Foto

Canon EOS 500D: 15.1 MP i pun HD video za zaljubljenike u fotografiju

Kompanija Canon predstavlja novi fotoaparat „EOS 500D“ koji fotografima donosi rezoluciju od 15,1 megapiksela i izuzetnu kombinaciju karakteristika. Nakon lansiranja prvog EOS modela koji snima filmove, oznake „5D Mark II“, u septembru 2008, kompanija Canon sada korisnicima omogućava snimanje video zapisa u punoj HD rezoluciji i to u kompaktnim DSLR modelom male težine.

Novi EOS 500D ima APS-C CMOS senzor od 15,1 megapiksela, idealan za veliku i detaljnu štampu, koji daje neverovatne mogućnosti isecanja delova fotografije. Za fotografisanje u veoma mračnim uslovima EOS 500D nudi visoku ISO osetljivost opsega do 3200, sa mogućnošću proširivanja do 12800, što fotografima omogućava da rade i u najmračnijim uslovima. Smanjenje šuma u radu postignuto je Canon DIGIC 4 procesorom.

Model EOS 500D nagoveštava entuzijastima fotografije nov pristup za novu dimenziju sagledavanja sveta. On uparuje izuzetne performanse fotografisanja sa punim HD 1080P snimanjem video zapisa. Za duže video snimke, korisnici mogu da izaberu nižu rezoluciju snimanja od 720P ili VGA rezoluciju. Ugrađena HDMI konekcija dozvoljava jednostavan, trenutan pregled fotografija i video zapisa na bilo kom kompatibilnom HDTV uređaju.

Otkriven svaki detalj

Iscrpan prikaz i pregled snimaka obezbeđen je „Clear View“ LCD ekranom dijagonale od 3 inča. Isti ekran koji je korišćen i u priznatom modelu 5D Mark II ima rezoluciju od 920.000 tačaka što omogućava pregledanje slika sa izuzetno visokim nivoom detalja, precizne provere fokusa i jasan prikaz sistema EOS menija. Režim „Live View“ pomaže pri fotografisanju iz nezgodnih uglova, i obuhvata i opcije zasnovane na kontrastu, kao i opcije AF prepoznavanja lica. Idealne za novajlije u digitalnoj SLR fotografiji, one omogućavaju automatski fokus kao kod kompaktnih fotoaparata i prikaz fotografija u realnom vremenu na LCD ekranu.

Brza obrada, brzo fokusiranje

Canon procesor DIGIC 4 omogućava uzastopno snimanje brzinom do 3,4 kadra u sekundi a brzina rafalnog fotografisanja se može razviti i do 170 JPEG1. Canon širokougaoni AF sistem ima 9 individualnih senzora, uključujući i centralnu krstastu tačku sa senzorom izuzetne preciznosti za objektive svetlosne jačine f/2.8 ili bržim. Korišćenje ovog sistema omogućava snimanje sekvenci u kojima se akcija odvija u deliću sekunde.

DIGIC 4 i CMOS senzor rade zajedno kako bi obezbedili izuzetno smanjenje zamućenja i 14-bitnu obradu fotografija za suptilnu gradaciju tonova i boje koje izgledaju prirodno. Dodatno, DIGIC 4 omogućava izuzetno brzo vreme pokretanja i skoro trenutan pregled fotografija nakon snimanja, što fotografi inače zahtevaju.

Karakterističan EOS kvalitet

Uprkos kompaktnom telu male težine, fotoaparat EOS 500D uključuje sve zanačajne karakteristike EOS sistema. Svaki detalj modela EOS 500D – od velikog, svetlog pretraživača do poznatog intuitivnog sistema EOS menija – projektovan je da obezbedi izuzetno iskustvo fotografisanja.

Kvalitet fotografija je zaštićen EOS sistemom integrisanog čišćenja koji smanjuje, odbija i uklanja neželjenu prašinu sa senzora. Uporne čestice se lako mogu ukloniti u post-produkciji ili korišćenjem alata „Dust Delete Data“ koji se može dodati fotografijama u fotoaparatu ili upotrebom Canon softvera „Digital Photo Professional“ koji se isporučuje u paketu sa uređajem.

Softver „Digital Photo Professional“ nudi sveobuhvatni paket za RAW obradu i funkcije kao što su brzi alat za proveru, alat za isecanje i „stemp“ alat plus mogućnost da se menja osvetljenje, balans bele boje i „stil“ slika u RAW formatu fotografija. U softverski paket su uključeni i „EOS Utility“ i editor „Picture Style“.

Kompatibilnost sa čitavim nizom Canon EF i EF-S objektiva i EX-serijom bliceva „Speedlites“ – uključujući izuzetno kompaktan, moćni novi K265 sa „bounce and zoom“ glavom, plus brzo punjenje iz samo 2 AA baterije – omogućava stvaranje personalizovanog i jedinstvenog sistema za fotografisanje za svakog korisnika.

„EOS 500D pomera granice toga što fotografi mogu da zahtevaju od svojih fotoaparata, kombinujući izuzetne fotografije i pun HD video,“ rekao je Rajner Fueres (Rainer Fuehres), čelnik evropskog ogranka Canon Consumer Imaging. „Entuzijasti fotografije sada mogu da zabeleže svoje najznačajnije trenutke na način koji odgovara njihovoj kreativnosti.“

Svaki Canon fotograf može da se registruje za CANON iMAGE GATEWAY servis, koji dozvoljava pristup najnovijim EOS informacijima, korisnim novostima, ekskluzivnom EOS sadržaju i alatima koji omogućavaju korisnicima da kreiraju sopstvene digitalne video zapise i da skladište fotografije „onlajn“.

Karakteristike

* APS-C CMOS sensor rezolucije od 15,1 egapiksela
* Snimanje filmova u punoj HD rezoluciji sa HDMI konekcijom za gledanje i reprodukciju na HDTV uređajima
* ISO osetljivost 100-3200 (moguće proširenje opsega do 12800)
* Uzastopno snimanje brzinom do 3,4 kadra u sekundi
* Maksimum 170 velikih JPEG slika u jednom rafalnom snimanju
* ClearView LCD ekran dijagonale 3 inča sa režimom „Live View“
* Širokougaoni AF sistem sa 9 individualnih senzora i centralnom krstastom tačkom
* DIGIC 4 procesor izuzetno brzih performansi i superioran kvalitet slika
* EOS integrisan sistem čišćenja
* Potpuna kompatibilnost sa Canon EF i EF-S objektivima i EX-serijom bliceva „Speedlites“, uključujući nove K265, L224 i L225

Leave a Reply