Categories
Foto

BBC odabrao Canon kamkordere XF305 i XF300

Kompanija Canon Europe potvrdila je da je njene modele Full HD kamkordera XF305 XF300, BBC dodao na listu dozvoljenih HD kamera, što znači da će njima biti sniman čitav HD program koji će biti emitovan na HD kanalima ovog javnog servisa.

Oba modela kamkordera, prvobitno su odobrena u junu 2010. godine za upotrebu nezavisnih produkcija, ali su sada prihvaćeni i za internu BBC produkciju. Nakon nedavnog testiranja, ovaj emiter se odlučio za kupovinu modela XF305, od kojih su prvi primerci isporučeni u decembru 2010.

Kiran Magi (Kieran Magee), direktor marketinga u kompaniji Canon Europe, izjavio je: “Serija XF300 namenski je dizajnirana da ponudi izuzetan kvalitet slike i nesmetani radni tok u svim vidovima profesionalne upotrebe. Canon je sarađivao sa mnogim javnim servisima u toku razvoja ovih kamkordera. Njihovo prihvatanje od strane BBC odražava našu posvećenost izvrsnoj slici i želju da zadovoljimo potrebe klijenata.”

O modelima Canon XF305 i XF300

XF305 i XF300 lansirani su u aprilu 2010. na Sajmu Nacionale Asocijacije Emitera u Las Vegasu (NABshow). Reč je o prvim video kamerama za držanje u ruci i sa upotrebom fleš memorije koje koriste novi MPEG-2 Full HD (4:2:2) kodek za snimanje, sa brzinom transfera podataka i do 50Mb/s.

Ova dva revolucionarna kamkordera imaju Canonov HD Video objektiv iz serije L, izuzetno napredni DIGIC DV III procesor i ergonomski dizajn koji ih čini izuzetno pokretljivim. Canonov 3CMOS senzor tipa 1/3 nudi izuzetnu preciznost boja, široki dinamički opseg i nizak nivo buke.

Osim skladištenja na CompactFlash (CF) memorijskim karticama, ovi modeli nude i širok izbor mogućnosti uključujući varijabilnu brzinu snimanja i brojne opcije operativnog podešavanja.

Kompletna BBC lista svih HD kamkordera i podešavanja može se naći na:

http://www.bbc.co.uk/commissioning/production/hd.shtml