Foto

Canon osvojio četiri TIPA priznanja

Canon je danas objavio da je na dodeli nagrada jednog od vodećih novinskih i snimateljskih udruženja na svetu – TIPA (Technical Image Press Association), osvojio četiri priznanja.

Nagrade TIPA Awards izdvajaju najinovativnije fotografske proizvode predstavljene u proteklih 12 meseci.

eos 70d

 

U 2014. Canon je još jednom pohvaljen za tehničke inovacije u svom kompletnom portfoliu i dodeljena su mu sledeća priznanja:

  • Najbolji napredni DSLR (Best DSLR Advanced): Canon EOS 70D
  • Najbolji napredni kompaktni fotoaparat (Best Expert Compact Camera):
    Canon PowerShot G1 X Mark II
  • Najbolji profesionalni DSLR objektiv (Best Professional DSLR Lens):
    Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
  • Najbolja inovacija u slici (Best Imaging Innovation): Canon Dual Pixel CMOS AF

Žiri organizacije TIPA čine urednici 29 vodećih časopisa o fotografiji na svetu, a članovi dolaze iz 16 zemalja sa pet kontinenata. Žiri se sastaje jednom godišnje da bi doneo odluku o najnovijim proizvodima vezanim za fotografiju. Da bi odabrao i istakao samo najbolje proizvode i tehnologije, žiri razmatra niz faktora: od inovativnosti do dizajna i uopšte kvaliteta proizvoda.

“Velika nam je čast da od organizacije TIPA još jednom primimo ova priznanja, koja jasno ističu Canonovu usmerenost ka izuzetnom kvalitetu i inovativnosti kod svih proizvodnih linija”, izjavio je Steven Marshall, Marketing Director Consumer Imaging u kompaniji Canon Europe. „Težimo da pomerimo granice mogućeg u slici i stalno sami sebi postavljamo nove izazove da bismo našoj zajednici fotografa – od amatera do profesionalaca – ponudili najbolje proizvode za njihove potrebe. Priznanja koja nam je danas dodelila TIPA ponovo pokazuju koliko smo u tome uspešni.“

Žiri organizacije TIPA opisao je Canonove nagrađene proizvode ovako:

Najbolji napredni DSLR: Canon EOS 70D

Canon EOS 70D opremljen je APS-C CMOS senzorom rezolucije 20,2 megapiksela i procesorom DIGIC 5+. Može da snima do sedam slika u sekundi i ima ISO raspon 100-12.800, sa proširenim rasponom koji ide sve do 25.600. Automatsko fokusiranje poboljšano je unakrsnim AF sistemom sa 19 tačaka. Kod EOS 70D aparata revolucionarna je inovacija Dual Pixel CMOS AF koja omogućava snimanje video zapisa u Live View modu sa izuzetno preciznim automatskim fokusom, kao i izuzetno brzo automatsko fokusiranje prilikom fotografisanja. Višeugaoni ekran osetljiv na dodir, dijagonale tri inča Clear View II LCD nudi rezoluciju od 1,04 miliona tačaka. Ugrađena bežična veza omogućava jednostavnu razmenu datoteka ili njihov prenos na pametne telefone putem aplikacije Canon EOS Remote.

Najbolji napredni kompaktni fotoaparat: Canon PowerShot G1 X Mark II

Canonova serija fotoaparata PowerShot G uvek je bila izuzetno cenjena. Najnoviji model, PowerShot G1 X Mark II, nudi rezoluciju od 13,1 megapiksela, sa višeaspektnim senzorom vrste 1,5, zumom f/2-3.9 5X (što je ekvivalent 24-120 mm), te brojne prilagođene funkcije i funkcije za lakši rad.

 

Mogućnosti snimanja uključuju 14-bitne RAW slike u kombinaciji sa JPEG slikama te brzo i precizno automatsko fokusiranje sa 31 tačkom. Fotografisanje je olakšano pokretnim, osetljivim na dodir LCD ekranom dijagonale tri inča sa rezolucijom od 1,04 miliona tačaka (sRGB) i 100-postotnom pokrivenošću. Novi dvojni kontrolni prstenovi na objektivu olakšavaju podešavanje ekspozicije i drugih parametara. Uređaj omogućava snimanje u Full HD rezoluciji, a tu je i Wi-Fi veza sa NFC-om. Raspon fokusiranja počinje na dva inča, a moguć je i potpuno manuelni fokus sa maksimalnim fokusiranjem.

Najbolji profesionalni DLSR objektiv: Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

Canonov objektiv EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x je supertelefoto objektiv visokih performansi sa zumom i ugrađenim optički podešenim 1,4x konverterom. Namenjen je pre svega profesionalnim sportskim fotografima i snimateljima divljih životinja.

Posebno dolazi do izražaja u situacijama u kojima nije moguće brzo menjati objektive, a takođe štiti osetljivu opremu – poput senzora u DSLR fotoaparatima – u uslovima sa puno prašine ili vlage. Objektiv sadrži jedno fluoritno i četiri UD sočiva i kružni otvor sa devet listova. Način rada Power Focusa omogućava tiho i glatko fokusiranje, što je od velikog značaja kod snimanja filmova. Objektiv je izuzetno otporan na prašinu i vlagu.

Najbolja inovacija u slici: Canon Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF je tehnologija automatskog fokusiranja, koja se izvodi direktno na senzoru. Prednost ove tehnologije predstavlja značajno poboljšanje performansi automatskog fokusa u odnosu na prethodne modele EOS-a u Live View modu i kod snimanja video zapisa.

 

 

Budući da se Live View mod može koristiti na sličan način kao i optičko tražilo fotoaparata, performanse automatskog fokusa izuzetno su poboljšane, a fokusiranje se odvija glatko i brzo. Tehnologija Dual Pixel CMOS AF trenutno je dostupna na modelu EOS 70D i kao mogućnost na filmskim EOS video kamerama C100 i C300 koje su kompatibilne sa 103 Canonova EF objektiva. Očekujemo da će ova inovacija omogućiti budući razvoj još bržeg snimanja i još naprednije obrade slike.

Leave a Reply