Hardware

Električni i elektronski otpad raste pet odsto godišnje

Stopa rasta električnog i elektronskog otpada uvećava se za pet procenata godišnje, a oko četiri odsto ukupnog komunalnog otpada u svetu predstavlja upravo e-otpad što predstavlja globalni i nacionalni problem, istaknuto je juče na seminaru u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je istaknuto, Srbiji je neophodna izgradnja sistema za upravljanje otpadom, od usvajanja regulative do uspostavljanja fleksibilnog sistema upravljanja, a više od 30 odsto propisa koje treba da donese naša zemlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji jesu zakoni u oblasti životne sredine.

Vlada Srbije, krajem prošle godine, usvojila je odluku da se sačine nacionalni planovi za upravljanje otpadom koji sadrži azbest, za istrošene baterije i akumulatore, otpadna ulja i elektronski i električni otpad.

Na jučerašnjem seminaru svoja iskustva iz te oblasti preneli su i eksperti iz Slovenije, Irske i Češke. Seminar su organizovali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, prostornog planiranja i enegretike i PKS uz pomoć TAIEX odeljenja Evropske komisije, objavljeno je na sajtu PKS

Leave a Reply