Gadgets · Hardware

Ericsson oprema Lenovo računare integrisanim HSPA modulom

Ericsson i Lenovo, treći najveći proizvođač PC računara na svetu, dogovorili su se da još tokom ove godine u Lenovo ThinkPad prenosnike integrišu modul za mobilni širokopojasni pristup temeljen na HSPA tehnologiji. Lenovo je tako postao prvi veliki Ericssonov kupac ovih modula zasnovanih na globalno najrasprostranjenijoj komercijalnoj tehnologiji za širokopojasni pristup.

HSPA (High-Speed Packet Access) omogućava korisnicima iskustva u krstarenju Internetom kao da pristupaju posredstvom DSL (Digital Subscriber Line) tehnologije tj. digitalne pretplatničke linije, ali bez upotrebe bakrenih parica do krajnjeg korisnika usluge. Zasada je omogućena gornja downlink brzina do 14,4 Mbps i vršna upload brzina (uplink) do čak 2.0 Mbps.

Trenutno postoji više od 160 telekomunikacionih mreža koje nude komercijalni HSPA pristup za preko milijardu krajnjih korisnika širom sveta. Ericssonovi moduli za mobilni širokopojasni pristup pružaju jednostavno i troškovno efikasno rešenje za „korisnike u pokretu“, a optimalno integrisani u ovakve prenosne računare, a osim vrhunskih komunikacionih performansi, pružaju i vrlo štedljivu potrošnju baterija.

Koristeći prednosti vlastitog HSPA chipseta i patentnih prava, Ericsson putem vrlo konkurentnog rešenja utiče i na daljnje širenje tržišta u ovom području. Projekcije ukazuju da će 2011. godine, od otprilike 200 miliona novokupljenih prenosnih računara godišnje, njih čak 50 posto imati ugrađen HSPA modul za mobilni širokopojasni pristup.

Tako će korisnici imati stvarni širokopojasni pristup internetu sa potpunim setom usluga, birajući ne samo mjesto i vreme koje im najviše odgovara, već i uređaj sa kojeg će pristupiti.

Leave a Reply