Hardware

Canon predstavio kompaktne kamere XF205 i XF200

Modeli XF205 i XF200 – dve kompaktne video kamere sa moćnim karakteristikama, profesionalnim funkcijama i visokim kvalitetom slike za snimatelje različitih potreba od nedavno su deo portfolija profesionalnih video proizvoda komapanije Canon.

Zasnovani na Canonovim izuzetno uspešnim kamerama XF105 i XF100, novi modeli poboljšani su na osnovu informacija dobijenim od profesionalnih snimatelja iz različitih oblasti. Dodatno proširujući seriju XF, oba modela imaju još više primena, a nude još moćniji Canon HD Video System, različite načine snimanja, bežičnu povezivost i poboljšani radni dizajn – dajući snimateljima veću slobodu snimanja, pregledavanje i distribuiranje video zapisa.

XF205 FSL

Dizajnirane za različite primene

Novi modeli dizajnirani su da omoguće korisnicima da postignu sve ono što do sada nisu mogli sa kompaktnim kamerama. Spajanjem izuzetno kvalitetne slike i novih profesionalnih funkcija, nude fleksibilnost koja snimateljima omogućava da svom radu daju sasvim novu dimenziju.

Oba modela izgrađena su na sistemu Canon HD Video i donose značajna poboljšanja. I jedan i drugi opremljeni su širokougaonim Canonovim HD objektivom od 26,8 mm sa optičkim zumom koji je udvostručen na 20x i sarađuje sa Canonovim najnovijim HD CMOS PRO senzorom i moćnim procesorom DIGIC DV 4. U kombinaciji s MPEG snimanjem pri 50 Mbps i uzorkovanjem boja 4:2:2, nastaje video visokog kvaliteta adekvatan i za televizijsko emitiranje, s visokom osetljivošću i širokim dinamičkim rasponom sa izvrsnim rezultatima čak i pri slabijem svetlu.

Optimizovani za profesionalce, a dostupni svima

Modeli XF205 i XF200 konstruisani su da podrže rastuće i različite zahteve snimatelja – omogućavajući im da snimaju za više platformi odjednom. Niz različitih opcija snimanja nude fleksibilnost istovremenog snimanja MXF datoteka visoke definicije na CF kartice i MP4 datoteka na SD kartice, u HD ili nižoj rezoluciji – idealno za snimanje materijala istovremeno namenjenog za televizijsko emitovanje i upotrebu na webu.

Dizajn kamera optimizovan je kako bi ih snimatelji što lakše i intuitivnije koristili. Novi, rotirajući držač omogućuje još veću kontrolu i stabilnost, smanjujući napor i nudeći veću udobnost prilikom dužih snimanja. Tri individualna prstena na objektivu, za fokusiranje, zumiranje i kontrolu otvora, postavljeni su na način koji je dobro poznat iskusnim snimateljima, što omogućuje daleko bržu reakciju prilikom snimanja u dinamičnim uslovima.

Značajna poboljšanja napravljena su kako bi se omogućilo jednostavnije kadriranje i pregledavanje snimaka. Optimizovano tražilo rezolucije 1,23 miliona tačaka omogućuje znatno veću preciznost kod provere fokusa. Nadograđeni 3,5-inčni OLED ekran nudi i visok kontrast, življe boje i brži odziv, što ga čini nadmoćnim pri svakodnevnom korišćenju, posebno u uslovima jakog osvetljenja.

XF205 i XF200 idealni su i za manje iskusne snimatelje. Pored toga što nude mogućnost kontrole i preciznost koju očekuju profesionalci, intuitivni raspored kontrola, potpuno automatski način snimanja i niz pomoćnih funkcija, uključujući detektovanje lica, omogućavaju snimanje izvrsnih materijala čak i amaterima.

Profesionalni zvuk i mogućnosti povezivanja

Nadograđeno snimanje zvuka osigurava profesionalni zvučni kvalitet, prikladan za emitovanje. Oba modela podržavaju četvorokanalno linearno PCM snimanje sa dva XLR ulaza koja omogućavaju korišćenje profesionalnih mikrofona. S ugrađenim stereo mikrofonima i 3,5-milimetarskim ulazom za spoljašnji mikrofon, nove kamere pružaju korisnicima bogate mogućnosti snimanja zvuka.

Oba modela podržavaju povezivanje putem Wi-Fi veze i Eterneta, omogućavajući direktnu ili bežičnu vezu s velikim brojem uređaja, poput pametnih telefona, tableta ili prenosnih računara. Bežična veza nudi i slobodu upravljanja kamerom iz daljine, udaljeni pregled snimljenog materijala i praktičan prenos datoteka putem FTP-a bez potrebe za dodatnim programima. Nova karakteristika CameraAccess omogućava prenos datoteka slabijeg kvaliteta na druge uređaje putem Wi-Fi veze, omogućavajući brže deljenje sadržaja, poput snimaka trenutnih događaja.

XF205 dodatno proširuje mogućnosti povezivanja, uključivanjem terminala 3G-SDI/HD-SDI, Timecode i Genlock za lakši rad prilikom snimanja s više kamera i lakše povezivanje s ostalom televizijskom opremom.

Kieran Magee, direktor za profesionalni marketing u tkompaniji Canon Europe, kaže:“Novi modeli XF205 i XF200 prirodan su sledeći korak u evoluciji naše serije XF. Nude poboljšanu funkcionalnost, uz viši kvalitet slike i zvuka. Višestruke mogućnosti primene naše serije XF su tokom vremena postakle njeno usvajanje od strane različitih korisnika, a nove karakteristike koje smo uključili u ove proizvode nude kupcima još veći izbor i kreativnu slobodu u odnosu na dosadašnje kompaktne kamere.”

Dostupnost

Modeli XF205 i XF200 će biti dostupni širom Evrope od sredine jula 2014. pre čega će biti prikazani na sajmu NAB 2014.

Leave a Reply