Foto

Canon čestitao pobedniku takmičenja World Press Photo

Kompanija Canon Europe čestitala je Džodi Biber, fotografkinji iz Južnoafričke Republike, pobedu na prestižnom takmičenju World Press Photo of the Year. Ona je nagrađena za portret Bibi Ajše, koji je snimljen za magazin Time i objavljen na naslovnoj strani tog magazina 1. avgusta prošle godine. Ovaj portret osvojio je i prvo mesto u kategoriji Pojedinačni portreti na ovogodišnjem takmičenju.

Takmičenje World Press Photo je za 54 godine postojanja postalo najprestižnije svetsko nadmetanje u fotonovinarstvu, za čijim priznanjima žude fotografi iz čitavog sveta. Ove godine je 5.847 profesionalnih fotografa, iz 125 država, prijavilo rekordni broj od 108.059 fotografija, što je pet procenata više u odnosu na prošlu godinu. Canon je korporativni partner takmičenja World Press Photo od 1992.godine.

Kiran Magi, marketing direktor za Profesionalnu fotografiju u kompaniji Canon Europe, izjavio je: “Snažne fotografije vestima i događajima daju život, čime na publiku ostavljaju dublji utisak. Velika nam je čast što već 19 godina sarađujemo sa fondacijom World Press Photo. Izuzetne fotografije iz ovogodišnje konkurencije nastavljaju da podižu standarde fotonovinarstva, stoga čestitamo svim učesnicima zbog njihovog fenomenalnog, pojedinačnog doprinosa.”

Nakon što su fotografi, foto agencije, novine i magazini iz čitavog sveta, prijavili svoje najbolje prošlogodišnje fotografije odluke o pobednicima doneo je međunarodni žiri, sastavljen od urednika fotografija, fotografa i predstavnika novinskih agencija iz različitih delova sveta. Žiri, kojim je predsedavao Dejvid Burnet, fotonovinar i osnivač agencije Contact Press Images, proveo je dve nedelje birajući pobednike u devet kategorija. Kao i prošle godine, u prvom delu takmičenja, specijalizovani žiriji su odlučivali o pobednicima u svakoj kategoriji posebno. U poslednjem krugu, po jedan predstavnik iz svake kategorije pridruživao se generalnom žiriju.

Na pobedničkoj fotografiji predstavljena je Bibi Ajša, osamnaestogodišnja žena iz provincije Oruzgan u Avganistanu, koja je iz muževljeve kuće prebegla u porodični dom zbog nasilja koje je trpela. Jedne noći, na zahtev Talibana, Bibi je morala da se preda da bi joj se sudilo. Po presudi jednog talibanskog zapovednika, njoj su dever i muž odsekli uši i nos. Bibi je bila napuštena, ali su je spasli humanitarni radnici i američka vojska.

Za pobedničku fotografiju, Džodi Biber će primiti novčanu nagradu u iznosu od 10.000 evra i EOS fotoaparat sa objektivom. Nagrade su dodeljene i za prvo, drugo i treće mesto u svakoj kategoriji uključujući i personalizovanu naslovnu stranu, sa pobedničkom fotografijom, za godišnjake nagrađenih učesnika, koje će štampati Canon. Prvonagrađeni u svakoj kategoriji primiće i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra.

Izložba nagrađenih fotografija biće organizovana u preko 100 gradova i 45 zemalja, počevši od Amsterdama, krajem aprila. Osim toga, godišnjak štampan na šest jezika ponudiće uvid u pobedničke fotografije. Plan izložbi može se naći na: www.worldpressphoto.org/exhibitions.

Leave a Reply