Gadgets · Hardware

Canon najavio osvežavanje Digital IXUS serije

Digital IXUS 80 IS sa 8,0 megapiksela. Na ovom modelu, dostupnom u četiri dopadljive boje, primenjene su inteligentne automatske funkcije namenjene postizanju savršenih fotografija, koje predstavljaju rezultat velikog iskustva kompanije Canon u oblasti razvoja foto-aparata.

Canon Digital IXUS 80

Treba pomenuti i novu Canon tehnologiju za prepoznavanje pokreta, posvećenu otkrivanju pokreta snimanog objekta i pomeranja foto-aparata u cilju sprečavanja zamućivanja slike. Korišćene su i druga vodeća tehnološka rešenja, kao što je PureColor LCD II ekran od 2,5”, DIGIC III procesor za obradu slike i 3x zum sa optičkim stabilizatorom slike (IS). U kombinaciji sa unapređenom tehnologijom za prepoznavanje lica i automatskom korekcijom efekta “crvenih očiju” pri snimanju, postignut je značajan tehnološki napredak u ovoj oblasti.

“Digital IXUS 80 IS predstavlja zanimljivu, inteligentnu novinu u Digital IXUS seriji,” primetio je Mogens Jensen, direktor kompanije Canon Consumer Imaging za Evropu. “On dozvoljava korisnicima da provere kako se najnovije Canon tehnologije ponašaju u problematičnim uslovima snimanja. Teškoće pri snimanju su praktično eliminisane, tako da fotografisanje nikada nije bilo jednostavnije. Pored toga, ovaj foto-aparat može predstavljati i atraktivan modni detalj, dostupan u četiri dopadljive boje”.

Osnovne karakteristike:

* Meke, zaobljene linije kućišta u četiri različite boje
* Senzor za obradu slike od 8,0 megapiksela
* 3,0x optički zum objektiv sa optičkim stabilizatorom slike
* Visoka ISO automatska brzina sa novom tehnologijom za prepoznavanje pokreta
* Tehnologija za prepoznavanje lica sa novim funkcijama za podešavanje balansa belog, uz odabir i praćenje lica na slici
* DIGIC III procesor sa funkcijom za redukciju šuma na slici
* Funkcija za automatsku korekciju efekta “crvenih očiju” pri snimanju i reprodukciji
* PureColor LCD II ekran od 2,5”
* 18 režima za snimanje, uključujući novi režim za snimanje zalaska sunca (Sunset) i foto efekte (My Colors)
* Široki niz opcija pri snimanju video zapisa: mogućnost snimanja video zapisa u VGA formatu pri 30fps, u Long Play režimu i u dužem vremenskom intervalu (Time Lapse)

Aluminijumsko kućište

Digital IXUS 80 IS predstavlja idealan spoj stila i praktičnosti: kućište mekih, zaobljenih linija izrađeno je od čistog aluminijuma što, uz istovremeno glatku i robusnu finalnu obradu, nepogrešivo odaje utisak visokog kvaliteta karakterističnog za uređaje Digital IXUS serije. Dostupan u četiri primamljive boje – klasično srebrnoj, karamel, boji čokolade i nežno ružičastoj – Digital IXUS 80 IS nudi korisniku mogućnost da i na ovaj način izrazi svoju ličnost.

Kvalitet slike na prvom mestu

Digital IXUS 80 IS je prvi foto-aparat niže klase iz Digital IXUS serije na kome je korišćen 3x optički zum sa Canon optičkim stabilizatorom slike (IS) sa pomeranjem sočiva. Objektiv se odlikuje vidnim poljem od 38-114 mm (ekvivalentno 35-milimetarskom filmu), idealnim za fotografisanje ljudi, što je i osnovna namena Digital IXUS foto-aparata. Canon optički stabilizator slike sa pomeranjem sočiva predstavlja napredan sistem u odnosu na konkurentske sisteme za stabilizaciju slike, zasnovane na promeni ISO osetljivosti. Ovo je stoga što Canon stabilizator slike obavlja fizičku korekciju putanje svetlosti u cilju stabilizacije slike, umesto da jednostavno poveća ISO brzinu. Na ovaj način izbegava se zamućivanje slike i sprečava prisustvo šuma na slici.

