasta pri obradi slike, dok se kod portreta postiže poboljšanje boje kože putem adekvatnog podešavanja ekspozicije lica. Korisniku je sada na raspolaganju i funkcija za dodatnu redukciju šuma na snimcima dobijenim pri visokoj ISO brzini.

Pregled u realnom vremenu pri snimanju

Po prvi put je na Canon D-SLR foto-aparatima široke upotrebe prisutna funkcija za pregled u realnom vremenu pri snimanju, koja olakšava snimanje iz nezgodnih uglova – na primer, pri snimanju u krupnom planu na nivou tla i snimanju sa stalkom. Slika se pri pregledu u realnom vremenu prikazuje kao kvalitetan, tečan video prenos od 30 fps na LCD ekranu od 3,0”, koji je 50% svetliji u odnosu na ekran foto-aparata EOS 400D. Kao pomoć pri snimanju mogu se koristiti mreža pomoćnih linija i histogram u realnom vremenu, namenjeni boljoj kompoziciji slike i optimalnom podešavanju ekspozicije. Korisnik pri izoštravanju može zumirati detalje na slici prikazanoj na LCD ekranu sa uvećanjem do 10x. Dostupne su i dve vrste automatskog fokusa: funkcija za brzi AF vrši trenutno okretanje ogledala foto-aparata u cilju korišćenja AF senzora, dok funkcija za AF u realnom vremenu koristi podatke o kontrastu pri fokusiranju, što je metoda poznata svakome ko je koristio kompaktni digitalni foto-aparat.

Pri snimanju u studijskim uslovima, funkcija za daljinski pregled u realnom vremenu pri snimanju omogućava korisniku da sa PC računara obavi pregled i izmene u podešavanjima pre nego što napravi snimak uz pomoć dobijenog EOS uslužnog softvera.

Ostala unapređenja

Pored velikog broja naprednih funkcija, EOS 540D primenjuje i niz manjih unapređenja koja obogaćuju fotografsko iskustvo. Na tražilu su sada prikazane sve ključne informacije u vezi sa ekspozicijom, uključujući ISO brzinu. Još jedna novina je mogućnost merenja svetlosti (na 4% tražila) za bolju kontrolu ekspozicije pri snimanju u problematičnim uslovima osvetljenosti. Što se tiče direktnog štampanja fotografija putem PictBridge standarda, korisnik sada može vršiti naprednu korekciju slike, ispravljati horizont i dodavati efekte pre štampanja. Nove baterije visokog kapaciteta produžuju vreme snimanja sa jednim punjenjem na najviše 500 snimaka.

Softver

Uz model EOS 450D isporučuje se intuitivni paket programa koji korisniku pruža sve što je potrebno za prenos i obradu slika. U paket su uključeni programi Digital Photo Professional (DPP), moćni konvertor slika koji daje potpunu kontrolu nad obradom slika u RAW formatu. DPP takođe radi u kombinaciji sa drugim funkcijama na foto-aparatu, kao što su funkcija za otkrivanje i uklanjanje prašine i stilovi slika (Picture Styles). Dobijeni program za obradu stilova slike (Picture Style Editor) može se koristiti i za kreiranje novih stilova u cilju preciznog podešavanja prikaza boja. Uz foto-aparat se takođe dobijaju EOS uslužni programi, Image/Zoom Browser i Photostitch.

Leave a Reply