Hardware

Dell predstavio Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju

Energetski intenzitet Dell proizvoda je u poslednje dve godine smanjen za 23,2 odsto, omogućivši korisnicima uštedu od 449 miliona dolara

Kompanija Dell je predstavila Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju za 2014. godinu (Fiscal Year 2014 (FY14) Corporate Responsibility Report), u kom su  objavljena glavna dostignuća u tom segmentu. Između ostalog u izveštaju se nalaze i podaci o ostvarenim ciljevima iz Dell strateškog plana „2020 Legacy of Good“.

 

Dell je tokom jeseni 2013. godine objavio plan „Legacy of Good 2020“, koji predstavlja ambicioznu dugoročnu strategiju za pronalaženje efikasnih rešenja za očuvanje sredine, koju kompanija želi da ostvari do 2020. godine. Među dvadeset jednim ciljem, nalazi se namera da čitav proizvodni portfolio bude energetski efikasan, zatim novi načini recikliranja, ponovno korišćenje već upotrebljenih materijala, kao i primena tehnologije i stručnog znanja kako bi se obezbedila pomoć za 3 milliona mladih u manje razvijenim zajednicama.

Fotografija 2 _Studenti u Dell laboratoriji

 

Naš preduzetnički duh i ambiciozni dugoročni ciljevi podstiču razvoj inovativnih načina rešavanja problema i stvaranje pozitivnih promena. Ponosna sam na napredak koji ostvarujemo u ispunjenju plana 2020 Legacy of Good“, kao i na pozitivan uticaj koji imamo na naše korisnike, zaposlene, zajednicu i planetu”, izjavila je Trisa Thompson, potpresednik odeljenja za društveno odgovorno poslovanje u kompaniji Dell.  
Ključne stavke izveštaja:

 

  • Dell je tokom protekle dve godine smanjio energetski intenzitet svojih proizvoda za 23,2 odsto, dok je indikator serverskog portfolija smanjen za gotovo 50 odsto. Cilj kompanije je smanjenje energetske potrošnje za 80 odsto do 2020. godine.

 

  • Program Connected Workplace je doprineo smanjenju emisije izduvnih gasova za 6,700 metričkih tona, skraćujući pređenu kilometražu vožnje za 25,7 miliona. Fleksibilni programi rada omogućavaju zaposlenima da sami planiraju kako će i gde raditi, čime je kompanija uštedela dodatnih 12 miliona dolara. Otprilike 20.000 zaposlenih, što je nekih 20 odsto radne snage, aktivno učestvuje u programu, a cilj je da do 2020. godine Connected Workplace obuhvati 50 odsto zaposlenih na globalnom nivou.Procenjuje se da dodatnih 20 odsto zaposlenih već sada povremeno koristi dostupne alate. Prilagodljiva rešenja za rad, su kompaniji Dell obezbedila treće mesto na Forbsovoj listi fleksibilnih poslova „Top 100 kompanija“.

 

  • Emisija staklenih gasova iz pogona i logističkih centara, redukovana je za osam odsto, a do 2020. planirano je smanjenje na 50 odsto. Za apsorbovanje tolike količine ugljen-dioksida bilo bi potrebno zasaditi 1,9 miliona stabala. Smanjenje emisije, sa 35 na 23 odsto, rezultat je povećanja efikasnosti pojedinih procesa kao što su prekookeanski transport robe i bolje pakiranje, kao i intezivnije korišćenje električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

 

  • Dell je vodeća kompanija u podsticanju saradnje sa različitim dobavljačima, gde je za ovu vrstu poslovanja samo u 2014. potrošeno 4,1 milijardi dolara, u odnosu na 3,44 milijarde u 2013. godini. Kompanija je prepoznata i kao jedan od aktera inicijative Billion Dollar Roundtable,  zahvaljujući saradnji sa dobavljačima čiji su vlasnici žene ili nacionalne manjine.

 

  • Dell pomaže mladima svojom tehnologijom, znanjem i donacijama. Prošle godine u program za učenje i pomoć deci oboleloj od karcinoma uključeno je 590.000 dece. Kako bi pomogli ruralnim zajednicama u Africi, koje nemaju stalne izvore električne energije, Dell je 2013. godine u saradnji s partnerima postavio dve edukativne laboratorije (Dell Learning Labs)sa energetski efikasnim Dell Wyse radnim stanicama, koje pokreće solarna energija.

 

Leave a Reply