Bez mutnih slika uz pomoć tehnologije za prepoznavanje pokreta

Tehnologija za prepoznavanje pokreta je nova tehnologija predstavljena 2008. godine, koja predstavlja rezultat stalnog nastojanja kompanije Canon da približi fotografije visokog kvaliteta i prosečnim korisnicima. Ova tehnologija aktivira se pri odabiru visoke automatske ISO brzine i koristi podatke dobijene iz četiri različita izvora – preko tehnologije za prepoznavanje lica, optičkog stabilizatora slike, osvetljenosti slike i pokreta snimanog objekta – za određivanje i podešavanje odgovarajuće vrednosti ekspozicije. Mogućnost zamućivanja slike uklanja se povećanjem ISO brzine na optimalnu vrednost u rasponu od ISO 80 do ISO 800. Za razliku od ostalih, manje savršenih sistema, ovaj inteligentni sistem obavlja povećanje ISO brzine samo kada je to zaista neophodno kako bi se izbeglo prisustvo šuma na slici.

Unapređena tehnologija za prepoznavanje lica

Digital IXUS 80 IS je prvi aparat iz ove serije na kome je primenjena unapređena tehnologija za prepoznavanje lica. Funkcija za odabir i praćenje lica vrši praćenje odabranog lica sve dok se ono nalazi u okviru, zbog čega su snimci uvek savršeni bez obzira na vreme pritiskanja okidača. Nova funkcija za uvećanje okvira pri automatskom fokusiranju (AF Point Zoom) dozvoljava korisniku da poveća autofokusni okvir kada je okidač pritisnut do pola kako bi mogao da proveri izraze lica snimanih osoba pre samog snimanja. Funkcija za snimanje sa automatskim fokusom u uslovima slabe osvetljenosti pretrpela je značajne izmene kako bi se obezbedilo snimanje sa optimalnim podešavanjem fokusa u mračnijim prostorijama.

Tehnologija za prepoznavanje lica sada integriše i funkciju za prepoznavanje lica uz podešavanje balansa belog (WB), koja kao prioritet pretpostavlja temperaturu boja snimanog lica u odnosu na temperaturu pozadinskih boja i, u skladu sa ovim, podešava balans belog na optimalnu vrednost kako bi se postigla prirodna obojenost kože.

I funkcija za korekciju efekta “crvenih očiju” doživela je poboljšanje u 2008. Ova popularna funkcija sada dozvoljava automatsko uklanjanje efekta “crvenih očiju” tokom snimanja, ali i pri reprodukciji.

Jednostavan pregled

Digital IXUS 80 IS integriše PureColor LCD II ekran od 2,5″, sa 230.000 piksela. Ekran se odlikuje visokim kontrastom boja i izuzetno širokim uglom gledanja, tako da je slika jasna i oštra pod bilo kojim uglom. Osim toga, Digital IXUS 80 IS koristi optičko tražilo (OVF) sa real-image zumom, zahvaljujući kome se ekran može isključiti pri snimanju radi uštede baterija.

Unapređena primenljivost

U okviru specijalnih scenskih režima sada je dostupan i režim za snimanje zalaska sunca (Sunset), u kome se obavlja optimalno podešavanje parametara na foto-aparatu u cilju adekvatnog snimanja ovog popularnog fenomena, često tako teškog za snimanje. Nova funkcija za isecanje i obrezivanje slike dozvoljava brzo i jednostavno uklanjanje neželjenih ili nepotrebnih delova slike.

Ova funkcija radi u sprezi sa tehnologijom za prepoznavanje lica u cilju obeležavanja i fotografisanja lica radi što jednostavnijeg snimanja portreta. Novu sliku je moguće snimiti u vidu zasebne datoteke ili njome zameniti postojeću, originalnu sliku. Digital IXUS 80 IS koristi i funkcije poznate sa prethodnih modela, kao što su snimanje sa foto efektima (My Colors), snimanje video zapisa u LP (Long Play) režimu i snimanje video zapisa u dužem vremenskom intervalu (Time Lapse). Zbog svega navedenog, ovaj model predstavlja zanimljivu i naprednu novinu u Digital IXUS seriji.

Leave a Reply