Foto

Canon fotoaparat EOS-1D Mark IV

Predstavljanje Canon fotoaparata EOS-1D Mark IV – brzina, snaga i visoka rezolucija za profesionalne fotografe

Kompanija Canon je juče najavila lansiranje novog digitalnog SLR fotoaparata izuzetne brzine – EOS-1D Mark IV, koji je napravljen tako da fotografima omogući fotografisanje trenutka u deliću sekunde u visokoj rezoluciji, u izuzetno izazovnim uslovima. Idealan za fotografisanje akcije, sportova, događaja za medije i životinjskog sveta u divljini – Canon EOS-1D Mark IV isporučuje brzinu, snagu i fotografije u visokoj rezoluciji što ga čini savršenim fotoaparatom za fotografe kojima je potrebna pouzdanost u situacijama koje imaju brzi tempo i visok pritisak.

„Tokom razvoja fotoaparata EOS-1D Mark IV, pažljivo smo proučili povratne informacije dobijene od naših fotografa i napravili smo fotoaparat koji zadovoljava njihove specifične potrebe“, izjavio je gospodin Šinbori, senior generalni direktor centra za razvoj fotoaparata u Canon korporaciji. „Canon EOS-1D Mark IV sa potpuno novim visokokvalitetnim CMOS senzorom i dualnim ‚DIGIC 4‛ procesorima omogućava fotografima da budu prvi u dostavljanju visokokvalitetnih fotografija na sve konkuretnijem tržištu.“

Izuzetna osetljivost, „cross-type“ fokusiranje – uhvatite svaki detalj pri brzini

Fotoaparat EOS-1D Mark IV ima potpuno novi sistem auto fokusa (AF) od 45 tačaka sa 39 „cross-type” tačaka osetljivosti f/2.8 raspoređenih u kadru, što obezbeđuje konzistentan AF za statičke i dinamičke objekte, bez obzira koja se AF tačka koristi. Korisnik može izabrati svih 45 AF tačaka koje su sada mnogo osetljivije, a one bliže ivici sada imaju iste performanse kao i one u centru.

Čitavim AF sistemom upravlja poseban mikroprocesor, što omogućava brzo i precizno fokusiranje – čak i pri kontinualnom fotografisanju od 10 kadrova u sekundi (fps). Canon-ov novorazvijeni auto fokus sistem AI Servo II AF nudi veću preciznost prilikom praćenja objekata u pokretu, koristeći snagu posebnog mikroporcesora za poboljšanje ukupne preciznosti praćenja i povećanje pouzdanosti fokusa u uslovima izuzetno slabog ili jakog osvetljenja.

Za povećanu fleksibilnost, tu su ručna i automatska kontrola auto fokusa – uz novu Canon karakteristiku Spot AF koja nudi preciznije fokusiranje veoma malih oblasti. Merni sistem sa 63 zone omogućava upotrebu višestrukih režima merenja, sa posebnim senzorom povezanim za 45 tačaka, što daje mogućnosti merenja u vezi sa AF tačkama ili višestrukim tačkama.

Model EOS-1D Mark IV ima kontrolu orijentacije senzora odnosno AF tačaka, koja omogućava fotografima da posebno sačuvaju podešavanjaa AF tačaka za različite položaje fotoaparata. Ova mogućnost je dostupna i za horizontalne i vertikalne položaje ( i uspravno i obrnuto držanje), i pruža fleksibilnost pri brzom menjanju orijentacije fotoaparata kada se fotografiše sa AF podešavanjima radi prilagođavanja subjektu. Registracija AF tačke omogućava da se samo pritiskom na dugme pređe na korišćenje alternativne AF tačke.

Snaga i performanse dualnih „DIGIC 4“ procesora i CMOS senzora

Kombinacija posebno napravljenog APS-H CMOS senzora visoke rezolucije od 16,1 megapiksela i dualnih „DIGIC 4“ procesora, obezbeđuje da se veliko brzinom isporuče detaljne i jasne fotografije. Protok podataka kroz osam kanala podržava navedene karakteristike, brzinu, kontinualno fotografisanje kao i održavanje boja slike kroz 14-bitnu konverziju iz analognog u digitalno (A/D).

