Hardware

Čuvajte podatke: svaki 6. korisnik izgubi prenosni uređaj ili mu bude ukraden

Na osnovu istraživanja Kaspersky Consumer Security Risks koje je sprovela kompanija B2B International zajedno sa kompanijom Kaspersky Lab na leto 2013. , svaki šesti korisnik je pretrpeo gubitak, krađu ili kvar prenosivih digitalnih uređaja poput lap topa, smart telefona ili tableta u poslednjih 12 meseci. Međutim, korisnici na taj način ne gube samo uređaje, već i dragocene lične podatke.

Laptop uređaji, smart telefoni i tableti su već duže vreme nezamenljivi deo svakog života– na poslu, kod kuće dok se odmaramo, ili dok se družimo sa prijateljima i rođacima. Ali šta se desi ako se laptop, smart telefon ili tablet pokvare, ili ih izgubimo, ili nam ih ukradu? Šta se desi svim onim fotografijama sa odmora, snimcima prvih kraka vaše dece, dopisivanjima sa starim prijateljima, lozinkama za društvene mreže, nalozima za plaćanje putem interneta i mejl nalozima? Da li oni zaista mogu nestati zajedno sa uređajem?

Sudeći po istraživanju, mobilni uređaji se stalno gube, kvare, ili ih kradu: preko 16% ispitanika su prijavili bar jedan od ovih neprijatnih događaja u poslednjih 12 meseci. Ako bolje pogledamo 9% uređaja korisnika je trajno oštećeno, 3% uređaja je izgubljeno, a 4% ukradeno. Ovi podaci potvrđuju da je gubitak ili krađa mobilnih uređaja univerzalni problem. Međutim, osim samog gubitka uređaja. sa kakvim se još problemima vlasnik suočava?

Na osnovu istraživanja, sledeće vrste podataka su najčešće skladištene na mobilnim uređajima:

  • lične fotografije i video snimci zauzimaju 76% memorije smart telefona i 65% memorije tablet uređaja
  • privatne e-mail poruke zauzimaju 64% memorije smart telefona i 61% memorije tablet uređaja
  • Lozinke za naloge na društvenim mrežama i i-mejl naloge zauzimaju 22% memorije smart telefona i 23% memorije tablet uređaja
  • poslovne e-mail poruke zauzimaju 32% memorije smart telefona i 28% memorije tablet uređaja
  • poslovni dokumenti zauzimaju 20% memorije pametnih telefona i 29% memorije tablet uređaja
  • informacije o finansijama, a posebno lozinke za online naloge banki: 10% memorije na pametnim telefonima i tablet uređajima

Drugim rečima, korisnici skladište sve vrste informacija na svoje mobilne uređaje, a vrednost tih podataka je često veća od samog uređaja.

Gubitak ovih podataka je više nego uznemiravajuć. Ukoliko poverljivi podaci padnu u pogrešne ruke, posledice mogu biti katastrofalne: informacije o vašoj kompaniji mogu biti prosleđene, vaši nalozi na društvenim mrežama, kao i na e-mail nalogu i online bankarskom sistemu mogu biti ugroženi. Na svu sreću, postoji pouzdan i pogodan način da se rizik od daljih kriznih situacija drastično smanji.

Leave a Reply