Foto

Canon dodelio EF sočivima glavnu ulogu u novom EOS sistemu

KompanijaCanonobjavilaje danas uvođenje sedam novih 4KEF sočiva, što je potpuno nova serija kinematografskih sočiva. Uz postojeću liniju zamenjivih EF sočiva ove kompanije za EOS kamere sa refleksom jednog sočiva ,ova novina formira srž Canon-ovog novog EOS sistema. Lansiranje EOS sistema označava punopravan ulazak Canon-a u industriju produkcije visoke rezolucije. Novi profesionalni digitalni sistem kinematografije obuhvata sočiva, digitalne video kamkordere i digitalne kamere

Nova linija CanonEF sočiva uključuje četiri izuzetna zumirajuća sočiva sa rasponom od 14,5mm do 300mm-po dva modela za EF i PL postolja sočiva-kao i tri modela sočiva sa jednom žarišnom daljinom za EF postolja. Svih sedam novih sočiva omogućavaju izvanredan 4K optički performans i kompatibilni su sa Super 35mm ekvivalentnim formatom slike. Ova tri EF sočiva sa jednom žarišnom daljinom mogu se koristiti na kamerama opremljenim full-frame senzorima (senzori punog kadra) od 35mm.

Ovih sedam novih sočiva predstavljaju početnu postavku nove Canon serije EF sočiva sjajne linije, koja će nastaviti da se razvija u budućnosti uvodjenjem novih prvoklasnih zumirajućih i sočiva sa fiksnom žarišnom daljinom.

Širokougaona i Telefoto Cinema/Filmzumirajuća sočivaza EF i PL postolja

  • CN-E14,5–60mm T2,6 L S / CN-E14,5–60mm T2,6 L SP
  • CN-E30–300mm T2,95–3,7 L S / CN-E30–300mm T2,95–3,7 L SP

Četiri nova Canon zumirajuća cinema/biskop sočiva obuhvataju CN-E14,5–60mm T2,6 L S (za EF postolja) i CN-E14,5–60mm T2,6 L SP (za PL postolja) širokougaona zumirajuća sočiva, kao i CN-E30–300mm T2,95–3,7 L S (za EF postolja) iCN-E30–300mm T2,95–3,7 L SP (za PL postolja) telefoto zumirajuća sočiva. Svako sočivo podržava 4K (4096 x 2160 piksela) rezoluciju, što je četiri puta više od Full HD (1920 x 1080 piksela) rezolucije.Takođe,svako sočivo je kompatibilno sa industrijskim standardom Super 35 mm-ekvivalentnim kamerama,kao i sa APS-C kamerama.1

Primena stakla sa jedinstvenom disperzijom, koje efikasno eliminiše hromatsku aberaciju, kao i primenom sfernih sočiva velikog dijametra, zumirajuća sočiva postižu veliku rezoluciju prikaza od centra kadra do spoljnih ivica. Svako sočivo je opremljeno novom dijafragmom sa otvorom od 11 lopatica radi atraktivnih mogućnosti zamagljivanja, što ih čini idealnim za primenu u kinematografiji.
Žarišna daljina raspona od 14,5-300mm, pokrivena novim zumirajućim sočivima, predstavlja najčešće korišćene žarišne daljine u filmskoj produkciji, što je raspon koji zahteva kombinaciju tri ili više zasebnih zumirajućih sočiva.

Medjutim, Canon širokougaona i telefoto cinema/film zumirajuća sočiva nude širi ugao i moćno zumiranje i pružaju potpuno pokrivanje ovog raspona sa samo dva sočiva. Ova nova širokougaona zumirajuća sočiva ponudiće u industriji najširi ugao gledanja medju 35mm digitalnim sočivima sa širokougaonom-krajnjom fokalnom dužinom od 14,5 mm.2.

Sva obeležja zuma,fokusa i dužice ugravirana su na površinu pod uglom za bolju čitljivost iza kamere. Sa uglom rotacije fokusa od približno 300 stepeni i rotacionim uglom zuma od približno 160 stepeni, ova sočiva olakšavaju precizan performans fokusiranja, dok istovremeno omogućavaju glatke i suptilne operacije zumiranja.

Nova linija izuzetnihzumirajućih sočiva može se koristiti kod ručnih i elektronskih dodataka u filmskoj industriji, kao i na matte boxes/mat kutijama. Ova sočiva eliminišu potrebu podešavanja dodatnih zupčanika prilikom prelaska na druga sočiva koja pripadaju ovoj seriji.

Sočiva sa jednom žarišnom daljinom za EF postolja

CN-E24mm T1,5 L F / CN-E50mm T1,3 L F / CN-E85mm T1,3 L F

Poput, takođe aktuelnih, širokougaonih i telefoto zumirajućih sočiva, nova Canon CN-E24mm T1,5 L F, CN-E50mm T1,3 L F i CN-E85mm T1,3 L F cinema/film sočivaomogućavaju 4K optički performans. Ova tri sočiva, dizajnirana za ubotrebu sa EF postoljima, kompatibilna su,ne samo sa industrijskim standardom Super 35mm ekvivalentnim kamerama već i sa 35mm full-frame, APS-H i APS-C veličinama senzora. Ovaj trio sadrži staklo anomalne disperzije i sferna sočiva velikog dijametra sa visokom rezolucijom prikaza kroz okvir, kao i novu dijafragmu sa otvorom od 11 lopatica, za nežno i atraktivno zamagljivanje.

Sa obeležjima fokusa i dužice jasno vidljivim sa zadnje strane kamere, tri nova Canon sočiva sa fiksnom žarišnom daljinom podržavaju potrebne filmske operacije i nude ugao rotacije fokusa od približno 300 stepeni, što olakšava precizano fokusiranje.

CN-E24mm T1,5 L F, CN-E50mm T1,3 L F i CN-E85mm T1,3 L F podržavaju standardne manuelne i elektronske dodatke, kao i matte box/mat kutiju, a- imajući istovetan dijametar prednjih sočiva i istovetne pozicije zupčanika, nije ih potrebno prilagođavati prilkom zamene sočiva.

Leave a Reply