Novi APS-H senzor kombinuje veliki broj piksela sa efikasnim poljem pregleda koje iznosi 1,3x žižnu daljinu objektiva, što je izuzetno korisno za foto-reportere koji prate sport, vesti ili divlje životinje, rade u pokretu i imaju potrebu da se približe subjektima i održe brz rad blende bez dodavanja dužih objektiva – koji su po pravilu teži.

EOS-1D Mark IV ima sposobnost fotografisanja 10 kadrova u sekundi bez smanjenja rezolucije što čini najbrže kontinualno fotografisanje sa auto fokusom dostupno kod Canon DSLR fotoaparata. Povećan kapacitet obrade dualnih „DIGIC 4“ procesora upravlja povećanom količinom podataka usled povećanja rezolucije od 60%, a uz to EOS-1D Mark IV može kontinualno da napravi 121 veliku fotografiju u JPEG formatu ili 28 RAW fotografija koristeći UDMA 6 karticu.

Fotoparat EOS-1D Mark IV ima ažurirane „stilove slika“ i po prvi put integrisan ALO (automatska optimizacija osvetljenja) u profesionalnom EOS telu, koji automatski popravljaju kontrast i osvetljenost slika tokom fotografisanja. Ovo ubrzava rad, otklanja potrebu za retuširanjem fotografija i omogućava da se fotografije koriste odmah nakon snimanja, a fotografima ostavlja da se koncentrišu samo na hvatanje tog jedinstvenog kadra.

Potpuna kompatibilnost sa najnovijom UDMA 6 standardnom fleš memorijskom karticom omogućava da se podaci vrlo brzo snime na CF memorijsku karticu fotoaparata EOS-1D Mark IV. Uz to, flekibilnosti doprinosi mogućnosti snimanja na sigurnu digitalnu SDHC memorijsku karticu koja fotografima omogućava duže fotografisanje.

Napredne performanse u uslovima slabe osvetljenosti

Standardna ISO osetljivost EOS-1D Mark IV fotoaparata je od 100 do 12.800, dok se prošireni spektar ISO osetljivosti proteže od 50 do čak 102.400, što je najveća ISO vrednost do sada u Canon SLR fotoaparatima. Ektremno dobre performanse u uslovima lošeg osvetljenja čine ovaj model idealnim za noćne fotografije ili fotografisanje večernjih događaja gde bi slabo osvetljenje inače činilo fotografisanje nemogućim.

Inteligentne tehnike smanjenja šuma minimiziraju zamućenja boja i osvetljenosti, održavaju balans boja ali nikada ne oduzimaju kontrolu nad ukupnim kvalitetom slike iz ruku fotografa. Arhitektura novog APS-H CMOS senzora od 16,1 megapiksela sa mikroobjektivima, manjim obodom i osetljivijim fotodiodama osigurava da se svaka svetlost iskoristi što efikasnije i tako maksimizuju ISO performanse u uslovima slabe osvetljenosti.

Napravljen za ekstremnu upotrbu – robustan, vodootporan i prenosiv

Fotoaparat EOS-1D Mark IV je male težine za svoju kategoriju i ima telo od legure magnezijuma, koje ga štiti od udaraca i potresa. Urađen je suptilan ergonomski redizajn, tasteri su promenjenog oblika i sada imaju jasniji zvuk pri pritiskanju, što fotografima olakšava upotrebu u ekstremnim vremenskim uslovima kada je neophodno nositi rukavice.

EOS-1D Mark IV štiti 76 gumenih zaptivača postavljenih oko kontrola i okvira poklopaca pa je ovaj model otporan na prašinu i vodu i kada se koristi sa nekim od EF objektiva i Speedlite EX blicevima koji su takođe otporni na vremenske uslove.

„Clear View II“ LCD ekran sa 920.000 tačaka i VGA rezolucijom čini pregled fotografija i video zapisa jednostavnijim u najzahtevnijim uslovima. Ispunjenjem razmaka između LCD ploče i zaštitnog ekrana, foto-elastičnim materijalom Canon je smanjio refleksiju svetlosti čime je postignut i jasniji prikaz slika. Prethodni akrilni pokrivač zamenjen je ojačanim staklom koje pruža jaku zaštitu ekrana, otpornu na ogrebotine. Ovaj model ima i integrisani EOS sistem čišćenja koji automatski eliminiše prašinu sa senzora.

