Foto

Canon EOS 7D – predstavljen novi digitalni SLR fotoaparat kompanije Canon

Kompanija Canon je predstavila novi digitalni SLR fotoaparat EOS 7D – kompletno nov dizajn koji treba da zadovolji specifične potrebe fotografa

Pored novog Canon APS-C CMOS senzora rezolucije 18 megapiksela, EOS 7D fotoaparat ima i dualni procesor „DIGIC 4“ koji nudi brze, visokokvalitetne performanse u svim uslovima osvetljenja, spektar ISO osetljivosti (100 – 6.400), maksimalno do 12.800 i kontinualno fotografisanje od 8 kadrova u sekundi, i to bez dodatnog pribora. Impresivna tehnologija i odličan kvalitet izrade prilagođeni su korisniku i imaju za cilj da stvore potpuno novo fotografsko iskustvo.

Tokom opsežnog razvoja Canon se vratio tabli za crtanje i slušanju fotografa širom sveta kako bi napravio EOS 7D tako da ispunjava njihove specifične potrebe. Komentarišući proces stvaranja EOS 7D fotoaparata, gospodin Uchidoi, rukovodilac grupe za fotografske proizvode u Canon korporaciji u Japanu, rekao je: „Konsultovali smo preko 5000 fotografa širom sveta i pitali ih šta najviše žele da vide kod fotoaparata. U skladu sa njihovim odgovorima a koristeći najnapredniju tehnologiju razvili smo fotoaparat koja zaista pruža raznovrstan alat za eksperimentisanje sa slikama.“

Precizne slike – Auto fokus visokih performansi i merni sistemi

Model EOS 7D ima „cross-type“ AF senzor sa 19 tačaka koji omogućava precizno fotografisanje i optimalna podešavanja kompozije. Ovaj poboljšani AF sistem nudi čitav spektar ručnih i automatskih podešavanja uključujući „Zone“ i „Spot“ auto fokus za brzo i precizno praćenje i fotografisanje subjekata. Brze reakcije na promene u sceni moguće su zahvaljujući AF podešavanjima koja je moguće prilagoditi sopstvenim potrebama. Različite AF tačke mogu biti podešene za vertikalnu ili hortizalnu orijentaciju tako da fotografi mogu automatski da pređu sa fotografisanja pejzaža na fotografisanje portreta i obrnuto, bez potrebe za pritiskanjem komandi.

Fotoaparat EOS 7D ima i novi merni sistem „Focus Colour Luminance“ (iFCL) koji inteligentno meri fokus, boju i osvetljenost kroz 63 zone. Komplementaran sa 19 tačaka auto fokusa, dvoslojni senzor je u stanju da sakupi podatke iz svake posebne zone i time postigne preciznije, konzistentne ekspozicije.

„Uhvatite“ slike tačno onako kako ih vidite

Canon fotoaparat EOS 7D ima inteligentno tražilo koje nudi fotografima stoprocentnu pokrivenost kadra. Sa 1.0x uvećanjem1 – prvim kod EOS modela – fotografi vide veliku jasnu fotografiju koja im omogućava da u potpunosti „utonu“ u kadar. Osvetljeni LCD ekran u tražilu dozvoljava fotografima da biraju između različitih mogućnosti preklapanja – AF tački, mernih krugova i mrežne kompozicije – niza alata koji pomaže pri kadriranju fotografije.

EOS 7D fotoaparat je takođe prvi EOS model koji ima elektronske nivoe dualnih osa – u tražilu i na LCD ekranu – koji prikazuju i oštre i tupe uglove. Ova mogućnost je posebno korisna pri fotografisaju pejzaža jer obezbeđuje poravnjanje horizonta Ili kada se koristi sa „Tilt“ i „Shift“ objektivima za poravnjanje fotoaparata.

Ovaj model ima novi „Clear View II“ LCD ekran čvrste strukture koji je napravljen da sprečava odbljesak i to tako što je uklonjen vazduh između zaštitnog sloja LCD-a i tečnog kristala. Novi ekran ima ugao gledanja od 160 stepeni i efikasan je čak i na jakom svetlu. Kao i kod modela EOS 5D Mark II, senzor za ambijetalno osvetljenje smešten je pored ekrana i automatski podešava osvetljenost ekrana u odnosu na okruženje.

Kreativno eksperimentisanje svetlošću

Po prvi put u EOS seriji, Canon EOS 7D je opremljen „Speedlite“ prenosnikom, koji omogućava fotografima da kontrolišu eksterne sisteme blica i to bez ikakve dodatne opreme – idealno za one koji žele da eksperimentišu kreativnim postavkama osvetljenja. EOS 7D fotoaparat ima i izuzetno napredan ugrađeni blic koji podrazumeva i ručnu kontrolu i široko osvetljenje blicem koje pokriva žižne dužine do 15 mm širine.

Prilagodite svoj individualni doživljaj fotoaparata

Model EOS 7D je zamišljen i napravljen prema potrebama fotografa, estetski i ergonomski je oblikovan tako da fotografima ponudi najbolju interakciju. Magnezijum daje fotoaparatu otpornost na uticaje iz okruženja, a čvrsto telo male težine ga brani od vlage i prašine – kao kod legendarnog modela EOS–1N. Svaki fotograf može da ima jedinstveno iskustvo – može na praktičan način prilagoditi operacije fotoaparata tako što će određenim komandama dodeliti često korišćene funkcije. Ovo fotografima štedi vreme pri fotografisanju kritičnih trenutaka, jer može brzo promeniti podešavanja.

Poboljšane operacije čine lakšim i prebacivanje na režim snimanja video zapisa, pa je snimanje u punoj HD rezoluciji jednostavnije nego ikada. Korisnici mogu da podese ekspoziciju i broj frejmova u sekundi, na primer na 24 fps koji pruža filmski osećaj.

EOS 7D fotoaparat kompatibilan je sa brojnom dodatnom opremom pa se može lako integrisati u radni proces fotografa. Bežični prenosnik fajlova (WFT-E5) omogućava opsežnu kontrolu nad fotoaparatom preko veb pretraživača – što fotografima omogućava da kontrolišu fotoaparat korišćenjem mrežnog mobilnog uređaja. EOS 7D je kompatibilan sa svim EF i EF-S objektivima kao i Canon „EX Speedlites“ blicevima. Canon EOS 7D može da se koristi bateriju BG-E7, i sistem sa daljinsko upravljanje i prekidače kao što je daljinski upravljač „Controller RC-1/RC-5“.

Leave a Reply