Foto · Hardware

Canon slavi pedeset godina SLR fotoaparata

Canon slavi važan trenutak u svojoj istoriji: pedesetu godišnjicu svojih SLR digitalnih fotoaparata.

Te fotoaparate Canon proizvodi i prodaje od predstavljanja modela Canon Flex u maju 1959. Danas su Canonovi SLR fotoaparati prihvaćeni kao standard u amaterskoj i profesionalnoj fotografiji, a tokom proteklih pedeset godina širom sveta prodati sz u više od pedeset miliona primeraka.

Serija EOS nastala je 1987. Prvi model bio je EOS 650, a na njemu je predstavljen sistem objektiva serije EF (Electro Focus), u kojemu su fotoaparat i objektiv komunicirali putem električnih kontakata, a ne mehanički kao do tada.

Serija EOS i EF objektivi pokazali su se nezamislivo popularnima te je širom sveta plasirano više od četrdeset miliona EF objektiva. Neverovatno zvuči podatak da je deset miliona tih fotoaparata proizvedeno tokom poslednje tri godine, zahvaljujući dosad najradikalnijoj promeni u svetu fotografije i njezinu najvećem procvatu – prelazu sa filma na digitalni zapis.

Predstavljanje modela EOS 300D u junu 2003. preokrenulo je svet fotografije. EOS 300D bio je prvi cenovno pristupačan digitalni SLR fotoaparat namenjen širokom tržištu i munjevito se proširio svetom. Profesionalne fotoaparate iz serije EOS-1 i EF objektive bira većina fotoreportera i sportskih fotografa širom sveta.

Canon i dalje ne odustaje od inovacija. Novi EOS 5D Mark II prva je kamera koja snima Full HD filmove te otvara mnoštvo novih mogućnosti profesionalnim fotografima i fotoreporterima. Trajnim ulaganjem u razvoj i istraživanje te osluškivanjem bila korisnika Canon i u sledećih pedeset godina namerava fotografima da ponudinajbolje alate na tržištu te predvoditi razvoj slikovne kulture.

Leave a Reply