Foto · Hardware · PC računari

Canon uređaji verno odslikavali maštu fotografa na sajmu “Photokina 2008”

Kompanija Canon Europe, svetski lider u tehnologijama za štampu i digitalizovanje slika, prikazala je na sajmu „Fotokina 2008” (Photokina 2008) svoj asortiman vrhunskih izlaznih uređaja, adute korisnika za kapitalizovanje eksponencijalnog godišnjeg rasta tržišta digitalnih fotografija u Zapadnoj Evropi.

Prema analizama istraživačke kuće IDC* očekuje se da ovo tržište, koje je 2005. godine proizvelo oko 14 milijardi digitalnih fotografija, do 2010. naraste duplo u obimu – sa do 29 milijardi proizvedenih slika, uz istovremeno povećanje prihoda sa 5,6 milijardi evra na preko 16 milijardi evra u istom periodu.

Najnoviji izbor Canon „imagePROGRAF” štampača velikih formata (LFP) i Canon „imagePRESS” uređaja za digitalnu štampu, omogućiće korisnicima da kapitalizuju nove prilike za povećanje prihoda na ovako rastućem tržištu.

Canonov štand na sajmu Fotokina demonstrirao je efektivnu snagu koju profesionalni fotografi mogu da postignu kombinovanjem digitalne fotografije sa efektivnim izlaznim proizvodom. Canon je prikazao digitalne fotografije internacionalno renomiranog fotografa Ralfa Bauera na najnovijim Canonovim uređajima kako bi prikazao njihovu snagu i raznovrsnost.

En Šarp (Anne Sharp), evropski marketing menadžer za rešenja velikih formata u kompaniji Canon Europe, je ovom prilikom rekla: „Studiji za profesionalnu fotografiju treba da se osvrnu na rastuće prilike za generisanje prihoda. Danas jednom studiju da bi bio uspešan nije dovoljno samo fotografisanje. Kao poslovni entiteti studiji bi trebalo da omoguće korisnicima čitav dijapazon izlaznih rešenja, finalnih proizvoda – od foto albuma, do postera – da bi bolje naplatili fotografije koje inače snimaju.

„Fotografi treba da načine dodatan korak i spoje fotografiju sa štampanjem da bi stvorili poslovnu priliku koja će se isplatiti u predstojećem periodu. Canon je u prilici da radi sa fotografima na razvijanju novih veština za uspešnu realizaciju ovakvih prilika.”

Canon je na štandu demonstrirao svoje najnovije tehnologije digitalne štampe:

Canon imagePROGRAF iPF6000S – prvo pojavljivanje Canonovog 24-inčnog (A1) i štampača velikog formata sa osam boja, za postere i tržište kreiranja i nanošenja znakova (sign-making), koji je na sajmu demonstriran korišćenjem „EFI Express” softvera i Canonovog „PosterArtist 2008” softvera.

Canon imagePROGRAF iPF6200 – premijerno predstavljanje Canonovog 24-inčnog (A1) i štampača velikog formata sa dvanaest boja koji je demonstriran korišćenjem „Art on Demand” sistemom sa ekranom osetljivim na dodir.

Canon imagePROGRAF iPF8100 – 44-inčni štampač velikog formata sa pigmentnim mastilom u 12- boja, dizajniran za fotografsku i umetničku produkciju, predstavljen je korišćenjem „PosterJet” softvera. Ovaj štampač može da ima smanjenu potrošnju mastila i za do 30% u odnosu na tržišne rivale, sudeći prema izveštaju „Bajerove laboratorije“ (Buyers’ Lab Inc (BLI)).

Canon imagePROGRAF iPF5100 – 12-bojni štampač velikog formata sa pigmentnim mastilom za finalne probne otiske pre štampe (proofing), fotografiju i umetničke finalne kreacije bio je direktno povezan na „Photographic Studio” i štampao fotografije sa foto-sesije uživo koju je sprovodio profesionalni fotograf Ralf Bauer.

Canon imagePRESS C1+ – prvi uređaj za digitalnu štampu namenjen manjim obimima sa oštrim tonerom pokretao je „MediaAlbum” softver za foto albume. Nova peta jedinica omogućava da se čisti mat toner doda na pojedine površine odštampanog materijala, čime se taj element pojačava i omogućava klijentima fotografa i grafičkih dizajnera da se izdvoje i istaknu od uobičajenih standarda.

En Šarp kaže da je „Canon imagePROGRAF izbor štampača velikih formata podigao udeo kompanije na tržištu sa 5% na 13% u segmentu 24” – 60” inčnih uređaja u poslednjih nekoliko godina. Ovo je rezultat našeg lansiranja novih inovativnih proizvoda i rešenja i nastavka investiranja u ovaj segment kako bismo korisnicima obezbedili najsavremeniju tehnologiju za povraćaj njihove investicije. Kombinujemo brzinu sa kvalitetom na način koji osvaja srca i umove naših korisnika.”

„Foto-studiji su očigledno tržište za naše štampače velikih formata koji mogu da proizvedu formate od velikih fotografija do postera, donoseći im novu dimenziju u poslovanju. Uočavamo snažan prodor ovih rešenja kako fotografi uviđaju poslovne koristi prilike za povećanje prihoda koje oni donose, i srećni smo što smo na sajmu Fotokina 2008 imali prilike da prezentujemo mnogo modela”, zaključila je Šarpova.

Leave a Reply