Foto

Canon predstavlja prve kamkordere sa MPEG-2 Full HD kodekom

Kompanija Canon je predstavila dve revolucionarne profesionalne ručne video kamere XF305 i XF300 za snimanje po fajlovima, prve koje koriste novi, nedavno usvojeni kodek MPEG-2 Full HD (4:2:2) za snimanje po fajlovima.

Nove XF modele karakteriše tehnologija bez premca koja omogućava izvanredan kvalitet slike i kompatibilnost sa radnim tokovima u bilo kojoj profesionalnoj upotrebi.

Izuzetan, potpuno nov sistem kamere ima Canon-ov HD Video objektiv L serije, sistem 3CMOS senzora i naprednu DIGIC DV III obradu. MPEG-2, Full HD video snima se kao fajl standardnog formata MXF (Material eXchange Format) na kompaktne memorijske kartice pri brzini od 50Mbps i bogatom 4:2:2 uzorkovanju boje, tako snimajući više informacije o bojama za postprodukciju.

Vodeće performanse i jednostavna integracija u radni proces

Kamere XF305 i XF300 su projektovane da pruže izvanredan kvalitet slike zahvaljujući kodeku za snimanje MPEG-2 Full HD sa 4:2:2 uzorkovanjem boje pri brzini od 50Mbps, koji je po prvi put integrisan u ručnu profesionalnu video kameru.

Oba nova XF modela snimaju standardne MXF fajlove, formatu otvorenog koda koji kompatibilan sa vodećim sistemima za obradu i uređivanje koje koriste profesionalci. Jednostavna integracija u radne tokove omogućena je kompatibilnošću sa softverskim paketima kompanija „Adobe Systems Incorporated“, „Apple Inc.“, „Avid Technology Inc.“ i „Grass Valley“.

Video zapisi će se na novim XF kamkorderima snimati direktno na kompaktne fleš kartice (CF), a za lakše manipulisanje snimcima, oba modela imaju Canon-ov „XF Utility“ softver za PC i Mac računare.

Canon optička izvrsnost – visok kvalitet, objektivi L serije

Canon objektivi su već favorit većina emitera, obezbeđuju izvanrednu rezoluciju, kontrast i malim odstupanjima boje. Novi XF305 i XF300 imaju HD Video objektiv iz L serije, širokog ugla 29.3 mm sa maksimalnom brzinom blende (F1.6) i uvećanjem 18 puta što pruža zapanjujuće performanse.

Jednostavna upotreba, efektivne performanse, napredno povezivanje

XF305 i XF300 ima jedinstveni LCD sistem visoke rezolucije koji se jednostavno pomera sa leve na desnu stranu kako bi odgovarao svakoj situaciji na snimanju i elektronsko tražilo od 1,55 miliona tačaka koje daje 100% pokrivenosti. Najveći LCD ekran u svojoj klasi od 10,1 centimetra (4 inča), i rezolucijom od 1,23 miliona tačaka, nudi izuzetno jasan prikaz i fleksibilnost za snimanje u HD rezoluciji.

Za prijatno snimanje u različitim uslovima, unapređen je ergonomski dizajn novih XF modela. Raspored kontrola omogućava intuitivno korišćenje a centralno postavljena drška obezbeđuje optimalan balans.

Oba modela snimaju 16-bitni linearni PMC audio pri 48kHz, što obezbeđuje visok kvalitet audio signala neophodan za profesionalno snimanje. Integrisani mikrofon snima stereo zvuk a postoji i opcija povezivanja mikrofona preko dva ugrađena XLR ulaza. Za bolju integraciju u studio ili snimanje sa više kamera, model XF305 ima i HD-SDI izlaz, GENLOCK ulaz i Timecode ulaz/izlaz.

Canon profesionalni servisi

Vlasnici kamkordera XF305/XF300 stiču pravo na članstvo za Canon profesionalne servise za video (CPS). CPS Video servis nudi profesionalnim korisnicima Canon proizvoda ekskluzivan i besplatan pristup brojnim koristima, kao što su prioritetni servis popravke i direktnu podršku Canon predstavnika za profesionalnu opremu širom Evrope.

Leave a Reply