Filmski HD video

Canon EOS-1D Mark IV ima funkciju „EOS Movie“, koja omogućava snimanje video zapisa u visokoj definiciji od 1080 piksela brzinom od 30, 25 i 24 kadrova u sekundi i u rezoluciji od 720p brzinom od 60 i 50fps. Uz potpunu kompatibilnost sa PAL, NTSC i prirodnim 1080/24p filmskim brzinama kadrova, EOS-1D Mark IV nudi potpuno ručno podešavanje ekspozicije što snimateljima i fotografima omogućava kontrolu nad dubinom polja.

Ovaj model ima i posebno dugme koje je moguće programirati za brzo pokretanje snimanja, tako da fotografi jednim pritiskom na dugme mogu preći na snimanje HD video zapisa. Tu je i mini HDMI izlaz koji omogućava pregled video zapisa i slika direktno na kompatibilnim HD televizorima.

Napredno prilagođavanje

Canon-ov EOS-1D Mark IV ima izuzetne mogućnosti prilagođavanja, što fotografima omogućava da potpuno kontrolišu podešavanja fotoaparata. Mikro podešavanja automatske ekspozicije (AE) i ekspozicije blica (FE) dozvoljavaju fotografu da fino podesi ekspoziciju za bilo koju namenu, tako da mogu savršeno da usklade dva odvojena fotoaparata za konzistente rezultate ili da jednostavno prilagode podešavanja specifičnim zahtevima ili stilu. Takođe je moguće sačuvati preferirane korisničke profile na memorijskoj kartici i zatim ih preneti na druge EOS-1D Mark IV fotoparate tako da fotografi mogu neprimetno promeniti fotoaparat ako je to potrebno.

Druge mogućnosti prilagođavanja obuhvataju dodavanje informacija o autorskim pravima direktno u fotoaparat. Ovo omogućava fotografima da unesu svoje detalje u svaki snimak i to kao standard, što eliminiše potrebu da se naknadno proverava unos podataka i skraćuje vreme potrebno fotografima vesti za dostavljanje fotografija u redakciju. Integrisani mikrofon omogućava snimanje audio beleški koje je moguće pridružiti svakoj fotografiji, što će koristiti fotografima da prate sadržaj koji su snimili.

Canon EOS-1D Mark IV – ključne karakteristike:

 • Novi APS-H CMOS senzor rezolucije 16,1 megapiksela
 • Kontinualno fotografisanje od 10 kadrova u sekundi (fps)
 • Do 121 velika JPEG slika u jednom naletu
 • Novi širokougaoni AF od 45 tačaka sa 39 „cross-type“ senzora osetljivosti f/2.8
 • Dualni ‚DIGIC 4‛ procesori izuzetne brzine za superioran kvalitet slike
 • Visoka ISO osetljivost 12.800, može da se poveća do 102.400
 • Snimanje video zapisa u punoj HD rezoluciji, 30, 25 i 24 kadrova u sekundi
 • „Clear View II“ LCD ekran od 3 inča sa „Live View“ režimom
 • Izdržljivo telo fotoaparata otporno na prašinu i vodu sa 76 gumenih zaptivača
 • Kompatibilan sa svim Canon EF objektivima, i Speedlite EX blicevima
 • Dostupan je i novi EOS-1D Mark IV bežični transmiter WFT-E2 II (kompatibilan i sa postojećim bežičnim prenosnikom fajlova WFT-E2)

Dodatna oprema

Kompatibilnost EOS sistema – EOS-1D Mark IV je kompatibilan sa svom postojećom dodatnom opremom modela EOS-1D Mark III, EF objektivima (osim EF-S objektiva) i EX serijom Speedlite bliceva. Nezavisno fotografisanje i prenos fotografije mogući su korišćenjem opcionog bezičnog transitera fajlova WFT-E2 II. Nova dodatna oprema za model EOS-1D Mark IV će takođe biti kompatibilna sa fotoaparatom EOS-1D Mark, uz ažuriranje softvera.

Leave a Reply