Foto

Canon proizveo 60 miliona EF objektiva

Kompanija Canon Europe, objavila je danas da proizvodnja šezdeset milionitog EF objektiva, 24 godine nakon proizvodnje prvog, predstavlja novu EOS prekretnicu.

Ovo važno postignuće dogodilo se 11. januara, proizvodnjom F objektiva od 70-300mm, f/4-5,6L IS USM, samo trinaest meseci nakon proizvodnje pedeset milionitog EF sočiva.

Tekuća Canonova ponuda EF objektiva sastoji se od više od 60 modela, sa rasponom fokusnih daljina od 8 do 800mm, i od specijalizovanih makro, nagibnih, šift i “riblje oko” objektiva (FE) namenjenih svim nivoima fotografisanja, od amaterskog do profesionalnog.

Priča o objektivima počela je 1987. rođenjem prve kamere iz EOS sistema, EOS 650, i od tada je bila svedok mnogih prekretničkih napredaka u tehnologiji:

  • 1987. godine pojavio se prvi objektiv sa ultrasoničnim motorom – EF 300mm f/2.8L USM – namenjen fotografima sportskih aktivnosti i divljine.
  • 1995. godine Canon je lansirao prvo zamenjivo sočivo sa stabilizatorom slike na svetu – EF 75-300mm f/4 -5,6 IS USM za sportske i prirodnjačke entuzijaste.
  • 2001. godine lansiran je prvi objektiv sa elementima Canon višeslojne difrakcione optike (Multi-layer Diffractive Optical Element – DO) – EF 400mm f/4 DO IS USM za profesionalone fotografe sporta i prirode.
  • 2008. godine pojavio se prvi objektiv koji je bio premazan slojem za poravnanje struktura manjih od talasne dužine vidljive svetlosti (Subwavelength structure coating – SWC) – EF 24 mm F/1.4L II USM za profesionalne pejzažne fotografe.
  • 2009. godine lansiran je prvi objektiv na svetu sa hibridnim stabilizatorom slike (Hybrid IS) – EF 100mm f2.8L Macro IS USM za makro fotografisanje.
  • 2010. godine, Canon je predstavio prvi na svetu objektiv “riblje oko”, EF 8-15mm f/4L Fisheye USM, za pravljenje i cirkularnih i full-frame (puni kadar) slika.

Kiran Magi, marketing direktor za Profesionalnu fotografiju u kompaniji Canon Europe istakao je: ”Canon je na pročelju inovatorstva u tehnologiji slike više od 70 godina, a EOS sistem sada nudi fotografima vrlo bogat izbor objektiva.”

“Proizvodnja šezdeset milionitog objektiva potvrđuje našu rešenost da pružamo podršku mnogim fotografima i dodatno promovišemo tehničku inovativnost, od optičkog dizajna do elektronskog i proizvodnog inženjerstva.”

Leave a Reply