Foto

Canon EOS 60D

Kompanija Canon predstavila je najnoviji dodatak svojoj svetski poznatoj seriji EOS digitalnih SLR fotoaparata – novi EOS 60D. Zamenjujući EOS 50D, novi model je dizajniran za fotografe koji žele da svoje veštine podignu na viši nivo, nudeći im visoke performanse, niz kreativnih mogućnosti, rotirajući LCD ekran i unapređenu ergonomiju – izazivajući ih da snime izvanredne fotografije i HD video zapise.

Velike brzine, visoka rezolucija

Sa APS-C senzorom od 18 megapiksela, EOS 60D nudi visok nivo detalja i uvećanje od 1.6x od žižne daljine objektiva za snimanje fotografija veličine postera. Canonov DIGIC 4 moćna tehnologija brzo procesuira informacije o slici, pružajući odlične reprodukcije boja, kao i velike brzine snimanja od 5.3 frejma u sekundi.

ISO raspon od 100-6400 je proširiv do 12800, pružajući jasne slike sa minimumom buke u uslovima slabog osvetljenja. AF sistem takođe nudi brzo i precizno fokusiranje.

EOS 60D ima Canon iFCL sistem merenja, koji je predstavljen sa poznatim modelom EOS 7Di, sa 63-zone Dual-Layer senzorom. Informacije o lokaciji predmeta fotografije okupljaju se Auto Fokus sistemu, kombinuju se sa očitavanjima boje i osvetljenja za tačne ekspozicije, bez obzira na situaciju. Integrisani Speedlite predajnik obezbeđuje kontrolu nad više EX bliceva za kreativnije osvetljenje.

Snimaj iz svih uglova

Novi rotirajući LCD monitor od 7.7cm (3.0″) karakteriše odnos 3:2 i 1.040k tačaka rezolucije, pruža dodatnu fleksibilnost i dozvoljava fotografima da vide svoje slike u neverovatnim detaljima. Ovaj ekran pomaže i pri snimanju iz teških uglova. Površina ekrana poseduje anti-reflektivni, vodootporni premaz za zaštitu i omogućava jednostavan pregled i pri jakom svetlu ali i iz raznih uglova.

Osnaživanje kreativnosti

Nova Basic + funkcija olakšava fotografima da dodaju svoj kreativni momenat fotografiji a da ne brinu o promeni podešavanja. Oni sada mogu da dodaju ambijent, snimajući u zavisnosti od osvetljenja i tipa scene u različitim režimima – Portrait, Landscape, Close-Up, Sport, Night Snapshot ili Creative Auto. Različiti efekti se mogu postići snimanjem sa poboljšanjima Basic + i to: Dnevno svetlo, Oblačno ili Zalaska sunca ili postavljanjem Picture Stiles na Vivid, Soft, Warm ili Monochrome.

EOS 60D poseduje mnoštvo novih funkcija koje pomažu snimanje boljih slike. Moćni DIGIC 4 procesor podržava obradu RAW slika, omogućavajući fotografima da izmene podešavanja kao što su osvetljenje, kontrast, balans belog ili isprave izobličenja ili hromatske aberacije. Izmenjene fotografije se mogu ponovo sačuvati kao JPEG, spreman za štampanje ili prenos u računar ili na internet.

Za fotografe koji žele da dodaju post-produkcijske efekte na svoje slike, bez potrebe za skupim softverom, EOS 60D poseduje niz novih kreativnih filtera koji se mogu primeniti. Filteri, uključujući Grainy B/W, Soft Focus ili efekte Toy Camera i Miniature pružaju fotografije sa drugačijim osećajem.

EOS Film: Full HD video sa potpunom kontrolom

EOS 60D snima HD video zapis 1920×1080 pri različitim brzinama snimanja uključujući 30, 25 i 24fps, kao i 720p video u 60 i 50fps. Takođe je dostupan i režim Movie Crop koji omogućava snimanje sa centralnom oblasti senzora od 640×480 piksela za stvaranje efikasnog uvećanja od oko sedam puta žižne daljine objektiva.

Puna ručna kontrola u Movie režimu omogućava fotografima da koriste svoju ekspoziciju i podešavanja fokusa i iskoriste prednosti efekata koji se mogu postići sa širokim rasponom Canon EF objektiva. Eksterni izlaz za mikrofon i sposobnost da se prilagodi nivo zvuka omogućava veoma kvalitetne audio zapise.

Za one koji žele da dele fotografije sa prijateljima i porodicom, tu je integrisani HDMI port koji je kompatibilan sa Consumer Electronics Control (HDMI-CEC), i omogućava gledanje video zapisa i fotografija na bilo kom kompatibilnom HD TV.

Dizajniran za fleksibilnost

EOS 60D ima potpuno redizajnirano telo, kombinujući poboljšani ergonomski, savijen oblik sa novim rasporedom tastera kako bi fotografima omogućio brz pristup promeni podešavanja. Često korišćeni tasteri za kontrolu kamere su grupisane radi lakšeg pristupa, dok su Quick Control Dial, Multi-controller i SET taster spojeni u jedan Multi Control Dial, što omogućava fotografima da se kreću kroz meni i unose podešavanja brzo, koristeći samo palac. Poseduje zaključavanje tastera kako bi se sprečilo nenamerno menjanje podešavanja tokom snimanja.

Taster Quick Control omogućava fotografima da odmah dođu do najčešće korišćenih podešavanja pri snimanju i reprodukciji. Postoji i mogućnost prilagođavanja funkcija određenim tasterima što korisnicima omogućava da prilagode kameru sopstvenim potrebama.

EOS 60D podržava veliki kapacitet SDXC memorijske kartice, pružajući do 2TB slobodnog prostora, dozvoljavajući fotografima da snimaju HD video zapise u punoj rezoluciji i fotografije bez menjanja kartica. Za bolje upravljanje galerijom fotografija, EOS 60D fotografima nudi mogućnost da svoje fotografije ocene od 1 do 5 kako bi ih kasnije lakše pronašli i pogledali na ekranu.

EOS 60D funkcije:

 • APS-C CMOS senzor od 18 MP
 • Unapređene kreativne funkcije u okviru Basic +
 • LCD rotirajući ekran od 7.7cm (3.0”)
 • Snimanje Full HD video zapisa sa ručnim kontrolama
 • DIGIC 4 procesor
 • ISO 100-6400, H:12800
 • Snimanje od 5.3fps
 • AF sistem 9-point cross
 • iFCL sistem merenja sa 63-zone Dual-layer senzorom
 • Integrisan Speedlite predajnik
 • RAW obrada u kameri

Leave a Reply