Hardware

ComTrade linija za proizvodnju računara

IT kompanija „ComTrade” pustila je 18. oktobra u rad automatizovanu liniju za proizvodnju računara. Predsednik te kompanije Veselin Jevrosimović izjavio je da je početni kapacitet fabrike 100 hiljada računara godišnje, a cilj je da se poveća na 300 hiljada godišnje.

Proizvodjač trake je kompanija „ATS Automation“ iz Ohaja, a instalirao ju je tim stručnjaka iz Nemačke. Obuka radnika za upravljanje linijom odrzana je u Ohaju. Na liniji radi osam zaposlenih koji za 1,45 minuta sklope jedan računar, kazao je Jevrosimović. Prema njegovim rečima u Srbiji godišnje proda 150.000 do 180.000 racunara, dodajući da će nova proizvodnja doprineti zadovoljenju potreba domaćeg tržišta i izvozu.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je na otvaranju da Srbija može da napreduje i u oblasti visokih  tehnologija. Bubalo je naglasio i značaj CEFTE, jer veće tržište otvara nova radna mesta i omogućava državi veće zarade i veći profit za inevestitore.

Otvaranje prve i najsavremenije  proizvodne linije za računare u našoj zemlji i u regionu, predstavlja veliku šansu za dalji brži razvoj IT industrije u Srbiji.

Leave a Reply