Foto

Canon probio rekord sa 100 miliona proizvedenih zamenjivih objektiva

Canon danas slavi dostizanje nove prelomne tačke u proizvodnji objektiva: proizvodnju 100-miliontog zamenjivog objektiva iz serije EF [i]. Canon je prvi proizvođač na svetu koji je dostigao brojku od 100 miliona proizvedenih objektiva, a taj rezultat je ostvaren svega 11 meseci nakon objave o proizvedenih 90 miliona objektiva iz maja 2013.

Tokom proteklih 27 godina, od predstavljanja objektiva EF i SLR fotoaparata iz serije EOS u martu 1987., Canon je imao ulogu pionira u industriji fotografije. Kompanija je predvodila razvoj velikog broja inovativnih tehnologija i svetskih noviteta, kao što su tehnologije ultrazvučnog motora (Ultrasonic Motor – USM), stabilizacije slike (Image Stabiliser – IS) ili višeslojnog difrakcionog optičkog (DO) elementa. Nedavno je predstavljen i Canonov EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x – prvi supertelefoto objektiv sa zumom na svetu [ii] s ugrađenim 1.4x konverterom.

Canon EF 100 Million logo

Canonova bogata ponuda objektiva iz serije EF danas je najveća na tržištu, a čini je više od 80 modela u čijim mogućnostima uživaju i amateri i profesionalni fotografi širom sveta. Poslednje inovacije su omogućile proširenje serije EF u nova područja predstavljanjem filmskih EF objektiva za digitalnu kinematografiju u januaru 2012., kao i objektiva EF-M za kompaktni fotoaparat EOS M u septembru 2012.

Stalna popularnost koju Canonova serija EF uživa na tržištu ponovno je potvrđena nedavno kada je Canon objavio da je jedanaestu godinu zaredom[iii] prvi na svetu po broju prodatih zamenjivih objektiva za digitalne fotoaparate[iv]. U februaru 2014. obeležena je još jedna prelomna tačka kada je ukupan broj do tada proizvedenih Canonovih analognih i digitalnih fotoaparata sa zamenjivim objektivima EOS prešao granicu od 70 miliona.

Canon će nastaviti svoj rad na razvijanju raznovrsne grafičke tehnologije na temelju svojih osnovnih stručnih znanja koja se odnose na optiku, ujedno radeći na širenju fotografske i videokulture, proizvodeći izvanredne i pouzdane objektive i fotoaparate koji zadovoljavaju potrebe svih korisnika – od početnika do naprednih amatera i profesionalnih fotografa.

 

[i] Na dan 22. aprila 2014.

[ii] U kategoriji zamenjivih objektiva za SLR fotoaparate

[iii] Prema Canonovom istraživanju, za period od 2003. do 2013.

[iv] Za digitalne SLR i kompaktne fotoaparate

Leave a Reply