Hardware · PC računari

Ekstremna verzija Gigabyte ploče P45

Ekstremna verzija P45 ploče sa Dynamic Energy Saver Advanced tehnologijom kompanije Gigabyte i Hybrid Silent-Pipe sistemom hlađenja visoke efikasnosti koji se može povezati na vodeno hlađenje.

Ploča poseduje naponsku sekciju sa 12 virtuelnih faza filtriranja i posvećene dve faze za severni most i memoriju.

Na ploči su ugrađene dijagnostičke, upozoravajuće i ACPI statusne svetleće diode. Over-voltage, over-clocking i Temperature LE diode upozoravaju korisnika, a tu su i Power/Reset/Clr CMOS tasteri, što će se naročito dopasti overklokerima.

Ploča poseduje čak četiri gigabitna LAN adaptera sa mogućnošću udruživanja i povećanja propusnog opsega. Osim toga, LAN adapteri podržavaju fall-back i load balancing opcije.
Naznake fizičkog postojanja novog Intelovog P45 čipseta kodnog imena “Eaglelake”, postale su vidljive na ovogodišnjem CeBIT-u, zajedno sa najavama da će se odgovarajuće matične ploče pojaviti u prodaji neposredno posle CeBIT-a. Međutim, lansiranje ovog 65-nanometarskog čipseta se odužilo, a prve ploče sa ovim čipsetom su se pojavile posle sajma Computex, održanog početkom juna.
P45 zvanično podržava FSB na 1600 MHz i do 16 GB DDR2 memorije na 1200 MHz. Ugrađena je CrossFire podrška sa automatskom alokacijom PCI Express 2.0 linija, tako da se 16 linija za grafiku u trenutku preraspodeljuje na 2 PEG slota koji onda rade na po 8x brzini.

Inače, 8 PCI Express 2.0 konekcija ima isti propusni opseg kao 16 PCI Express 1.1 linija, zato što PCI Express 2.0 radi na dvostruko većem internom taktu.
Gigabyte u ovoj verziji ploče nije implementirao dodatni PEG slot koji bi radio na brzini od x4, već se odlučio za dva dodatna PCIe x4 slota.

Sa novim južnim mostom ICH10 kompanija Intel se odlučila da neke mogućnosti koje su ranije bile rezervisane za “R” verziju ponudi u sklopu klasične verzije južnog mosta, sa ta tim da eksklizivne RAID opcije postaju dostupne samo u verziji ICH10R. Upravo ta “R” verzija našla se u ploči GA-EP45-Extreme.

Ploča je kompatibilna sa četvorojezgarnim procesorima kompanije Intel izrađenim 45-nanometarskim proizvodnim procesom.

GIGABYTE Dynamic Energy Saver Advanced je nadograđena DES tehnologija koja obuhvata hardversko-softverske tehnike za uštedu energije. DES Advanced podržava Voltage Regulator-Down (VRD) 11.1 mehanizam kompanije Intel za smanjenje napona procesora i uštedu nergije. Da bi radio “Gear 1 phase switching” potreban je 45-nanometarski procesor sa uključenom Power Status Indicator (PSI) signalizacijom (što su novoproizvedeni Wolfdale E-0 stepping procesori Intel Core2 Duo E8400, E8500…).

GA-EP45-Extreme je Ultra Durable 2 ploča po Gigabyteovoj nomenklaturi, što znači da za produženi životni vek koristi čvrste (Conductive Polymer Aluminum) kondenzatore, specifične prigušnice sa feritnim jezgrom (Ultra Durable II dizajn) i kvalitetni Low RDS(on) MOSFET-ovi.

Pošto se radi o overclockerskom modelu ploče, za čipset su korišćeni hladnjaci sa toplotnim cevima.

U Extreme verziji ploče je izrađen mehanizam za fino podešavanje brzine sistema GIGABYTE Ultra Speed (EasyTune6 softver). Novitet je GreenLAN opcija za uštedu struje koja funkcioniše tako što mrežnom adapteru nalaže da smanji napon ako to uslovi dozvoljavaju (dužina kabla nije velika).
Ultra Speed skup opcija obuhvata čip za kontrolu prenapona, koji osim boljeg stepena kontrole omogućava doziranje napona u koracima od 20mV.
Audio komponenta ove ploče je kvalitetna i podržava 7.1 sistem ozvučenja i Blu-ray/HD DVD Full Rate Audio specifikaciju, a može se pohvaliti i Dolby Home Theater sertifikatom.

Standardno podržane opcije: 8xUSB 2.0 na ploči; Dual PCI Express 2.0 x16 slot; PCI Express x4 slot, Intel HD Audio; četiri ležišta za Dual Channel DDR2 1200 memoriju; Quad Gigabit LAN / Green Ethernet; Green Computing (RoHS).

Leave a Reply